Melldaganat diagnosztikája
Főoldal / Nőgyógyászati onkológiai sebészet / Mellrák diagnosztikája

Mellrák diagnosztikája

 biztos hármas

Tapintás, vagy szűrővizsgálat során kiderített tünetek esetén az alábbi teljes körű diagnózist biztosító eljárásra van szükség azonnal: mammográfia, emlő ultrahang és ultrahang vezérelt mintavétel (tű biopszia) útján történő sejt vagy szövettani vizsgálat.

 

Az emlő ultrahang-vizsgálata fájdalommentes és teljesen ártalmatlan. Az ultrahang a legtöbb lehetséges emlő-elváltozás kimutatására alkalmas, de sajnos nem mindenre. Ha az ultrahang-diagnosztikai vizsgálat nem elegendő, orvosa a mammográfiát fogja ajánlani. Esetenként ilyenkor a röntgen vizsgálat segítségével végezzük el az elváltozásból  a mintavételt is.

A mammográfia a mell röntgenvizsgálata. A vizsgálatot asszisztensek végzik, a kész felvételt szakorvos értékeli. A vizsgálat maga csak pár percet vesz igénybe. A szabaddá tett mellet a filmet tartalmazó felületre helyezik, az asszisztens egy plasztiklappal felülről lenyomja, hogy a mell minél jobban szétterüljön, és így minél kevesebb képlet fedje egymást.  Általában két irányból készül röntgenkép mindkét mellről. Az emlő épségét sem a sugárterhelés, sem a rá gyakorolt nyomás nem veszélyezteti.

Az elkészült felvételen, amely RTG kép vagy sok esetben már ún. digitalizált látható, hogy van-e elváltozás, és ha van, akkor nagy eséllyel megjósolható, hogy a daganat jóindulatú vagy rosszindulatú. Ahhoz, hogy biztos legyen a diagnózis, még sokkal közelebbről meg kell vizsgálni, sejt illetve szövetmintát kell venni.

Az ultrahang vezérelt mintavétel során vékony tűvel sejteket, vagy vastagabb tűvel szövethengert nyernek a kérdéses területről. A mintából mikroszkópos vizsgálattal lehet eldönteni, hogy jóindulatú daganattal vagy mellrákkal állunk-e szemben.

A vizsgálatok leleteit mihamarabb el kell juttatni a nőgyógyászhoz vagy a sebészhez. Ő tájékoztatja a pácienst arról, hogy mi a teendő, és rosszindulatú daganat esetén ő szervezi meg a páciens (vagy leletei) ún. onkoteamhez való eljutását.

Jóindulatú (benignus) elváltozás esetén nincs további teendő, hacsak a beteget nem zavarja a képlet. Ez utóbbi esetben azt sebészeti úton el lehet távolítani. Jóindulatú emlődaganat esetén orvosa valószínűleg visszahívja bizonyos időközönként kontroll vizsgálatra.

Tisztánlátás és törődés a gyógyulás útján

Kórházunkban biztonságban érezheti magát. Pontos és részletes tájékoztatást kap. Megszervezzük a kezelést, irányítjuk a folyamatot, időben hozzájut a gyógyító eljárásokhoz. Tudjuk, hogy a melldaganatos betegek kezelése során gyakori, hogy a páciens magára marad az egészségügy bonyolult útvesztőiben, elveszettnek és reménytelennek látja sorsát. Ezért a mi célunk az, hogy megvédjük ettől a bizonytalanságtól. Tisztázunk minden mozzanatot, stabil és reményteli marad a beavatkozások során, elkerüli a tanácstalanságot, és a magára hagyottság érzését. Sebészeink különleges hozzáértése, körültekintő döntései, hosszú távú és komplex megoldást biztosítanak.

 


Kapcsolódó Munkatársak

Dr. Siklós Pál

Dr. Siklós Pál

Orvosigazgató, Szülész-nőgyógyász főorvos

Dr. Szegedi Zoltán

Dr. Szegedi Zoltán

Sebész főorvos

Hírek

“Csodálatos természetes szülésem volt…”

Tisztelt Róbert Károly Kórház! Mint sok más kismama, anyagi okok miatt én is rengeteget dilemmáztam, hogy belevágjunk-e a magánkórházi szülésbe. Végül Önök mellett döntöttünk, és 2018. július 23-án megszületett a kisfiam.  Csodálatos természetes szülésem volt. A fogadott…

EGY POZITÍV VISSZAJELZÉS :)

Tisztel Róbert Kórház! Szeretnék visszajelzést adni az Önök részére egy kollégájukkal kapcsolatban. Reményeim szerint észrevételem eljut majd az illetékeshez, jelen esetben akár Keresztes Éva vezetőjéhez. A tegnapi napon igénybe vettük a 18. hetes genetikai ultrahangot a…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.