Kuharcsik Réka
Főoldal / Kuharcsik Réka

Kuharcsik Réka

Bemutatjuk a Hypnobirthing-et.

Kuharcsik Réka, a módszer magyarországi képviselője válaszolt a leggyakoribb kérdésekre. Ha Önnek még megválaszolatlan kérdése van a módszerrel kapcsolatban, kérjük, hogy írjon az info@robertklinika.hu emailcímre. Réka néhány napon belül válaszol kérdésére.

Ha még többet szeretne tudni programjainkról, ide kattintson!
 

Hogyan reagálsz, amikor az emberek hitetlenkedve legyintenek a hypno szó hallatán?

Először is teret engedek nekik, hogy elmondják, ami a hipnózisról bennük van.
Szerencsére az emberek nagyon kíváncsiak, így néhány mondatban egyszerűen elmagyarázom, hogy a hipnózis egy nagyon kellemes, természetes állapotunk, amit mindannyian nap, mint nap átélünk. Néhány példát is említek ezekre, illetve arra, mi mindenre lehet hatékonyan használni. Egyszerűen felfedem a valódi jelentését azzal a misztikus feltételezéssel szemben, amit gyakran gondolnak róla. Megkönnyebbülnek, hogy nincs benne semmi hókusz-pókusz és nyitottabbá válnak.

Mi a módszer tudományos háttere (a test, az idegrendszer működésének kapcsolata)?

A program egyik alapköve a félelem elengedése. Amikor a félelem nincs jelen, nem telítődik a szervezet olyan stresszhormonokkal, amik a szövetekben felesleges feszültséget okoznak, meggátolva ezzel a szülés előrehaladtát.
A relaxált testben az izmok ellazulnak, rugalmassá válnak, és a test telítődik saját természetes endorfinjaival. Az endorfinok hatására a központi idegrendszerben lelassul az idegek impulzus kisüléseinek intenzitása és ez a fájdalom érzet csökkenését eredményezi.

Hogyan tudod a legegyszerűbben megmagyarázni a hb lényegét és működését?

A HypnoBirthing egy csodálatos eszköztár a szülő nő számára, hogy harmonikus kapcsolatba kerüljön testével és babájával, jelentősen megsegítve ezzel szülő teste természetes szülési folyamatait.
Az anya olyan relaxációs, vizualizációs és légzési ismereteket szerez, amit használva megkönnyíti szülése kimenetelét.

Milyen közismertebb megközelítésekhez lehetne hasonlítani?

Ez egy speciális szülésre kidolgozott technika rendszer. Sok esetben az autogén tréningen megéltekhez tudnám hasonlítani.

Mi volt az eddigi legnagyobb sikered ebben a munkában?

Itt a siker az anyáé. A várandós nő az, aki dolgozik magán. Olyan ismereteket szerez és olyan lelki változásokon megy keresztül, ami által megnyugszik, békesség, öröm és magabiztosság árad belőle.
Volt olyan anyuka, aki a 38. héten keresett meg engem azzal, hogy farfekvéses magzata miatt nem engedi neki orvosa a természetes szülést, márpedig Ő úgy szeretne szülni. Tudok e neki segíteni? Speciális, erre fókuszáló relaxációs gyakorlatokat végeztünk. Közben úgy elengedte az anya a különböző félelmeit, és olyan jól sikerült befordulnia saját teste teremtő birodalmába, hogy néhány nap múlva a 39. héten megfordult a babája és természetesen született meg. Ez az Ő sikere, de én is nagyon örülök.

Az apáknak mi a szerepe a hb-nél?

Az apa egyszerű szemlélődőből aktív szülési kísérőtárssá válik. Olyan technikákkal bíztatja és segíti az anyát, ami által az anya biztonságban érzi magát és a lazításra tud koncentrálni. Ő lesz kis csapatuk szószólója, védelmezője. Az a támogatás és kötődés, amit az apa a vajúdás során nyújt, sok pár számára olyan összhangot teremt, ami által közelebb kerülnek egymáshoz, mint valaha gondolták volna.

A szülész orvos szerepe miben változik egy hb-es szülés esetén?

A legfontosabb változás a szemléletben van. Az orvos nem levezeti a szülést, hanem kíséri. Nem meghatározza a beavatkozások mikéntjét, hanem alkalmazkodik az anya tempójához, bátorítja, megnyugtatja. A lehető legkevesebb beavatkozás nélkül szakértelmével biztosítja a párnak a váratlan helyzetek megoldását. Az a célja, hogy úgy legyen résen, hogy szinte észrevétlen marad.

Mik a leggyakoribb aggályok, kérdések a hb tanfolyamon részt vetteknél?

Általában attól tartanak legjobban a szülők, hogy a kórházban nem veszik figyelembe a kívánságaikat, nincs megnyugtató együttműködés az orvos részéről, és egy hoszpitalizált rendszer kiszolgáltatott szereplőivé válnak.

Mi a tapasztalatod (feltevésed) – Magyarországon mi segíti és mi akadályozza a hb-et igénybe vevő családok mennyiségét?

Többnyire nem ismerik a nők ezt a lehetőséget és alig akarják elhinni, hogy a szülésük rajtuk is múlik. Ma már bizonygatni kell, hogy a szülés természetes folyamat, a testünk tökéletesen alkalmas rá.
Az orvosok alapvetően tudják a hipnózis szülésre gyakorolt hatékonyságát, mégis sokan elutasítják azt, hogy a szülést ne ők irányítsák, hanem az anya. Szerencsére vannak igazán anyabarát orvosok is!
Sokat segítene, ha a szakemberek bátran ajánlanák az anyák figyelmébe ezt a lehetőséget, a felkészülés akár TB által támogatott lenne. Ez a tudás minden Nőnek alanyi jogon kéne járjon.

Mik a személyes tapasztalataid a hb-gel kapcsolatban?

Csupa jó tapasztalataim vannak. Az anyukák félelemmel teli izgalommal jönnek el, egy átalakuláson mennek át. A kurzus végére csupa mosolygós, békés, boldog nő vesz körül.
A szüléses beszámolók meg önmagukért beszélnek!

Mit várhat a jelentkező, mi történik a tanfolyamon? Mi történik a szülőszobán?

A tanfolyamon megismerik a nők testük természetes szülési folyamatát, konkrét eszközöket tanulunk arra, hogy mit tehetnek ők magukért és testükért. Bevezetem őket a relaxálás világába, ami rávezető gyakorlatokkal kezdődik, majd egyre mélyebb és hatékonyabb gyakorlatok következnek. A kurzus nagyon gyakorlatias. Van olyan hanganyag, amit otthon is kell gyakorolni. Foglalkozunk a félelmek oldásával, légzéssel, táplálkozással, a gát védelmével és azzal, hogyan segíthet az apa a szülés során. Ez különösen felemelő a párok számára. Mindenki számára könnyen elsajátítható.
Mire eljön a szülés ideje az anya testben és fejben felkészült, nyugodt és együttműködő. A hipnoszülő anyák nagyon békések, mosolygósak a vajúdás alatt. Kellemes zene mellett relaxálnak, így figyelmük befele fordul. Nemcsak megőrzik energiájukat, hanem lerövidül a szülés ideje is.

Mi a kurzus árképzésének az alapja?

A tanfolyamnak egységes nemzetközi ára van, ami 400 EUR. Ezt a HypnoBirthing Institut határozza meg és várja el 44 országában egységesen. Nálunk ez csak félár.
Ha azt nézzük, mit kap általa egy anya, akkor kétség nélkül megéri!

Hogyan kerültél kapcsolatba a hypnobirthinggel?

Saját szüléseim után kifejezetten olyan szülésfelkészítő módszereket tanulmányoztam a világban, ami a hangsúlyt a test-elme kapcsolatára helyezi. Tudom, megtapasztaltam, hogyan működik és szeretném átadni ezt a tudást Mindenkinek, aki valamivel többet akar adni magának és babájának.

Mit jelent számodra?

Mérhetetlen öröm, küldetés és alázat.

Hírek

KÖSZÖNET! :)

Kórházuk sebészeti osztályán feküdtem november 16 és 19-e között. Méheltávolító műtétem volt plasztikával. Mind az elővizsgálatok, a műtéti előkészítés és műtét, valamint az utógondozás során magasfokú hozzáértéssel, empátiával találkoztam az egész kórházi…

UNICEF GYEREKHANG PROGRAM

Az 1989. november 20-án, az ENSZ által elfogadott Gyermekjogi egyezmény 28. évfordulóját ünnepeljük idén. Ez az az egyezmény, amelyben részletesen és lényegre törően fogalmazódnak meg azok a speciális jogok, amelyek a gyermekeket megilletik. Kevesebb mint egy éven belül, 1990…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.