Dr. Kovács Zoltán
Főoldal / Dr. Kovács Zoltán

Dr. Kovács Zoltán

Az élet értelmét kereste, így lett orvos, majd szülész-nőgyógyász szakorvos. A természetes szüléssel kiemelten foglalkozik. Azonban a szülés komplexen érdekli, így az orvosi módszertől és műtétektől a gyógyszereken át a támogatási feladatkörig mindent tudni és látni akart. Magyar és külföldi képzések mellett ezért elvégzett el egy dúla tanfolyamot is. Munkája során a természetes megoldásokat részesíti előnyben. Elhivatott, szenvedélyesen szereti munkáját. Ennek egyik bizonyítéka, hogy heteket töltött önkéntes szülész-nőgyászként Guatemalában. Kikapcsolódásként a jóga a mindennapjai elengedhetetlen része.

Miért választotta az orvosi pályát?

A sejtek és a biológia már a gimnáziumban és az általános iskolában is a kedvenc témaköreim közé tartozott. Számomra meghatározó volt, hogy hetedik osztályos koromban városi második lettem egy biológia versenyen, Nagykanizsán. Először kutató orvos akartam lenni, mert az élet értelmét és a kulcsait akartam megtalálni, akkor még  a sejtek szintjén, a sejtbiológiában. 16 évesen a génsebészet, az orvoslás és a tudomány közötti határterület érdekelt. Az egyetem alatt ez megváltozott, és a gyakorló orvoslás mellett döntöttem. Két terület ragadott meg nagyon, az egyik a szülészet- nőgyógyászat, és az egyetem végére a természetes gyógymódok, tehát életmód terápiák. A Pécsi Tudományegyetemen a szülész-nőgyógyászati szakirányt választottam és közben elvégeztem az összes olyan fakultációt, vagy kreditpontos kurzust, ami a természetgyógyászat valamilyen témakörérére fókuszált. A szülést és a várandóságot az élet titka lengi körül. Az élet teljességére, működésére pedig a diatetika, a böjt, az akupunktúra meg a természetes gyógymódok felelnek. A gyakorló orvoslást és a természetgyógyászatot kombinálva a hozzám forduló pácienseknek még többet tudok segíteni. Ezekért a kombinált, komplex kezelésekért, válaszokért keresnek meg sokan az utóbbi 14 évben.

A természetes szülés Önnél prioritást élvez?

Hogy kinek mi a jó a szülésnél, az egyénfüggő. A természetes számomra azt jelenti, hogy a baba és a mama állapotát maximálisan ellenőrizve, figyelve, hagyjuk, hogy a szülés a maga természetes útján-módján menjen, anélkül, hogy orvosilag beavatkoznánk. A szüléseknél szeretek homeopátiát, illóolajokat és gyógynövénykészítményeket használni addig, amíg reális lehetőség van arra, hogy a természet erejével segítenek a szülésben. A természetes szülésnek sokféle előnye van, kicsi a szövődmények száma akár az anyánál akár a babánál nézzük, továbbá támogatja a baba és a mama között kialakuló kötődést. Nagy szakirodalma van annak, hogy a természetes szülés folyamata hogyan hat a magzatra, majd később az anya és a gyermek kapcsolatára. Az elmúlt 14 évben rájöttem, hogy a természetes szülés sem való mindenkinek akár egészségügyi, akár világnézeti okokat figyelembe véve. Én legjobban a természetes szülést szeretem, de nem vagyok ebben fanatikus, azt kell eldönteni, hogy egyénileg mi a fontos. Ezeket a módszereket, addig lehet alkalmazni, amíg csak kísérünk, ha a kisbaba vagy a kismama állapota úgy kívánja, akkor át kell térnünk az orvosi módszerekre.

Egy férfi nőgyógyásznak hogy lesz az a missziója a természetes szülés?

Több ember is nagy hatással volt rám. Többször járt Magyarországon Ina May Gaskin amerikai bába, akivel volt szerencsém találkozni. Szintén kiemelkedő munkásságú szakember, a francia szülészorvos, Michel Odent, illetve a szintén francia Frederick Leboyer. Ezekhez a szakemberekhez kiváló könyvek és előadások kapcsolhatók, amelyek engem nagyon inspiráltak. Ina May Gaskin mindkét előadásán részt vettem, a második előadását pedig már együtt tartottuk.

Ön az egyetlen szülész-nőgyógyász szakorvos, aki hivatásos dúla is.

A szakvizsgám után elmentem egy dúla képzésre. Tudtommal én vagyok az egyetlen szülész-nőgyógyász szakorvos, aki részt vett ilyen képzésen. Engem a szülés komplexen érdekelt, tehát az orvosi módszertől és műtétektől a gyógyszereken át a támogatási feladatkörig mindent tudni és látni akartam. Érdekelt mit jelent pontosan a dúlaság, milyen módszereket használnak. A képzés során sok szüléstörténet hangzott el a természetes szüléssel és az orvosi beavatkozásokkal kapcsolatban, melyek nagyon jó visszajelzést adtak az egyes irányokat illetően. Érdekes volt végighallgatni, hogy hogy éltek meg a nők ezeket a lehetőségeket, hogy látják a szülésüket és mit éltek meg, illetve mi érintette meg őket érzelmileg és pszichológiailag. Az volt a tapasztalatom, hogy a természetes folyamatot átélő nők sokkal elégedettebben számoltak be a szülés élményéről. Ez nekem egy különleges tanulság volt férfiként.

Mi jelenti a sikerélményt a munkájában?

Ha egy szülés mehet a maga útján, az anya  boldogsága, a gyermek megszületése és a sikerélmény ad egy olyan pozitív töltést, ami semmihez sem hasonlítható. Számomra az egyik legszebb pillanat, amikor megszületik a baba és megúsztatjuk. Természetes szülésnél, a kisbabát a mama hasára tesszük és 5-15-25 percig egy meleg lepedővel betakarva rajta hagyjuk. Miután már nem pulzál a köldökzsinór, a babát megfürdetjük, de nem hagyományos értelemben, hanem tisztálkodó szer nélkül egyszerűen csak beletesszük a vízbe és ringatjuk. Az egy gyönyörű része a szülésnek. A természetes szülésnél próbáljuk a zsinór elvágása előtti időt maximálisan kihasználni, hogy a mama és a baba minél inkább kapcsolatba tudjon kerülni. Így több oxigén és tápanyag jut a kicsihez, valamint érzelmileg is nagy ereje van ennek a pár percnek, hatalmas energiát szabadít fel. Ugyanilyen fantasztikus dolog a vízben szülés is.

Milyen módszereket és tapasztalatokat hozott magával külföldről?

Vannak külföldön szerzett tapasztalataim is, de ezek nem a természetes szülésről szólnak. Az operatív nőgyógyászati tudásomat is igyekszem folyamatosan fejleszteni. Angliában csatlakoztam a hüvelyi szülés befejező műtétek művészete című oktatáshoz. Ez a speciális képzés az anya-baba állapotát nem veszélyeztetve a felesleges császármetszések elkerülésére fókuszál. Természetesen nem az a célja, hogy valami újat alkossunk, vagy, hogy ne végezzünk el szükséges császármetszéseket, sokkal inkább az, hogy amikor reális esély van a baba természetes megszületésének a hüvelyen keresztül, akkor ehhez módszert adjon a kezünkbe.

A maya indiánoknál több hétig önkéntes orvos volt, honnan jött az ötlet?

Dolgoztam egy guatemalai kórházban önkéntes szülés-nőgyógyászként 2010-2011 körül. Az egyik kollégámmal és mentorommal, Dr. Világhy Istvánnal mentünk együtt, aki már sajnos meghalt. Ő a világ több pontján is dolgozott, többek között 30 éven át Svájcban. Én öt éven keresztül rendszeresen jártam le hozzá tanulni Ispánkra egy-egy hétvégére, amikor már nyugdíjasként ott élt. Az ötödik év végén, az interneten kerestünk önkéntes lehetőséget, majd saját költségen 6 hétre kiutaztunk Latin-Amerikába segíteni. A maya indiánoknál, egy hegyi kis városka, Santiago Atitlan kórházában kaptunk munkát. Sok szép és komplikált emlékem kapcsolódik ehhez az utazáshoz. Az indiánoknál a vallásosság miatt néphagyomány az otthonszülés, csak a nehéz eseteket hozták be a kórházba. Az emberek nagyon aranyosak és mosolygósak voltak, kicsit vicces volt, hogy csak minden második indián beszélt spanyolul és százból egy angolul.

A munkája, az élete és a szenvedélye. Szán időt bármi másra?

Az időm nagy részét a szülészet teszi ki és az ehhez kötődő tanulás. Néha azonban jut időm a hobbimra is, ami a természetgyógyászat, azon belül is a jóga. A jóga a legjobb öregedés gátló és a legjobb természetes gyógymód, amit ismerek. 10 éve jógázom szinte napi rendszerességgel. Ami jógában van, az jelenik meg a természetes szülésben is. Szabadidőmben jelenleg a homeopátiás tanulmányaimat mélyítem, egy két éves homeopátiás szakorvosi képzés közepén járok. Szeretek kiszabadulni a természetbe is, ezért a barátaimmal olykor kisebb-nagyobb túrákra indulunk hátizsákkal, bográccsal, sátorral.

Azért lett orvos, mert az élet értelmét kereste. Hogy áll ezzel a kérdéssel?

Egyre jobban. A gondolataimba az élet értelméről már beférkőzött a természetgyógyászat és a jóga is. Már mást gondolok a világról és az élet értelméről, mint amikor elmentem az orvosi egyetemre. Akkor úgy gondoltam, hogy a sejtek szintjén van a kulcs, most már azt gondolom, hogy csak részben található ott a megoldás és a világszemléletünk tud segíteni abban, hogy hol keressük a többi kulcsot. Kereshetjük a hagyományos orvoslásban, kereshetjük a természetgyógyászatban, kereshetjük a jógában. Én igazából mind a háromba keresem párhuzamosan, ezekből áll össze az én kulcsom.

Egyre jobban. A gondolataimba az élet értelméről már beférkőzött a természetgyógyászat és a jóga is. Már mást gondolok a világról és az élet értelméről, mint amikor elmentem az orvosi egyetemre. Akkor úgy gondoltam, hogy a sejtek szintjén van a kulcs, most már azt gondolom, hogy csak részben található ott a megoldás és a világszemléletünk tud segíteni abban, hogy hol keressük a többi kulcsot. Kereshetjük a hagyományos orvoslásban, kereshetjük a természetgyógyászatban, kereshetjük a jógában. Én igazából mind a háromba keresem párhuzamosan, ezekből áll össze az én kulcsom.

Hírek

“Csodálatos természetes szülésem volt…”

Tisztelt Róbert Károly Kórház! Mint sok más kismama, anyagi okok miatt én is rengeteget dilemmáztam, hogy belevágjunk-e a magánkórházi szülésbe. Végül Önök mellett döntöttünk, és 2018. július 23-án megszületett a kisfiam.  Csodálatos természetes szülésem volt. A fogadott…

EGY POZITÍV VISSZAJELZÉS :)

Tisztel Róbert Kórház! Szeretnék visszajelzést adni az Önök részére egy kollégájukkal kapcsolatban. Reményeim szerint észrevételem eljut majd az illetékeshez, jelen esetben akár Keresztes Éva vezetőjéhez. A tegnapi napon igénybe vettük a 18. hetes genetikai ultrahangot a…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.