Dr. Tolmácsi Balázs
Főoldal / Dr. Tolmácsi Balázs

Dr. Tolmácsi Balázs

betegközpontúság az alapelve Dr. Tolmácsi Balázsnak, kórházunk fiatal  gasztroenterológusnak, aki ifjú kora ellenére máris hatalmas szakmai tapasztalattal rendelkezik. A doktor azon kevesek közé tartozik, aki jó ismerője a kapszulás- endoszkópiás eljárásoknak is.  Sőt, Budapesten egyedül ő végez endokapszulás vastagbéltükrözést, természetesen a Róbert Károly Magánkórházban.     

 

Mesélte, hogy kisfiúként a foci és a biológia érdekelte. Minek köszönhető, hogy ez utóbbi határozta meg végül az életét?

Az élet gyakorlati működése mindig is különösen izgatott. Egy kis Pest melletti településről, Aszódról származom, ahol gyerekként nagyon sokat kirándultam a szüleimmel. Növényeket, bogarakat szedtem, boncoltam, elemeztem őket. Bármilyen biológiai szakkört vagy versenyt szerveztek az általános iskolámban, elsőként jelentkeztem. Innen a Váci Piarista Gimnáziumba kerültem, ahol az osztálytársaim többsége ugyan humán beállítottságú volt, de én akkor már eltántoríthatatlanul készültem az orvosi pályára. A debreceni egyetemre jelentkeztem, ahová először csak a gyógyszerészkarra vettek fel, így egy évig beleástam magam a kémia összes területébe, de nem tudott elcsábítani ez sem az orvoslástól. A következő évben elkezdtem az orvosi szakot ugyanott és annyira megszerettem a Nagyerdei Klinika szép ősfás parkját, családias légkörét, az összetartó közösséget, hogy ott maradtam a diploma megszerzéséig.

Akkor már tudta, hogy melyik szakterülettel szeretne foglalkozni?

Egyet tudtam: sebész nem akarok lenni, nem vonzott az előre jutásért folytatott harc a műtőben. Olyan hagyományos szakterületet kerestem, ahol a manualitásnak is van szerepe a gyógyításban, így esett a választásom a kardiológiára. A diplomamunkámat is ebben a témában írtam, s az első munkahelyem a kistarcsai kardiológia angiológia osztály lett, ahol azonban nem végeztek invazív kardiológia beavatkozásokat. Ez eléggé a kedvemet szegte. Szerencsémre belgyógyász rezidensként ekkor jött egy kötelező gasztroenterológiai gyakorlat a BM Kórházban, ahol megismertem és megszerettem az endoszkópos vizsgálatokat. Elhatároztam, hogy a gasztroenterológus leszek.

Mi tetszett meg Önnek?

Az endoszkópiával történő kezelések kifejezetten precíziós eljárások. Sok múlik azon, hogyan fogom meg az eszközt, hogyan veszem le a vizsgálandó szövetdarabot. Minden pillanata tele van érdekességgel. Hálás vagyok a sorsnak, hogy a szakmát egy kiváló professzortól tanulhattam meg. A 2007-es nagy kórházösszevonás után a szakmai vezetőm hatalmas bölcsességgel képes volt abban a nehéz helyzetben egy kiváló szellemiségű osztályt varázsolni a Központi Honvéd Kórházban. Remek hangulatú gyógyító teamet alakított ki, ennek tagjaként olyan szakmai hatások és élmények értek, ami végleg eldöntötte: a gasztorenterológiának, szentelem az orvosi pályámat. Igazi együtt-egymásért hangulatban dolgoztunk, figyeltek egymásra és támogatták egymást a kollégák, ami javította a gyógyító munka hatékonyságát. Korán alkalmam nyílt arra, hogy az endoszkópos vizsgálatok terén komoly tapasztalatot szerezzek. Hatalmas vonzáskörzetű centrum volt, emiatt nagyon sokat kellett dolgoznunk, sok speciális betegségű pácienst kellett ellátnunk. Többek között a gyulladásos bélbetegségek sajátos, biológiai kezelése is a feladataink közé tartozott. Egyszóval izgalmas, szemléletformáló időszak volt.

Mi késztette akkor a váltásra?

Osztályvezetői felkérést kaptam a XIII kerületi szakrendelőbe. Úgy éreztem, a korábbi professzoromtól örökölt mentalitással és szellemiséggel sok szép dolgot tudok itt is véghez vinni. A betegközpontúság alapelvemmé vált. Számomra a siker csak abban mérhető, hogy mennyire tudjuk segíteni a betegek gyógyulását és megtartani az egészségüket. Magyarország rettenetes lemaradásban van a vastagbélrák szervezett szűrését illetően, pedig ez egy jelentős halálozási ok még mindig az 50 év felettieknél, miközben szűréssel megelőzhető lenne a baj.

Az endoszkópos vizsgálat kínos és kellemetlen perceket jelent, ettől fél sok beteg. Ezen segít a kapszula-endoszkópia. Ezzel a módszerrel mikor ismerkedett meg?

A Honvéd Kórházban már kapszula-endoszkópiás vékonybél vizsgálatokat is végeztem, s időnként a colon kapszulát is kipróbálhattam. Pontosan kitanultam a metodikáját, a kiértékelését. Az ismeretlen eredetű, feltehetően a vékonybélben lévő vérzésforrások pontos helyének a megtalálása volt a feladatom. Előtte persze egyéb vizsgálatokkal ki kellett zárnom, hogy a gyomorban és a vastagbélben nincs vérző elváltozás, ezek után lehetett elvégezni a kapszula- endoszkópiát.

A kapszulás vastagbéltükrözés mennyiben hasonlít ehhez?

A vizsgálóeljárás hasonló, s ha az ember szeme megtanulta, hogy mit figyeljen, hogyan nézze a bélrendszert, akkor pontosan látja, ha baj van a vastagbélben. A beteg szempontjából ez egy rendkívül kényelmes vizsgálat, hiszen csak lenyeli a kapszulát, amit végig visz a perisztaltika. Az orvostól azonban ez egy teljesen más látásmódot igényel a hagyományos béltükrözéshez képest, ahol a gyógyítónak lehetősége van megállni, visszamenni az endoszkópiával egy kérdéses területhez.

Az endokapszulás vizsgálat ugyanolyan tökéletesen képes kiszűrni az esetleges elváltozást, mint a hagyományos béltükrözés?

Teljes mértékben. Kiváló érzékenységgel rendelkeznek a kapszulában lévő kamerák. Több vizsgálat bizonyította már, hogy hasonló a találati aránya a vastagbél kapszulának, mint a kolonoszkópiának. A hagyományos vizsgálatokhoz képest pedig ez egy szinte szövődménymentes eljárás. Nagyon örülök, hogy Budapesten ismét én végezhetek ilyen vizsgálatokat, ez elmúlt egy évben már nagyon hiányzott az életemből.

Meséljen még magáról! Mivel tölti a szabadidejét?

A családommal. A feleségem szintén orvos, így komoly szervezést igényel két gyermekünk ellátása. A közösen töltött időt pedig igyekszünk jól kihasználni. Sokat kirándulunk, bringázunk, focizunk a gyerekekkel.

 

Hírek

UNICEF GYEREKHANG PROGRAM

Az 1989. november 20-án, az ENSZ által elfogadott Gyermekjogi egyezmény 28. évfordulóját ünnepeljük idén. Ez az az egyezmény, amelyben részletesen és lényegre törően fogalmazódnak meg azok a speciális jogok, amelyek a gyermekeket megilletik. Kevesebb mint egy éven belül, 1990…

CSAPATOT ÉPÍT A ROBI! – TÖRÖKMEZŐ

Néha nekünk is ki kell kapcsolódni! Tökéletesebb időjárásunk nem is lehetett volna a hétvégi csapatépítő kiránduláshoz! Gyönyörűen sütött a nap, az erdők sárgába és pirosba burkolóztak már. Hát mi lehetne ennél szebb? Idén ősszel a Törökmezei Turistaházat…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.