A női meddőség vizsgálatai
Főoldal / Meddőségi Centrum / Női meddőség

Női meddőség

Kórházunk Meddőségi Centruma megoldást kínál Önnek is, mert

Eredményességi mutatóink a magyarországi legmagasabbak között vannak – az Ön statisztikai esélyei a gyermekáldáshoz az átlagnál jobbak magánklinikánkon.

A nemzetközi sztenderdek alapján felépített szakmai protokollunk gyors és hatékony. A meddőség kivizsgálása legfeljebb hat hét leforgása alatt feltárja a meddőség okát.

A kivizsgálási protokoll női vizsgálatsorozat része az alábbi vizsgálatok alapján állítja fel a kezeléshez szükséges diagnózist.

 

 

NŐGYÓGYÁSZATI VIZSGÁLATOK

A nőgyógyász bimanuálisan(tapintásos) és vaginális ultrahang segítségével elvégzi a kismedence elsődleges vizsgálatát. Az ultrahang vizsgálatról készült fotódokumentáció kerül elsőként a leletgyűjteménybe

MÉHNYAK RÁKSZŰRÉS

A méhszáj-kenet leletét - amennyiben eltérést mutat - onkológus szakkonzultáció bevonásával elemezzük, és szükség szerint - abnormalitás esetén - további HPV altípus meghatározást végzünk.A Humán papillóma vírus felelős az összes emberi daganat 7 %-ért, ezen belül a méhnyak rákok 99,7%-ért. Ma a HPV a leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó. Több mint 130 típusa ismert, közülük 40 altípus képes betegséget okozni a nemi szerveken.

BAKTERIÁLIS PANEL

A női genitális bakterológiai panel vizsgálatokban a vizelet, hüvelyváladék és méhnyak-kenet kitenyésztésével a bakteriológiai fertőzéseket szűrjük ki. A méhnyak-kenet tenyésztést Chlamydia, Ureaplasma és Neisseria baktériumokra végezzük.

HORMON VIZSGÁLATOK

Az alaphormon vizsgálatok során-a ciklus 3. napján: FSH, LH, Ösztradiol, Prolaktin, Progesteron, Tesztoszteron, TSH, -a ciklus 21. napján: Progesteron, Prolaktin teszteket végzünk..Szükség esetén további hormon tesztek is végezhetők: DHEA-S, FT3, FT4, aTPO, AMH (Anti Müller Hormon), Inhibin, Inzulin rezisztencia vizsgálatok.

VÉRVIZSGÁLATOK

Vérminta alapján vírus és egyéb fertőzések vizsgálatát is elvégezzük. Ezek a következők:

 • HIV

 • Siphilis

 • Chlamydia trachomatis antitest

 • Toxoplasma gondii antitest

 • Rubeola vírus antitest

 • Cytomegalovírus antitest

 • Herpes simplex virus 1-2

 • Varicella zoster vírus

 • Hepatitis panel (HBsAg, HbsAt, HBc At, anti HCV)

ÁTJÁRHATÓSÁGI VIZSGÁLATOK

Az átjárhatósági vizsgálatok a női ivarszervek anatómiai viszonyainak feltárására irányulnak, segítségükkel a méhüreg és a petevezetők átjárhatósága válik ismeretessé. Az átjárhatósági vizsgálatok három különféle módszerét alkalmazzuk attól függően, hogy mennyire részletes képre van szükségünk, illetve mennyire kíméletes módszert igényel az adott eset.

 • HSG A Histerosalpingographia röntgengéppel készített, kevéssé komfortos eljárás. A méhüregről kevésbé, a petevezetők állapotáról azonban igen pontos képet ad. Magyarországon a leginkább elterjedt, OEP finanszírozás keretében végezhető vizsgálat
 • HYCOSY A Hystero Contrast Salpingographia ultrahanggal végzett, kevésbé fájdalmas eljárás. A szervezet minimális megterhelésével a méhüreg feltárása meglehetősen pontosan, a petevezetőké pontosan történik meg. A lelet értékelése gyakorlott, nagy hozzáértéssel rendelkező szakembert igényel.
 • HysteroscopiaLaparoscopia Méhüregi és hasüregi tükrözés, ami műtéti beavatkozást igényel. A hysteroscopia és a laparoscopia a legpontosabb módszerek az anatómiai viszonyok részletes és pontos feltárására, ellenben viszonylag jelentős megterhelést jelentenek a páciens számára.

GENETIKAI VIZSGÁLATOK (szükség szerint)

A meddőségi előzmények feltárása közben fény derülhet arra, hogy a meddőség hátterében genetikai eltérés található. Többszöri sikertelen meddőségi kezelés vagy sokszori visszatérő vetélés mögött is meghúzódhat genetikai hiba. Ezért a kezelések megkezdése előtt utánajárunk a diagnózisnak, s csak azt követően kezdjük meg a meddőségi kezeléseket. A diagnózist genetikus állapítja meg, többszöri konzultáció és genetikai vizsgálatok segítségével.

IMMUNOLÓGIAI VIZSGÁLATOK (szükség szerint)

A visszatérő vetélések, valamint a sikertelen meddőségi eljárások után elkerülhetetlen az immunológiai vizsgálat. Ritkán ugyan, de előfordulhat, hogy bizonyos immunológiai faktorok akadályozzák a teherbeeséstvagy a terhesség megtartását. A kivizsgálást és az ok feltárását követően ez a probléma is kezelhető. HAEMOPHYLIA (szükség szerint), véralvadási zavarok, még ha enyhe fokban is, de meglepő gyakorisággal vannak jelen életünkben. Ezen eltérések okai lehetnek a meddőségnek, a sorozatos sikertelen kezeléseknek és a többszöri vetélésnek egyaránt. Ezekben az esetekben Dr. Udvardy Miklós belgyógyász, haematológus segítségével haematológiai konzultációk, felderítő vizsgálatok, majd a megfelelő kezelés beállításával hárítjuk el az akadályt. Kétszer, vagy annál többszöri spontán vetélést követően a női vizsgálatok a "sikertelen terhesség ambulancia" protokollja alapján történnek.


Kapcsolódó Munkatársak

Dr. Skriba Eszter

Dr.Skriba Eszter

Szülész- nőgyógyász szakorvos, Meddőségi specialista

Dr.Fülöp István

Dr.Fülöp István
Meddőségi részlegvezető főorvos

Dr.Nyéky Boldizsár

Dr.Nyéky Boldizsár
Meddőségi specialista, szülész- nőgyógyász szakorvos

Dr.Tekse István

Dr.Tekse István
Meddőségi specialista, szülész- nőgyógyász szakorvos

Hírek

“Csodálatos természetes szülésem volt…”

Tisztelt Róbert Károly Kórház! Mint sok más kismama, anyagi okok miatt én is rengeteget dilemmáztam, hogy belevágjunk-e a magánkórházi szülésbe. Végül Önök mellett döntöttünk, és 2018. július 23-án megszületett a kisfiam.  Csodálatos természetes szülésem volt. A fogadott…

EGY POZITÍV VISSZAJELZÉS :)

Tisztel Róbert Kórház! Szeretnék visszajelzést adni az Önök részére egy kollégájukkal kapcsolatban. Reményeim szerint észrevételem eljut majd az illetékeshez, jelen esetben akár Keresztes Éva vezetőjéhez. A tegnapi napon igénybe vettük a 18. hetes genetikai ultrahangot a…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.