Nőgyógyászati onkológiai sebészet
Főoldal / Méhnyakrák műtét
menü

Méhnyakrák műtét

A méhnyakrák műtéti ellátása

Magyarországon évente  1400 új megbetegedést diagnosztizálnak. A rákmegelőző állapot és a rákos elváltozás egyaránt sebészeti megoldást kíván. Többféle műtéti technika létezik, a szakorvos mindig egyénre szabott terápiát javasol.

Előzetes vizsgálatok

Ma már a rákmegelőző állapot is kimutatható, de van, aki csak a késői stádiumban fordul orvoshoz. Ahhoz, hogy a szakorvos felelős döntést hozhasson a terápiát illetően, alapos kivizsgálás szükséges. A beteget először kikérdezi életmódjáról, és előzetes betegségeiről, jelenlegi tüneteiről. Ezután fizikális vizsgálat következik, melynek során kolposzkópiát végez az orvos, vagyis egy speciális mikroszkóppal megvizsgálja a méhnyakat, és szövettani mintavételt végez. Az állapot pontos feltérképezéséhez képalkotó eljárásokat is igénybe vehet: hasi vagy hüvelyi ultrahang vizsgálat, CT,  PET-CT, mellkasröntgen, csontszcintigráfia  segítenek abban, hogy döntsön a személyre szabott további kezelésről.

Konizáció

Időben felfedezett méhnyakrák esetén elég csak a méhnyak területéről eltávolítani az érintett szöveteket. Az eljárás neve: konizáció. Az orvos speciális eszközzel metsz ki egy kúp alakú részt a méhnyak területéről, ezzel el is távolítja a daganatot. A konizáció történhet hagyományos szikével (hideg kés konizáció). Ebben az esetben szükség lesz sebészeti varratra vérzéscsillapítás céljából.  A  konizációt elektromos kés segítségével is végezheti az orvos (loop konizáció), melynek során a sebszéleket maga az eszköz zárja, tehát nincs szükség varratokra. Hideg kés konizáció esetén öt-hat nap bent fekvéssel érdemes számolni,  loop konizáció esetén a bent töltött napok száma három.

Kiterjesztett műtét

Előrehaladott stádiumban nem elég a konizáció.  Az  orvos az előzetes vizsgálatok eredményeire támaszkodva dönt a műtét menetéről. A szövettani eredménytől függően esetleg elég lehet csak a méh eltávolítása. Előrehaladottabb esetekben a műtét a méh, petefészkek, a méh támasztó- és kötőszöveteinek, a kismedencei nyirokcsomó láncnak az eltávolítását jelenti. Ezek egyben a daganat terjedési útvonalait is jelentik.  Bizonyos esetekben a petefészkek megtarthatóak. Az eltávolított anyagok szövettani vizsgálata felvilágosítást ad a beteg műtét utáni kezelési módjairól. Manapság az első gyermeket vállalók életkora kitolódott. Amikor a méhnyakrák olyan nőnél jelentkezik, aki még gyermeket szeretne,  lehetőség van méh megtartó műtét végzésére is. Olyan speciális műtétet végzünk, melyet követően, onkológiai biztonság mellett még a páciens teherbe eshet és szülhet. Ezt nevezzük Wertheim műtétnek.

Ha a kismedencében más területeket is megtámadott a rák, további beavatkozások válhatnak szükségessé.  Ebben az esetben a kórházi tartózkodás és a lábadozás hosszabb időt vesz igénybe.

Műtét után

A kórházban dolgozó onkoteam  elé kerül a beteg. A team tagjai különböző orvosi szakterületeket képviselnek, így komplex véleményt tudnak alkotni a továbbiakban alkalmazandó terápiáról. A műtét után meg kell ismételni néhány vizsgálatot (ultrahang, szövettan, röntgen, CT), melyek igazolják, hogy a daganat teljes egészében eltávolításra került. A rendszeres orvosi kontroll szükséges, így lehet megelőzni a kiújulást és az áttétek kialakulását.

 

 


Nőgyógyászati onkológiai sebészet szakértői

Dr. Siklós Pál

Dr. Siklós Pál

Orvosigazgató, Szülész-nőgyógyász főorvos

Dr. Szegedi Zoltán

Dr. Szegedi Zoltán

Sebész főorvos

Hírek

“Csodálatos természetes szülésem volt…”

Tisztelt Róbert Károly Kórház! Mint sok más kismama, anyagi okok miatt én is rengeteget dilemmáztam, hogy belevágjunk-e a magánkórházi szülésbe. Végül Önök mellett döntöttünk, és 2018. július 23-án megszületett a kisfiam.  Csodálatos természetes szülésem volt. A fogadott…

EGY POZITÍV VISSZAJELZÉS :)

Tisztel Róbert Kórház! Szeretnék visszajelzést adni az Önök részére egy kollégájukkal kapcsolatban. Reményeim szerint észrevételem eljut majd az illetékeshez, jelen esetben akár Keresztes Éva vezetőjéhez. A tegnapi napon igénybe vettük a 18. hetes genetikai ultrahangot a…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.