Tüdőgyulladás
Főoldal / Gyermekgyógyászat / Tüdőgyulladás

Tüdőgyulladás

A tüdőgyulladás régen életveszélyes betegségnek számított. Ma biztonságosan gyógyítható, de nem szabad elhanyagolni. A hörghurut szintén jól kezelhető, ennek ellenére a kis beteg szervezetét és türelmét nagyon is igénybe veszi. A legjobb, ha már az elején szakszerű orvosi segítséget kap a család, hogy ne forduljonn rosszabbra az amúgy sem rózsás helyzet.

 

Az alsó légúti betegségek (a leggyakoribb a hörghurut és a tüdőgyulladás) gyerekeknél leggyakrabban felső légúti betegségekhez (nátha, arcüreggyulladás) társulva jelennek meg, többnyire egy vírusos betegség felülfertőződik baktériummal, és az húzódik le a hörgőkbe, léghólyagokba.

Heveny hörghurut

Többnyire banális náthával indul, majd a gyerek egy-két nap múlva köhögni kezd, rossz a közérzete, lázas, hurutosan köhög, és köhögés közben váladék szakad fel. Az orvos először kikérdezi a szülőt az előzményekről, majd megvizsgálja a kicsit. Sztetoszkópos hallgatózásnál jellegzetes "szörtyzörejt" hall. A gyógyítás egyik legfontosabb célja, hogy a hörgőkben lévő váladék elfolyósodjon, felszakadjon, és minél hamarabb kiürüljön, hiszen ebben szaporodnak tovább a kórokozók. Ennek érdekében váladékoldókat rendel el az orvos, sok folyadék fogyasztását írja elő, és, ha igazoltan bakteriális fertőzésről van szó, akkor antibiotikum szedését javasolja.

Tüdőgyulladás

A megelőző felső légúti betegség kórokozói ebben az esetben a tüdő léghólyagocskáit támadják meg. Ritkán – főleg csecsemőknél – okozhat tüdőgyulladást véráramba került kórokozó is. Jellemző a rossz közérzet, magas láz, étvágytalanság, köhögés, nehezített, szapora légzés. A kisgyerek bágyadt, aluszékony. Az orvos a szülővel való beszélgetés után megvizsgálja a gyereket. A tüdőgyulladás jól diagnosztizálható a "hagyományos" kopogtatással, hallgatózással. Bár úgy gondolnánk, hogy a tüdőröntgen a leginkább egyértelmű diagnosztikai módszer, valójában az a helyzet, hogy "friss" tüdőgyulladást nem mindig mutat ki ez az eljárás, néhány napnak el kell telni, hogy az orvos lássa a jellegzetes árnyékokat. A röntgen tehát inkább kiegészítő vizsgálat, amely a betegség kiterjedését segít meghatározni. A kezelést minél hamarabb meg kell kezdeni, néha akár órák alatt is változhat a kis beteg állapota. Tüdőgyulladást szinte biztos, hogy baktérium okoz, ezért fontos a megfelelő antibiotikum szedése, az előírt adagban és időtartamban. Nagy hangsúlyt kell fektetni a köhögéscsillapításra, a váladékoldásra, és szükség esetén a légzés megkönnyítésére hörgőtágító alkalmazásával. Ha nagyon súlyos a helyzet, a tüdőgyulladás kórházi kezelést is igényelhet, ilyenkor intravénásan, infúzióban kapja a kicsi az antibiotikumot.

Előzzük meg

Sem a kisgyereknek, sem a családnak nem hiányzik az őszi-téli szezonban egy komolyabb betegség. A megelőzés egyik kulcsa – furcsa mód – a kézmosás. A legtöbb kórokozót szó szerint  "benyalják" a gyerekek. Fontos még, hogy sokat legyenek a kicsik szabad levegőn, természetesen jól felöltöztetve. A szabadban kisebb a fertőzésveszély, mint egy zárt lakásban, oviban, bölcsiben. A jó minőségű táplálék, a megfelelő vitaminellátás is számottevő védelem a kritikus időszakban. De talán a legfontosabb: forduljunk már az első tüneteknél orvoshoz, hogy időben megkezdődjön a gyógyítás, és megakadályozzuk a kórokozók elszaporodását.

Hírek

“Csodálatos természetes szülésem volt…”

Tisztelt Róbert Károly Kórház! Mint sok más kismama, anyagi okok miatt én is rengeteget dilemmáztam, hogy belevágjunk-e a magánkórházi szülésbe. Végül Önök mellett döntöttünk, és 2018. július 23-án megszületett a kisfiam.  Csodálatos természetes szülésem volt. A fogadott…

EGY POZITÍV VISSZAJELZÉS :)

Tisztel Róbert Kórház! Szeretnék visszajelzést adni az Önök részére egy kollégájukkal kapcsolatban. Reményeim szerint észrevételem eljut majd az illetékeshez, jelen esetben akár Keresztes Éva vezetőjéhez. A tegnapi napon igénybe vettük a 18. hetes genetikai ultrahangot a…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.