Dr.Dékány Ágnes
Főoldal / Dr. Dékány Ágnes

Dr. Dékány Ágnes


 

 

Elhivatott, energikus, a természetes szülés híve és 4 gyermek boldog édesanyja. Szülész-nőgyógyászként eltökélt célja, hogy a szülés örömteliségét és annak lehetőségét minél szélesebb körhöz eljuttassa. Egy jó szülési élmény rengeteg energiát ad a jövőre, segíti a nő kiteljesedését, önbecsülését és az anyai magabiztos fellépést is. Dr. Dékány Ágnes szerint a jó szülés élményének előfeltétele, hogy a várandós nő mennyire van felkészítve a folyamatra, illetve abban kompetens személyként van-e kezelve. Munkájában ezek teljesülését eltökélten támogatja, mert hiszi, hogy szülni jó.

 

Miért lett orvos és miért nőgyógyász?

Gyerekkorom óta nagyon foglalkoztatott a biológia meg az emberi test működése, ezért mentem orvosi egyetemre, hogy megismerjem ténylegesen hogyan is működik az emberi szervezet. Szerettem a képzést, a tudomány részét, de amikor először találkoztam betegekkel és átéltem, hogy valamiben tudtam nekik segíteni, és emiatt milyen hálásak az emberek, akkor formálódott bennem át, hogy az orvostudománynak inkább a gyógyítás részével szeretnék foglalkozni. Az egyetemi képzés úgy volt felépítve, hogy rögtön elsőben legyen valamilyen tárgyunk, ami belevisz egy kicsit az élet sűrűjébe. Ez nekünk az elsősegély óra volt, amit egy nagyon szimpatikus ember tartott, aki akkor az intenzív osztályon dolgozott és ő rengeteg lelkesedéssel, pozitívan és inspirálóan beszélt az orvostudományról. Mivel nagy hatással voltak rám ezek az órák, ezért odamentem hozzá, hogy szeretnék az intenzíven dolgozni, de ő lebeszélt róla és inkább a szülész-nőgyógyászat felé terelgetett, mert úgy érezte, inkább az való nekem. A szülészetre mentem tehát ápolási gyakorlatra, ahol a kollégák bevittek néha a műtétekre és a szülésekre nézőnek. Aki egyszer látott szülést, az tudja, milyen fantasztikus érzés végignézni azt, ahogy megszületik az ember. Valószínűleg ez volt az imprinting, a korai bevésődés az életemben, ami előjött később, amikor az egyetem végén szakot kellett választani. Hogy milyen csodás volt ott lenni a szülésnél. A gyerekgyógyászaton is gondolkoztam, a TDK munkámat is koraszülöttekről csináltam, illetve a szemészet is érdekelt, főleg azért mert emberileg és szakmailag is nagyon jó tanár oktatta. A szülészet-nőgyógyászatban az tetszett nagyon, hogy van benne manualitás, műtéti terület, de sokszor kap szerepet az intuitív készség, a ráhangolódás és a segítő szándék. Sok mindent meg kellett tanulni és folyamatosan figyelgettem magam, hogy jól választottam-e. Körülbelül egy év telt el a szülészet-nőgyógyászati munkában, amikor először éreztem azt, hogy kerek az egész és minden ponton stimmel.

   A medikatív szüléstől a természetesig vezető út Pécstől Pestig

Az egyetem évei alatt átélt szülési élményeim nem voltak természetesek szülések, sőt sokáig nem is volt tudomásom, hogy létezik természetes irány is. Nem tudtam mi az és hogyan alakult ki? Azon a pécsi szülészeten az epidurális érzéstelenítés, az oxitocin és a klasszikus orvosi szülés vezetés volt a bevett szokás. Amikor felkerültem Pestre, akkor a tanulmányi központtól elkértem azon kórházak névsorát, ahol van szülészet és végigjártam ABC sorban valamennyit. Nem volt kapcsolatom, vagy ismeretségem, ezért végigkérdeztem mindenhol, hogy jöhetek-e dolgozni? Voltak kellemetlen szituációk, amikor megkérdezték, hogy ki az apukám és volt, hogy kilöktek az ajtón és az ablakon kellett visszamásznom.  A Szent Imre kórházban Rákóczi professzor úr mondta először, hogy próbáljuk meg. Neki szimpatikus volt, hogy nő vagyok, mert ő kifejezetten szeret női munkaerővel dolgozni. Egy feltételem volt, hogy ne kelljen abortuszt csinálnom. Az osztályvezető úr látott bennem fantáziát, ő is Pécsettvégzett, így ott maradtam.

 

   Mi keltette fel az érdeklődését a természetes szülésben?

Nagyon hamar észrevettem, hogy a Szent Imrében van egy másik irányvonal, a természetes szülés irányvonala. Azok a kismamák, akiket alacsony rizikó faktorba soroltak, az alternatív szülőszobába mehettek szülni. Az alacsony rizikó azt jelenti, hogy várhatóan semmilyen komplikáció nem várható a várandóságuk és a szülésükkor sem. A szobát egy otthon mintájára rendezték be, tehát nem voltak orvosi műszerek, vagy infúzió, hanem otthonos környezetet nyújtottak, egy francia ággyal középen és egy káddal a sarokban. Nekem nagyon tetszett ez az irány, tehát ehhez a csapathoz csapódtam. Nem volt tudatos ez az elköteleződés, inkább csak egy vonzódás. Sok olyan tapasztalatot szereztem a közös munka és a természetes szülések során, ami komplexebbé tette a babavárási és szülési folyamatot és egyáltalán a női test működését. Egy új élet kezdete természetes folyamat, ahol kell, hogy legyenek felügyelők, akik segítik a metódust, de nem feltétlenül kell mindig beavatkozni. Döbbenetes élményeket éltem meg, például amikor egy nehezebb vajúdásnál elbeszélgettünk egy kismamával és a lelkével is foglalkoztunk egy kicsit, akkor ez milyen testi változásokat tudott elindítani. Itt döbbentem rá, hogy a szülés kis százalékban testi folyamat és nagyon nagy százalékban lelki. Számos olyan testi változást tudtunk beszélgetéssel elérni, amit korábban csak brutális orvosi beavatkozásokkal lehetett. Például a méhszáj sokkal könnyebben és gyorsabban nyílt.  Ha egy nőnek a lelke a helyén van és fel van készülve arra, hogy anyává váljon, mert a gyereke megszületik, akkor ezek a folyamatok nagyon szépen mennek maguktól. Ha valami „zűr” van vele, akkor nagy valószínűséggel a folyamatok nem mennek maguktól, de akkor sem biztos, hogy az a megoldás, hogy orvosilag átpréselem őt ezen az úton, hanem inkább elkezdek vele, mint ember foglalkozni.

Milyen „zűrök” akadályozhatják a szülés folyamatát?

Nem pszichológiailag értem a zűrt, hanem ha valaki mondjuk nagyon várta ezt a babát, de mégis valamiért még igazából ott legbelül egy-két hónapot várt volna, például azért, mert az esküvőjük után szeretett volna megfoganni és mégis előtte sikerült. Egy másik példa, ha valaki nagyon szeretett volna fiúbabát, nagyon várták nagyon szerették volna és kiderült, hogy ő egy kislány. Ez az esetek döntő többségében helyre kerül a szülésig, de valamikor nem. Vagy vannak ennél sokkal súlyosabb esetek, ha például valakit szexuálisan zaklattak fiatal korában, akkor az a szülésnél - függetlenül attól, hogy ez a kapcsolat egy szeretetteljes kapcsolat és a gyermeket várják – az ilyen rossz szexuális élmények és a nővé válásnak a folyamatai kicsúcsosodnak. Nőként nincs önértékelése, zaklatott, megalázott állapotban van, ezért a szülést, mint a nőiesség kiteljesedését ilyen értelemben elutasítja. A várandós gondozás alatt igyekeztünk ezt a történetet teljesen felgöngyölíteni, s bár nem könnyen, de abszolút természetes szüléssel hozta világra gyermekét a korábban nőiességében megtiport anya. A szülés után 2-3 nappal, amikor meglátogattam csak úgy lebegett az ágy fölött a boldogságtól. Ő ezekben a dolgokban lett alattomosan megalázva és ebből az állapotból jött ki totálisan meggyógyulva egy szép szülés élmény végén. A természetes szülésben az erősített meg a legjobban, amikor a saját gyermekeimet is ebben a szemléletben szültem meg és kívül-belül éreztem, hogy mennyire jól van ez így kitalálva.

Honnan szerzi a munkájához szükséges pszichológiai tudást?

Bálint Sándor doktortól sokat tanultam, neki van pszichológiai és pszicho terapeuta végzettsége is, de rengeteg könyvet is olvastam a témában. Érdekes belső felismerés volt, amikor elhúzódó, nehéz szülések után az anyák katartikus és szép élményről számoltak be és egy gyors és komplikációmentes szülés után az anya mégis rosszul élte meg a szülést.  Sokat gondolkoztam azon, hogy mitől függ az, hogy kinek jó a szülés élménye és kinek nem, mire rájöttem, hogy attól függ igazán, hogy ki mennyire van erre az élményre felkészítve és mennyire van kompetens személyként kezelve, mint várandós nő, mint nő, mint anya, mint szülőnő. Ezért hoztam létre egy weboldalt Szülni jó címmel, hogy azon keresztül segíthessek a felkészülésben. 

Mit jelent Ön szerint a nő kiteljesedése és egy jó szülés élmény hogy tudja ezt a folyamatot támogatni?

Az a jó, ha a nő ki tud teljesedni önmagában és az ő pszichoszexuális fejlődési útját be tudja járni. Ez a vággyal kezdődik, hogy nőként megtaláljam az utamat, a helyemet. Ennek egy sarkalatos része a várandósság is, aztán később a szülés, a szoptatás és az anyaság. Akármennyire is emancipálódunk és a karrier és egyéb dolgok is fontosak egy nőnek, úgy gondolom meg kell próbálni mindenki életében egy összhangot teremteni. A szülés és a várandóság élménye meghatározó az önkép, az önértékelés szempontjából. Egy jó szülés után a nő a saját önértékelésében, magabiztosságában és ez által a saját anyaságában is jobb és több lesz. Ha valakinek egy jó szülés élménye van, a maga fájdalmával és nehézségével együtt, akkor úgy érzi, hogy ezután mindent meg tud csinálni. Ha ezt a gyermeket meg tudta szülni, akkor ezen túl bármire képes az életben és mindenben helyt tud állni. Meg tudja védelmezni a gyermekét, van tartása és a támasza tud lenni. Képes olyan anyává válni, aki a gyermeket mindig felemeli, és nem pedig lenyomja. Nem tartja bizonytalanságban, vagy nem alázza meg. A párkapcsolat szempontjából is van ereje ennek a magabiztosságnak. Valahol mélyen minden nőben be van programozva, hogy a szülés az életének természetes része, és ha ebből ő nem pozitívan jön ki, akkor a személyiségének a legalapvetőbb sémája sérül. De ez gyógyítható egy jó szülés élménnyel.

A természetes szülés hogyan segít a több gyermekes családmodell elterjedését?

Két évvel ezelőtt felkértek a népesedési kerekasztalba tanácsadói szerepre, ahol elsődleges vizsgálódási pont, hogy hogyan lehetne elérni azt, hogy több gyerek szülessen Magyarországon. Vannak szakemberek a gyerekegészségügy, a gyerekek szociális helyzete és a lakhatás oldaláról, van, aki a gyes-gyedkérdésben szakértő, engem a szülészeti aspektus miatt hívtak. Ennek kapcsán sok anyagot átnéztem, és egyértelműen bizonyított tény az, hogy abban az esetben, ha valakinek jó szülési élménye van, akkor sokkal nagyobb a valószínűsége a következő gyermekvállalásnak. Abban az esetben, ha az anyuka 15 percig megkapja a babát bőrkontaktusban - se az anyukán, se a babán nincs ruha, és babán semmilyen beavatkozást, fürdetést, mérlegelést nem csináltak -, akkor kétszer-háromszor annyi kistestvér született 5 éven belül, mint ott ahol nem volt mód erre a 15 percre. Ezek nem kerülnek pénzbe, mégis működnek. Vannak olyan kismamák is, akiknek annyira szörnyű volt az első szülés élményük, hogy nagyon szeretnének gyereket, teherbe esnek és elvetetik. Ez tragédia. Poszttraumás szindrómának hívják, amikor a szorongás és félelem mértéke ilyen hatással van a józan ítélőképességre. Egy ilyen esetben nagyon fontos, hogy a nő megtalálja azt a szakembert, aki ezen át tudja segíteni

Kik választják a természetes szülést?

Ezt nem tudom és szeretném bekategorizálni, mert nagyon nyitott és széles a spektrum. Van, aki azért, mert a teste és lelke iránt felelős, van, aki úgy gondolja, hogy a kisbabájának a lehető legjobb indítást szeretné adni, vagyis a legtermészetesebb, tehát a lehető legkevesebb gyógyszerrel és beavatkozással. Van, aki ennek spirituális tartalmat ad. Ez nem egy szűk mezsgye. Az engem felkeresők nagy része így akar szülni. Az, aki Magyarországon természetes szülésben dolgozik, igazolhatja, hogy sokkal több kismama van, mint amit ő el tudna vállalni.

Hogy tudja elérni a siker kulcsát, a család és a munka egyensúlyát?

Ehhez egy fantasztikus férj kell, mert ő nagyon sokszor rugalmasan be tud és akar is segíteni, ami fontos. Nálunk a gyerekek tényleg közös gyerekek minden szempontból és ezt, ahol csak lehet el is mondom, hogy Ő egy nagyon fontos figura ebben. A szülészetről sokan gondolják, hogy összeegyeztethetetlen a családi élettel, de szerintem azért ügyesen és bölcsen meg lehet oldani, hogy az ember ne vállalja túl magát. Mi eredetileg négy gyereket terveztünk és valóban, a negyedik után éreztük úgy, hogy teljesen kerek a család. Nálunk egy vasárnap elég kalandos tud lenni a négy fiú mellett. Bombák robbannak szerteszét, autók és repülők bürrögnek mindenhol. Nálunk ez az idill, így kerek.

 

Páciens írta

...Rövid és felületes nézegetés után azon kaptam magam, hogy az orvosok fényképeit böngészem, és megérzéseimre hagyatkozva keresem a „hozzám illőt”. Így esett a választásom Dr. Dékány Ágnesre – annak ellenére, hogy elhatároztam, semmiképp sem szeretnék női orvost. Nem is értettem a döntésem, de valahogy mégis úgy éreztem...Tovább olvasom

Hírek

…sietve vettem egy másik tesztet ami bizony határozottan kimutatta a második csíkot! :)

Kedves Fülöp Doktor és a Robért Károly Klinika csapata! 2018 januárjában jelentkeztünk párommal meddőségi kivizsgálásra a klinikán! Tudtuk hogy a lehető legjobb helyet választottuk, hiszen 2012-ben Dr. Fülöp István endometriozissal műtött és  a műtét után sikerült spontán…

“Életem legszebb ajándékát kaptam, s 9 hónappal később ki is bonthattam.”

Kedves Róbert Károly Magánkórház,  2017 tavaszán 3 évi sikertelen próbálkozás után kerestük fel Fülöp doktor urat, hogy segítsen Nekünk is szülővé válni. Reméltünk, bíztunk és hittünk… Tudtuk, hogy jó kezekben vagyunk. Ez így is lett, hisz október 20-án 2 nappal a…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.