A köldöksérv
Főoldal / Gyermekgyógyászat / A köldöksérv

A köldöksérv

A köldöksérv kezelése

A köldöksérv látványa ijesztő lehet, mégsem érdemes azonnal a nagymama házi praktikáihoz nyúlni. A legjobb, ha gyermeksebész szakorvosunkhoz, Dr. Sárközy Sándorhoz fordulunk, aki megvizsgálja a kis pocakot, és megállapítja, hogy mikor, milyen beavatkozásra van szükség.

 

A köldöknyíláson a magzati életben erek, idegek haladnak keresztül. Megszületés után erre a nyílásra már nincs szükség, ezért a nyílást erős hegszövet zárja le, illetve a gyűrű beszűkül. Ha a köldökgyűrű kitágul hasfali gyengeség, kötőszöveti gyengeség miatt, akkor ezen a nyíláson át a hasi szervek kerülnek a hasfalon kívülre, köldöksérvről beszélünk. Az újszülöttek 4-8 százalékánál fedezhető fel köldöksérv, de az esetek többségében a sérvkapu 2-3 éves korig beavatkozás nélkül is záródik.

A köldöksérv nem hajlamos kizáródásra, egészségügyi kockázata elenyésző, panaszt nem okoz, ezért érdemes a műtéttel három éves korig várni.

A köldöksérv tünetei

Fájdalmat, kellemetlenséget általában nem érez a kis páciens, valójában a köldök területén megjelenő duzzanat figyelmezteti a szülőt a problémára. Ha a gyermek a hátára fekszik, a köldöksérv túlnyomórészt visszahúzódik, hasprés hatására viszont kidudorodik. Vizsgálatnál az orvos érzi, hogy a köldökgyűrűbe belefér az egész ujjbegye.

Kezelés

A köldöksérv kezelése ma már egyértelműen egy egynapos sebészeti műtét. Régen sokan hitték azt, hogy a köldöksérv leragasztással eltüntethető. Valójában a köldöksérvek nagy része leragasztás nélkül is gyógyul, a ragtapasz viszont kellemetlen lehet, irritálhatja a bőrt, sérülést és fertőzést okozhat. Ha nem záródik a sérvkapu, akkor négy éves kor körül már javasolt a műtéti korrekció. A műtét altatásban folyik, ezért meg kell ejteni egy konzultációt az aneszteziológussal, aki elrendel néhány vizsgálatot. Műtét előtt hat órán át nem szabad enni – inni. A köldöksérv műtétes gyógyítása abból áll, hogy a gyermek rövid altatása közben a gyermeksebész a sérv tartalmát visszahelyezi, majd a köldök ívében ejtett apró bemetszésen át néhány öltéssel zárja a köldökgyűrűt.

Műtét után

A beavatkozás után még néhány óráig feküdni kell, ezalatt infúziót kap a kis beteg. Ezután fogyaszthat folyadékot, majd felkelhet, és hazamehet. Következő nap ehet szilárdat. Otthon felkelhet, békés játékokat játszhat, de sportolni csak négy hét múlva szabad. Ha a kis beteg a műtét utáni időszakban bármire panaszkodik, ami összefügghet a műtéttel, forduljanak az operáló orvoshoz.


Kapcsolódó Munkatársak

Dr. Sárközy Sándor

Dr. Sárközy Sándor

Gyermeksebész főorvos

Hírek

UNICEF GYEREKHANG PROGRAM

Az 1989. november 20-án, az ENSZ által elfogadott Gyermekjogi egyezmény 28. évfordulóját ünnepeljük idén. Ez az az egyezmény, amelyben részletesen és lényegre törően fogalmazódnak meg azok a speciális jogok, amelyek a gyermekeket megilletik. Kevesebb mint egy éven belül, 1990…

CSAPATOT ÉPÍT A ROBI! – TÖRÖKMEZŐ

Néha nekünk is ki kell kapcsolódni! Tökéletesebb időjárásunk nem is lehetett volna a hétvégi csapatépítő kiránduláshoz! Gyönyörűen sütött a nap, az erdők sárgába és pirosba burkolóztak már. Hát mi lehetne ennél szebb? Idén ősszel a Törökmezei Turistaházat…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.