A fitymaszűkület
Főoldal / Gyermekgyógyászat / A fitymaszűkület

A fitymaszűkület

Kisfiús szülők állandó kérdése: kell-e a fitymát hátrahúzogatni csecsemőkortól, vagy nem? Ma már egyértelmű a válasz. Az is egyértelmű, milyen tünet esetén mi a teendő, mikor kell Dr. Sárközy Sándor gyermeksebészhez fordulni.

 

A magzati életben a fityma és a makk összetapadt állapota természetes, a sejtes lenövés csak a megszületés előtti időszakban, vagy a szülés utáni első hónapokban oldódik. A hathónapos fiúcskák 80 százalékánál még nem húzható hátra az előbőr, ez az arány egy éves korra már 20 százalék körülire csökken. Az egyszerű letapadás tehát pelenkás korban még normálisnak tekinthető, a fitymát nem szabad ebben az életkorban hátrahúzogatni!

A valódi szűkület tünetei

Valódi fitymaszűkületről akkor beszélünk, ha látványosan pici a rés a fitymán, illetve, ha normális méretű rés mellett nem húzható vissza a fityma még másfél-két éves kor körül sem. A fitymaszűkületre kicsi korban vizelési problémák, húgyúti fertőzések, éjszakai ágybavizelés, fájdalmas gyulladás hívhatja föl a figyelmet. A valódi fitymaszűkület okai között gyakran az erőltetett vagy korai hátrahúzogatás miatt kialakult sérülés hegesedése, gyakori gyulladás vagy más bőrbetegség lehet. Ha nem jut a beteg időben orvoshoz, később gennyes fitymazsák-gyulladás, visszatérő húgyúti fertőzések, nehezített vizeletürítés, erőltetett hátrahúzásnál a fityma makk mögé szorulása, fájdalmas merevedés, szexuális problémák, pszichés zavarok jelentkezhetnek.

A fitymaszűkület kezelése

Az egészség megtartása érdekében lehetővé kell tenni a fityma makk mögé húzását. Az orvos első lépésben a legtöbbször szteroidos kenőccsel való helyi kezelést javasol. Ha ez nem vezet eredményre, akkor műtétre lesz szükség, amely egynapos sebészet keretei között megvalósítható.

A beavatkozás

A fitymaszűkület oldása valójában a körülmetélés, a fitymabőr eltávolítása. Előfordul, hogy elég csak a szűkület megszűntetésére szorítkoznia a sebésznek, illetve bizonyos esetekben a heges terület plasztikai megoldása is lehetséges, ám ennek bizonytalanabb az eredménye. A műtét rövid altatásban történik. Műtét előtt emiatt találkozni kell aneszteziológus szakorvossal, és bizonyos vizsgálatokra is szükség lesz. A műtét napjának reggelén alapos fürdés, hajmosás szükséges. Hat órával a beavatkozás előtt már nem szabad enni – inni. Egy kis vizet vagy teát négy órával az altatás előtt még ihat a páciens.

Lábadozás

Műtét után ágyban kell maradnia a kis betegnek néhány órán keresztül. Infúziót kap, majd ihat némi folyadékot. A legtöbb fiúcska még a műtét napján távozhat a kórházból, otthon sétálhat, nyugodt játékokat játszhat, de nem szaladgálhat. A műtétet követő naptól ehet szabadon. Egy-két hét pihenő után közösségbe mehet, intenzív mozgást csak egy hónappal a műtét után végezhet. A műtét után, panaszok esetén haladéktalanul fel kell keresni a műtétet végző gyermeksebészt!

Hírek

“Csodálatos természetes szülésem volt…”

Tisztelt Róbert Károly Kórház! Mint sok más kismama, anyagi okok miatt én is rengeteget dilemmáztam, hogy belevágjunk-e a magánkórházi szülésbe. Végül Önök mellett döntöttünk, és 2018. július 23-án megszületett a kisfiam.  Csodálatos természetes szülésem volt. A fogadott…

EGY POZITÍV VISSZAJELZÉS :)

Tisztel Róbert Kórház! Szeretnék visszajelzést adni az Önök részére egy kollégájukkal kapcsolatban. Reményeim szerint észrevételem eljut majd az illetékeshez, jelen esetben akár Keresztes Éva vezetőjéhez. A tegnapi napon igénybe vettük a 18. hetes genetikai ultrahangot a…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.