Dr. Kovács Zoltán
Főoldal / Dr. Kovács Zoltán

Dr. Kovács Zoltán

Az élet értelmét kereste, így lett orvos, majd szülész-nőgyógyász szakorvos. A természetes szüléssel kiemelten foglalkozik. Azonban a szülés komplexen érdekli, így az orvosi módszertől és műtétektől a gyógyszereken át a támogatási feladatkörig mindent tudni és látni akart. Magyar és külföldi képzések mellett ezért elvégzett el egy dúla tanfolyamot is. Munkája során a természetes megoldásokat részesíti előnyben. Elhivatott, szenvedélyesen szereti munkáját. Ennek egyik bizonyítéka, hogy heteket töltött önkéntes szülész-nőgyászként Guatemalában. Kikapcsolódásként a jóga a mindennapjai elengedhetetlen része.

Miért választotta az orvosi pályát?

A sejtek és a biológia már a gimnáziumban és az általános iskolában is a kedvenc témaköreim közé tartozott. Számomra meghatározó volt, hogy hetedik osztályos koromban városi második lettem egy biológia versenyen, Nagykanizsán. Először kutató orvos akartam lenni, mert az élet értelmét és a kulcsait akartam megtalálni, akkor még  a sejtek szintjén, a sejtbiológiában. 16 évesen a génsebészet, az orvoslás és a tudomány közötti határterület érdekelt. Az egyetem alatt ez megváltozott, és a gyakorló orvoslás mellett döntöttem. Két terület ragadott meg nagyon, az egyik a szülészet- nőgyógyászat, és az egyetem végére a természetes gyógymódok, tehát életmód terápiák. A Pécsi Tudományegyetemen a szülész-nőgyógyászati szakirányt választottam és közben elvégeztem az összes olyan fakultációt, vagy kreditpontos kurzust, ami a természetgyógyászat valamilyen témakörérére fókuszált. A szülést és a várandóságot az élet titka lengi körül. Az élet teljességére, működésére pedig a diatetika, a böjt, az akupunktúra meg a természetes gyógymódok felelnek. A gyakorló orvoslást és a természetgyógyászatot kombinálva a hozzám forduló pácienseknek még többet tudok segíteni. Ezekért a kombinált, komplex kezelésekért, válaszokért keresnek meg sokan az utóbbi 14 évben.

A természetes szülés Önnél prioritást élvez?

Hogy kinek mi a jó a szülésnél, az egyénfüggő. A természetes számomra azt jelenti, hogy a baba és a mama állapotát maximálisan ellenőrizve, figyelve, hagyjuk, hogy a szülés a maga természetes útján-módján menjen, anélkül, hogy orvosilag beavatkoznánk. A szüléseknél szeretek homeopátiát, illóolajokat és gyógynövénykészítményeket használni addig, amíg reális lehetőség van arra, hogy a természet erejével segítenek a szülésben. A természetes szülésnek sokféle előnye van, kicsi a szövődmények száma akár az anyánál akár a babánál nézzük, továbbá támogatja a baba és a mama között kialakuló kötődést. Nagy szakirodalma van annak, hogy a természetes szülés folyamata hogyan hat a magzatra, majd később az anya és a gyermek kapcsolatára. Az elmúlt 14 évben rájöttem, hogy a természetes szülés sem való mindenkinek akár egészségügyi, akár világnézeti okokat figyelembe véve. Én legjobban a természetes szülést szeretem, de nem vagyok ebben fanatikus, azt kell eldönteni, hogy egyénileg mi a fontos. Ezeket a módszereket, addig lehet alkalmazni, amíg csak kísérünk, ha a kisbaba vagy a kismama állapota úgy kívánja, akkor át kell térnünk az orvosi módszerekre.

Egy férfi nőgyógyásznak hogy lesz az a missziója a természetes szülés?

Több ember is nagy hatással volt rám. Többször járt Magyarországon Ina May Gaskin amerikai bába, akivel volt szerencsém találkozni. Szintén kiemelkedő munkásságú szakember, a francia szülészorvos, Michel Odent, illetve a szintén francia Frederick Leboyer. Ezekhez a szakemberekhez kiváló könyvek és előadások kapcsolhatók, amelyek engem nagyon inspiráltak. Ina May Gaskin mindkét előadásán részt vettem, a második előadását pedig már együtt tartottuk.

Ön az egyetlen szülész-nőgyógyász szakorvos, aki hivatásos dúla is.

A szakvizsgám után elmentem egy dúla képzésre. Tudtommal én vagyok az egyetlen szülész-nőgyógyász szakorvos, aki részt vett ilyen képzésen. Engem a szülés komplexen érdekelt, tehát az orvosi módszertől és műtétektől a gyógyszereken át a támogatási feladatkörig mindent tudni és látni akartam. Érdekelt mit jelent pontosan a dúlaság, milyen módszereket használnak. A képzés során sok szüléstörténet hangzott el a természetes szüléssel és az orvosi beavatkozásokkal kapcsolatban, melyek nagyon jó visszajelzést adtak az egyes irányokat illetően. Érdekes volt végighallgatni, hogy hogy éltek meg a nők ezeket a lehetőségeket, hogy látják a szülésüket és mit éltek meg, illetve mi érintette meg őket érzelmileg és pszichológiailag. Az volt a tapasztalatom, hogy a természetes folyamatot átélő nők sokkal elégedettebben számoltak be a szülés élményéről. Ez nekem egy különleges tanulság volt férfiként.

Mi jelenti a sikerélményt a munkájában?

Ha egy szülés mehet a maga útján, az anya  boldogsága, a gyermek megszületése és a sikerélmény ad egy olyan pozitív töltést, ami semmihez sem hasonlítható. Számomra az egyik legszebb pillanat, amikor megszületik a baba és megúsztatjuk. Természetes szülésnél, a kisbabát a mama hasára tesszük és 5-15-25 percig egy meleg lepedővel betakarva rajta hagyjuk. Miután már nem pulzál a köldökzsinór, a babát megfürdetjük, de nem hagyományos értelemben, hanem tisztálkodó szer nélkül egyszerűen csak beletesszük a vízbe és ringatjuk. Az egy gyönyörű része a szülésnek. A természetes szülésnél próbáljuk a zsinór elvágása előtti időt maximálisan kihasználni, hogy a mama és a baba minél inkább kapcsolatba tudjon kerülni. Így több oxigén és tápanyag jut a kicsihez, valamint érzelmileg is nagy ereje van ennek a pár percnek, hatalmas energiát szabadít fel. Ugyanilyen fantasztikus dolog a vízben szülés is.

Milyen módszereket és tapasztalatokat hozott magával külföldről?

Vannak külföldön szerzett tapasztalataim is, de ezek nem a természetes szülésről szólnak. Az operatív nőgyógyászati tudásomat is igyekszem folyamatosan fejleszteni. Angliában csatlakoztam a hüvelyi szülés befejező műtétek művészete című oktatáshoz. Ez a speciális képzés az anya-baba állapotát nem veszélyeztetve a felesleges császármetszések elkerülésére fókuszál. Természetesen nem az a célja, hogy valami újat alkossunk, vagy, hogy ne végezzünk el szükséges császármetszéseket, sokkal inkább az, hogy amikor reális esély van a baba természetes megszületésének a hüvelyen keresztül, akkor ehhez módszert adjon a kezünkbe.

A maya indiánoknál több hétig önkéntes orvos volt, honnan jött az ötlet?

Dolgoztam egy guatemalai kórházban önkéntes szülés-nőgyógyászként 2010-2011 körül. Az egyik kollégámmal és mentorommal, Dr. Világhy Istvánnal mentünk együtt, aki már sajnos meghalt. Ő a világ több pontján is dolgozott, többek között 30 éven át Svájcban. Én öt éven keresztül rendszeresen jártam le hozzá tanulni Ispánkra egy-egy hétvégére, amikor már nyugdíjasként ott élt. Az ötödik év végén, az interneten kerestünk önkéntes lehetőséget, majd saját költségen 6 hétre kiutaztunk Latin-Amerikába segíteni. A maya indiánoknál, egy hegyi kis városka, Santiago Atitlan kórházában kaptunk munkát. Sok szép és komplikált emlékem kapcsolódik ehhez az utazáshoz. Az indiánoknál a vallásosság miatt néphagyomány az otthonszülés, csak a nehéz eseteket hozták be a kórházba. Az emberek nagyon aranyosak és mosolygósak voltak, kicsit vicces volt, hogy csak minden második indián beszélt spanyolul és százból egy angolul.

A munkája, az élete és a szenvedélye. Szán időt bármi másra?

Az időm nagy részét a szülészet teszi ki és az ehhez kötődő tanulás. Néha azonban jut időm a hobbimra is, ami a természetgyógyászat, azon belül is a jóga. A jóga a legjobb öregedés gátló és a legjobb természetes gyógymód, amit ismerek. 10 éve jógázom szinte napi rendszerességgel. Ami jógában van, az jelenik meg a természetes szülésben is. Szabadidőmben jelenleg a homeopátiás tanulmányaimat mélyítem, egy két éves homeopátiás szakorvosi képzés közepén járok. Szeretek kiszabadulni a természetbe is, ezért a barátaimmal olykor kisebb-nagyobb túrákra indulunk hátizsákkal, bográccsal, sátorral.

Azért lett orvos, mert az élet értelmét kereste. Hogy áll ezzel a kérdéssel?

Egyre jobban. A gondolataimba az élet értelméről már beférkőzött a természetgyógyászat és a jóga is. Már mást gondolok a világról és az élet értelméről, mint amikor elmentem az orvosi egyetemre. Akkor úgy gondoltam, hogy a sejtek szintjén van a kulcs, most már azt gondolom, hogy csak részben található ott a megoldás és a világszemléletünk tud segíteni abban, hogy hol keressük a többi kulcsot. Kereshetjük a hagyományos orvoslásban, kereshetjük a természetgyógyászatban, kereshetjük a jógában. Én igazából mind a háromba keresem párhuzamosan, ezekből áll össze az én kulcsom.

Egyre jobban. A gondolataimba az élet értelméről már beférkőzött a természetgyógyászat és a jóga is. Már mást gondolok a világról és az élet értelméről, mint amikor elmentem az orvosi egyetemre. Akkor úgy gondoltam, hogy a sejtek szintjén van a kulcs, most már azt gondolom, hogy csak részben található ott a megoldás és a világszemléletünk tud segíteni abban, hogy hol keressük a többi kulcsot. Kereshetjük a hagyományos orvoslásban, kereshetjük a természetgyógyászatban, kereshetjük a jógában. Én igazából mind a háromba keresem párhuzamosan, ezekből áll össze az én kulcsom.

Hírek

Szülés után 3 héttel később mehettünk haza először, Nimród ekkor már stabil volt :)

Tisztelt Róbert Kórház! Évek óta a Magánklinika egyik állandó ügyfele vagyok. Azért írok most Önöknek – remélve a Vezetőséghez is eljut a levelem – mert szeretném itt is kifejezni hálámat! 2018. július 16-án azonnali császármetszéssel megszületett első…

Hosszú kálvária után, 27 hetes “Bébibogyóval” a pocakomban könnyekig hatódva emlékszem vissza arra, ahogy…

Tisztelt Vezetőség!   Elérkezettnek láttuk az időt, hogy kifejezzük hálánkat az Önök intézménye és kollégái felé.  Hosszú kálvária után, 27 hetes “Bébibogyóval” a pocakomban könnyekig hatódva emlékszem vissza arra, ahogy egy reménytelennek tűnő, és…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.