Gyermekkori táplálékallergia
Főoldal / Gyermekgyógyászat / Táplálékallergia

Táplálékallergia

Nem is gondolnánk, milyen sokféle tünetet produkálhat a táplálékallergia, és milyen sok fölösleges kíntól menti meg a gyereket, és nehézségtől a családot, ha kiderül a rosszullétek oka. Korszerű vizsgálóeljárásokkal és nagy tapasztalattal állunk a kisgyerekes családok rendelkezésére is.

 

Sajnos egyre több ma a táplálékallergia, a gyerekek nagyjából hat százalékát érinti.  A táplálék bizonyos összetevőit az immunrendszer „tévedésből” károsnak ismeri fel. Ez elindít egy folyamatot a szervezetben, melynek során a hisztamin nevű anyag szabadul fel, ez okozza magát az allergiás tünetet.

A kellemetlentől a félelmetesig

A leggyakoribb allergének gyermekkorban a tehéntej, a szója, a búza, a tojás, később inkább a dió, mogyoró, hal, rák, de bármi más is lehet. Néha nehéz az orvos dolga, mert nem maga az étel alapanyaga váltja ki a reakciót, hanem valamelyik adalékanyag, ízfokozó vagy színezék – a sok közül.

Az allergiát okozó étel elfogyasztása után néhány perccel vagy akár néhány órával lépnek fel a tünetek. A hasfájás, hasmenés, émelygés, hányás tipikus reakció. Meglepő, de ételallergiát jelezhet a gyorsan kialakuló csalánkiütés, és lassabban előtűnő, de ragaszkodó ekcémás bőrelváltozás is. A legijesztőbb, és valóban legveszélyesebb tünetek a test különböző területein megjelenő duzzanatok: az ajkak, az arc puffadása, a torok és az orrnyálkahártya duzzanata gyorsan kialakul. Bizonyos esetekben veszélyes is lehet, hiszen gátolja a szabad légzést. Amikor azonnal be kell avatkozni, és orvost kel hívni, az az anafilaxiás sokk. Ebben az esetben a légúti nyálkahártyák duzzanata miatt légzési nehézség alakul ki, leesik a vérnyomás, a beteg elájul miközben pulzusa nagyon szaporán ver. Ilyenkor az orvos hörgőtágítóval, antihisztaminnal és adrenalin injekció adásával csillapítja a tüneteket.

Kivizsgálás és diéta

Már csecsemőkorban jelentkezhet a probléma, ha a baba tehéntej-fehérje érzékeny. Nem csak a tápszerrel, de az anyatejjel is juthat idegen fehérje a baba szervezetébe. Ebben az esetben az anyának kell diétáznia, ami a tehéntej teljes megvonását jelenti. Ha valóban a tehéntej a ludas, a tüneteknek nagyjából két hét diéta után csökkenniük kell. Ha nem ez a baj, újabb diéta szükséges: elvonják a tojást, a magvakat, és így tovább, amíg ki nem derül, mi okozza a allergiát. Ha a baba már anyatejen kívül mást is kap, és a táplálékallergia a hozzátáplálás során jelentkeznek, az orvos itt is úgynevezett „eliminációs diétát” rendel el. Kiiktatják a baba étrendjéből a gyanús ételeket, és megfigyelik, mikor tűnnek el a tünetek. Majd újra visszaadnak egy ételfajtát, és figyelik, megjelennek-e a tünetek. Ha megvan a tettes, az adott ételt a gyerek nem fogyaszthatja néhány hónapig, majd meg lehet próbálni terhelni vele a kicsit, és megfigyelni, okoz-e nem kívánt tüneteket. A diagnózis természetesen nem csak a diétázó gyerek megfigyeléséből áll. A kicsi korától függően végezhetnek nála bőrtesztet, vérből is végeznek allergiavizsgálatot. És persze alaposan kikérdezik a szülőket a rokonságról, és a gyermek csecsemőkorában történt fontos eseményekről.

Lehet, hogy kinövi

Szerencsére a gyerekek jó része kinövi az ételallergiát, szép lassan megérik az emésztőrendszere, és kevésbé engedi be a veszélyes, vagy annak vélt anyagokat. Ekkor – a szakorvos ellenőrzése mellett,  le lehet állni a diétával. Sajnos az is előfordul, hogy az ételallergia életfogytig tart. A diéta mindig kíséri a beteget, aki természetesen megtanul a számára veszélyes ételféleségek nélkül élni, főzni. Szerencsére ma már sem receptekben, sem alapanyagokban nem szenvednek hiányt azok, akik ételallergiásoknak főznek.

Hírek

“Csodálatos természetes szülésem volt…”

Tisztelt Róbert Károly Kórház! Mint sok más kismama, anyagi okok miatt én is rengeteget dilemmáztam, hogy belevágjunk-e a magánkórházi szülésbe. Végül Önök mellett döntöttünk, és 2018. július 23-án megszületett a kisfiam.  Csodálatos természetes szülésem volt. A fogadott…

EGY POZITÍV VISSZAJELZÉS :)

Tisztel Róbert Kórház! Szeretnék visszajelzést adni az Önök részére egy kollégájukkal kapcsolatban. Reményeim szerint észrevételem eljut majd az illetékeshez, jelen esetben akár Keresztes Éva vezetőjéhez. A tegnapi napon igénybe vettük a 18. hetes genetikai ultrahangot a…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.