A gyermekszív is lehet beteg
Főoldal / Gyermekgyógyászat / A gyermekszív is lehet beteg

A gyermekszív is lehet beteg

Nemzetközi adatok alapján nagyjából minden századik gyermeknél kimutatható valamilyen szívbetegség. Szerencsére a diagnosztizált eltérések jelentős hányada idővel magától gyógyulhat, illetve megfelelő terápia beállítása mellett jó eredménnyel gyógyítható. Ehhez elengedhetetlen a gyors diagnózis, és az hogy a megfelelő szakemberhez kerüljön a kis beteg – feltételezett szívbetegség esetében ez a gyermekkardiológus szakorvos.

 

A gyermekkori szívbetegségek  eltérő etiológiájúak, súlyosságúak és lefolyásúak lehetnek. Egy részük az első hónapok, vagy az első évek alatt a gyermek fejlődésével gyógyul, és soha nem tér vissza. Más eltérések esetén elegendő a gyógyszeres kezelés és rendszeres szakorvosi ellenőrzés. A szívfejlődési rendellenességek gyakran műtéti beavatkozást igényelnek, illetve ritkán a műtét sem hozhat teljes gyógyulást.  A legtöbb  - elsősorban veleszületett -  szívbetegségre hamar fény derül, az orvos alapvető vizsgálatokkal, mint például a hallgatózással, vagy a szaturáció méréssel is gyanút foghat akár már újszülött korban. Vannak olyan szívproblémák, melyek feltűnő, látványos tüneteket okoznak, így a beteg óhatatlanul orvoshoz kerül. Ám egyes esetekben a tünetek enyhék, a betegség felfedezése akár évekig is várathat magára. Honlapunkon részletesen írunk az alábbi gyermekkori szívproblémákról:

- Veleszületett anatómiai problémák, szívhibák

- Gyermekkori szívritmuszavarok

- Szerzett szívbetegségek: szívizom-, szívbelhártya-, szívburokgyulladás

- A szívet is érintő szindrómák, rendszerbetegségek, mint a Kawasaki szindróma.

- A már gyermekkorban megjelenő szív és érrendszeri betegségek: elhízás, magas vérnyomás.

Szerteágazó tünetek

Sokféle, gyakran nem egyértelmű tünet jelezhet szívproblémát: Ha a gyermek megfelelően táplálkozik, de ennek ellenére nem gyarapszik, vagy étvágytalan, illetve elmarad a hossznövekedése, meg kell vizsgálni a szív működését is.

Az újszülött vagy csecseműkorban kialakuló cianózis, vagyis elszürkülés/kékülés nagy valószínűséggel szívproblémára utal. A szürkülés újszülötteknél kiterjedt lehet, enyhébb formában a száj körül és a körömágyakon jelentkezik lilulás, szürkülés.

Ha a gyermek arcán, szeme körül, hasán vizenyő, ödéma alakul ki, érdemes kardiológust kérdezni.

A túl gyors vagy túl lassú pulzus szívritmuszavart jelezhet.

Magas vérnyomásra utal a gyakori fejfájás, orrvérzés, karikás szemek.

Nagyobb gyermekeknél gyakran jelentkezik mellkasi fájdalom - igaz ritkán, de ez is utalhat kardiológiai betegségre.

Ha egy gyermek nem tolerálja az életkorának megfelelő mértékű terhelést (pl. nem bírja a tornaórát), sok egyéb között fel kell hogy merüljön kardiológiai probléma lehetősége is.

Ismétlődő eszméletvesztések az ideggyógyászaton túl szintén kardiológiai kivizsgálást igényelnek.

A kardiológusnál

Az orvosnak és a családnak is fontos, hogy jó hangulatban, nyugodt körülmények között folyjanak a vizsgálatok, a kisgyerek ne féljen. A találkozás tehát barátkozással kezdődik: az orvos beszélget, ismerkedik a kis beteggel. Fontos, hogy kikérdezze a szülőket az előzményekről, meghallgassa a gyermeket, pulzust, vérnyomást mérjen. Valószínű, hogy további vizsgálatokra is szükség lesz, de egyiktől sem kell félni, nem okoznak fájdalmat. Ilyen az EKG, melynek során a karokra és a mellkasra helyezett elektródákkal mérik a szív elektromos tevékenységét. Szükséges a pulzoximetria vagy szaturációmérés, a vér oxigéntelítettségének mérése. A szív működéséről, felépítéséről nélkülözhetetlen információval szolgál a szívultrahang. Nagyobb gyereknél, szívritmuszavarra utaló panaszok esetén pedig terheléses EKG-ra lehet szükség, mely futás vagy más kerékpározás közben vizsgálja a szív működését.

Minél előbb

Minél gyorsabban születik diagnózis, minél hamarabb megtalálják orvosaink a panaszok okát, annál hamarabb jön el a gyógyulás, és annál kevesebb az esély a szív és az érrendszer további állapotromlására.

 

 

 

 

 

Dr. Simon Gábor, gyermekkardiológus

Hírek

“Csodálatos természetes szülésem volt…”

Tisztelt Róbert Károly Kórház! Mint sok más kismama, anyagi okok miatt én is rengeteget dilemmáztam, hogy belevágjunk-e a magánkórházi szülésbe. Végül Önök mellett döntöttünk, és 2018. július 23-án megszületett a kisfiam.  Csodálatos természetes szülésem volt. A fogadott…

EGY POZITÍV VISSZAJELZÉS :)

Tisztel Róbert Kórház! Szeretnék visszajelzést adni az Önök részére egy kollégájukkal kapcsolatban. Reményeim szerint észrevételem eljut majd az illetékeshez, jelen esetben akár Keresztes Éva vezetőjéhez. A tegnapi napon igénybe vettük a 18. hetes genetikai ultrahangot a…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.