Gyermekkori táplálékallergia
Főoldal / Gyermekgyógyászat / Táplálékallergia

Táplálékallergia

Nem is gondolnánk, milyen sokféle tünetet produkálhat a táplálékallergia, és milyen sok fölösleges kíntól menti meg a gyereket, és nehézségtől a családot, ha kiderül a rosszullétek oka. Korszerű vizsgálóeljárásokkal és nagy tapasztalattal állunk a kisgyerekes családok rendelkezésére is.

 

Sajnos egyre több ma a táplálékallergia, a gyerekek nagyjából hat százalékát érinti.  A táplálék bizonyos összetevőit az immunrendszer „tévedésből” károsnak ismeri fel. Ez elindít egy folyamatot a szervezetben, melynek során a hisztamin nevű anyag szabadul fel, ez okozza magát az allergiás tünetet.

A kellemetlentől a félelmetesig

A leggyakoribb allergének gyermekkorban a tehéntej, a szója, a búza, a tojás, később inkább a dió, mogyoró, hal, rák, de bármi más is lehet. Néha nehéz az orvos dolga, mert nem maga az étel alapanyaga váltja ki a reakciót, hanem valamelyik adalékanyag, ízfokozó vagy színezék – a sok közül.

Az allergiát okozó étel elfogyasztása után néhány perccel vagy akár néhány órával lépnek fel a tünetek. A hasfájás, hasmenés, émelygés, hányás tipikus reakció. Meglepő, de ételallergiát jelezhet a gyorsan kialakuló csalánkiütés, és lassabban előtűnő, de ragaszkodó ekcémás bőrelváltozás is. A legijesztőbb, és valóban legveszélyesebb tünetek a test különböző területein megjelenő duzzanatok: az ajkak, az arc puffadása, a torok és az orrnyálkahártya duzzanata gyorsan kialakul. Bizonyos esetekben veszélyes is lehet, hiszen gátolja a szabad légzést. Amikor azonnal be kell avatkozni, és orvost kel hívni, az az anafilaxiás sokk. Ebben az esetben a légúti nyálkahártyák duzzanata miatt légzési nehézség alakul ki, leesik a vérnyomás, a beteg elájul miközben pulzusa nagyon szaporán ver. Ilyenkor az orvos hörgőtágítóval, antihisztaminnal és adrenalin injekció adásával csillapítja a tüneteket.

Kivizsgálás és diéta

Már csecsemőkorban jelentkezhet a probléma, ha a baba tehéntej-fehérje érzékeny. Nem csak a tápszerrel, de az anyatejjel is juthat idegen fehérje a baba szervezetébe. Ebben az esetben az anyának kell diétáznia, ami a tehéntej teljes megvonását jelenti. Ha valóban a tehéntej a ludas, a tüneteknek nagyjából két hét diéta után csökkenniük kell. Ha nem ez a baj, újabb diéta szükséges: elvonják a tojást, a magvakat, és így tovább, amíg ki nem derül, mi okozza a allergiát. Ha a baba már anyatejen kívül mást is kap, és a táplálékallergia a hozzátáplálás során jelentkeznek, az orvos itt is úgynevezett „eliminációs diétát” rendel el. Kiiktatják a baba étrendjéből a gyanús ételeket, és megfigyelik, mikor tűnnek el a tünetek. Majd újra visszaadnak egy ételfajtát, és figyelik, megjelennek-e a tünetek. Ha megvan a tettes, az adott ételt a gyerek nem fogyaszthatja néhány hónapig, majd meg lehet próbálni terhelni vele a kicsit, és megfigyelni, okoz-e nem kívánt tüneteket. A diagnózis természetesen nem csak a diétázó gyerek megfigyeléséből áll. A kicsi korától függően végezhetnek nála bőrtesztet, vérből is végeznek allergiavizsgálatot. És persze alaposan kikérdezik a szülőket a rokonságról, és a gyermek csecsemőkorában történt fontos eseményekről.

Lehet, hogy kinövi

Szerencsére a gyerekek jó része kinövi az ételallergiát, szép lassan megérik az emésztőrendszere, és kevésbé engedi be a veszélyes, vagy annak vélt anyagokat. Ekkor – a szakorvos ellenőrzése mellett,  le lehet állni a diétával. Sajnos az is előfordul, hogy az ételallergia életfogytig tart. A diéta mindig kíséri a beteget, aki természetesen megtanul a számára veszélyes ételféleségek nélkül élni, főzni. Szerencsére ma már sem receptekben, sem alapanyagokban nem szenvednek hiányt azok, akik ételallergiásoknak főznek.

Hírek

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.