A lágyéksérv
Főoldal / Gyermekgyógyászat / A lágyéksérv

A lágyéksérv

A sérv közismert betegség, sokféle hiedelem él róla. Nagyon fontos, hogy ne próbálkozzunk házilagos eljárásokkal, és ne várjunk arra, hogy kinövi a gyermek. Forduljunk Dr. Sárközy Sándor gyermeksebész szakorvoshoz, aki szakszerűen ellátja a kicsit, gyermekbarát körülmények között.

 

A hasfal nem teljesen zárt a lágyéknál, hiszen bizonyos képleteknek át kell hatolniuk rajta. Ezen a területen sérvkapu jöhet létre, amelyen belső szervek (bél, petefészek) türemkedhetnek ki. Fiúknak nagyobb az esélyük a lágyéksérvre, mivel a herék leszállása következtében a magzati korban vagy újszülöttkorban a hasüreggel közlekedő sérvtömlő alakulhat ki. Koraszülött gyermekeknél a hasfal gyengesége fokozza a lágyéksérv esélyét.

Bár az előeső szervet legtöbbször vissza lehet helyezni, sőt, fekvő helyzetben magától is visszacsúszik, sajnos van esély rá, hogy komoly szövődmény alakul ki, és a szerv kizáródik. A sérvkapu elszorítja a szervrészletet, melynek vérellátása így jelentősén csökken, aminek következtében a kizáródott szervrészlet elhal. Ha bélszakasz záródik ki, bélelzáródás, bélfal elhalás, a bél átlyukadása, emiatt hashártyagyulladás jöhet létre, amely életveszélyessé is válhat. Ha a petefészek záródik ki, az megcsavarodhat, elhalhat. Kisfiúknál szövődmény lehet a here vérellátásának csökkenése, ami a here zsugorodásához, elhalásához vezethet. Lágyéksérv esetén nincs spontán gyógyulás, a műtét az egyetlen megfelelő megoldás.

Tünetek

Lágyéksérv esetén a here tövében, combhajlatban, a nagyajkakban keletkezett duzzanat, amely fekvő helyzetben visszahúzódhat. Kizáródás esetén csecsemőknél vezető tünet a nyugtalanság, hányás, haspuffadás, nagyobb gyerekek erős fájdalomra panaszkodhatnak. Kizáródás esetén nincs mire várni, azonnal fel kell keresni a szakorvost és a beteget haladéktalanul meg kell operálni, hogy ne jöjjön létre a szövetek elhalása és a további veszélyes szövődmények.

A beavatkozás

A sebész célja az előesett szervek visszahelyezése után az, hogy a sérvtömlőt felszámolja, szükség esetén zárja a sérvkaput, hogy megakadályozza a hasüregi szervek kicsúszását, kizáródását. Mivel sérvkizáródás bármikor létrejöhet, a műtétet nem célszerű sokáig halogatni. Természetesen, ha a kis beteg gyenge, koraszülött, lázas, hurutos, vérszegény, vagy más, a műtétet kizáró betegsége van, a műtétet csak akkor szabad elvégezni, ha az már kis kockázattal jár. A műtét előtt a kis beteget és szüleit fogadja az aneszteziológus orvos, hogy megbeszéljék az altatás részleteit és elvégezze a szükséges vizsgálatokat. Műtét előtt fontos az előkészítés.  Hat órával a beavatkozás előtt már nem szabad enni vagy inni. Fontos, hogy a páciens haja tiszta legyen, hátra legyen kötve, körmei rövidre vágva. Az altatóorvos megkezdi az altatás, és amikor a kisbeteg már nem érez semmit, a gyermeksebész egészen kicsi metszést ejt a lágyék redőben, melyen át megtörténik a sérvtömlő felszámolása, esetleg a sérvkapu zárása. A seb nagyon jól gyógyul, a heg néhány hónap után szinte láthatatlan,.

Műtét után

A műtét utáni órákban a kis beteg infúziót kap, pár óra múlva ihat, szilárd ételt viszont csak másnap ehet. Legtöbbször pár óra múlva, ritkábban egy éjszaka bent töltése után lehet távozni a kórházból. Otthon felkelhet, sétálhat, de intenzív mozgásba csak a műtét után négy héttel foghat. Egy – két héttel a műtét után közösségbe mehet. Ha bármilyen furcsa tünetet, fájdalmat érez a beteg, konzultáljanak az operáló orvossal. Kontrollvizsgálatra egy hét múlva kerül sor.

Hírek

“Csodálatos természetes szülésem volt…”

Tisztelt Róbert Károly Kórház! Mint sok más kismama, anyagi okok miatt én is rengeteget dilemmáztam, hogy belevágjunk-e a magánkórházi szülésbe. Végül Önök mellett döntöttünk, és 2018. július 23-án megszületett a kisfiam.  Csodálatos természetes szülésem volt. A fogadott…

EGY POZITÍV VISSZAJELZÉS :)

Tisztel Róbert Kórház! Szeretnék visszajelzést adni az Önök részére egy kollégájukkal kapcsolatban. Reményeim szerint észrevételem eljut majd az illetékeshez, jelen esetben akár Keresztes Éva vezetőjéhez. A tegnapi napon igénybe vettük a 18. hetes genetikai ultrahangot a…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.