Nőgyógyászati onkológiai sebészet
Főoldal / Méhnyakrák műtét
menü

Méhnyakrák műtét

A méhnyakrák műtéti ellátása

Magyarországon évente  1400 új megbetegedést diagnosztizálnak. A rákmegelőző állapot és a rákos elváltozás egyaránt sebészeti megoldást kíván. Többféle műtéti technika létezik, a szakorvos mindig egyénre szabott terápiát javasol.

Előzetes vizsgálatok

Ma már a rákmegelőző állapot is kimutatható, de van, aki csak a késői stádiumban fordul orvoshoz. Ahhoz, hogy a szakorvos felelős döntést hozhasson a terápiát illetően, alapos kivizsgálás szükséges. A beteget először kikérdezi életmódjáról, és előzetes betegségeiről, jelenlegi tüneteiről. Ezután fizikális vizsgálat következik, melynek során kolposzkópiát végez az orvos, vagyis egy speciális mikroszkóppal megvizsgálja a méhnyakat, és szövettani mintavételt végez. Az állapot pontos feltérképezéséhez képalkotó eljárásokat is igénybe vehet: hasi vagy hüvelyi ultrahang vizsgálat, CT,  PET-CT, mellkasröntgen, csontszcintigráfia  segítenek abban, hogy döntsön a személyre szabott további kezelésről.

Konizáció

Időben felfedezett méhnyakrák esetén elég csak a méhnyak területéről eltávolítani az érintett szöveteket. Az eljárás neve: konizáció. Az orvos speciális eszközzel metsz ki egy kúp alakú részt a méhnyak területéről, ezzel el is távolítja a daganatot. A konizáció történhet hagyományos szikével (hideg kés konizáció). Ebben az esetben szükség lesz sebészeti varratra vérzéscsillapítás céljából.  A  konizációt elektromos kés segítségével is végezheti az orvos (loop konizáció), melynek során a sebszéleket maga az eszköz zárja, tehát nincs szükség varratokra. Hideg kés konizáció esetén öt-hat nap bent fekvéssel érdemes számolni,  loop konizáció esetén a bent töltött napok száma három.

Kiterjesztett műtét

Előrehaladott stádiumban nem elég a konizáció.  Az  orvos az előzetes vizsgálatok eredményeire támaszkodva dönt a műtét menetéről. A szövettani eredménytől függően esetleg elég lehet csak a méh eltávolítása. Előrehaladottabb esetekben a műtét a méh, petefészkek, a méh támasztó- és kötőszöveteinek, a kismedencei nyirokcsomó láncnak az eltávolítását jelenti. Ezek egyben a daganat terjedési útvonalait is jelentik.  Bizonyos esetekben a petefészkek megtarthatóak. Az eltávolított anyagok szövettani vizsgálata felvilágosítást ad a beteg műtét utáni kezelési módjairól. Manapság az első gyermeket vállalók életkora kitolódott. Amikor a méhnyakrák olyan nőnél jelentkezik, aki még gyermeket szeretne,  lehetőség van méh megtartó műtét végzésére is. Olyan speciális műtétet végzünk, melyet követően, onkológiai biztonság mellett még a páciens teherbe eshet és szülhet. Ezt nevezzük Wertheim műtétnek.

Ha a kismedencében más területeket is megtámadott a rák, további beavatkozások válhatnak szükségessé.  Ebben az esetben a kórházi tartózkodás és a lábadozás hosszabb időt vesz igénybe.

Műtét után

A kórházban dolgozó onkoteam  elé kerül a beteg. A team tagjai különböző orvosi szakterületeket képviselnek, így komplex véleményt tudnak alkotni a továbbiakban alkalmazandó terápiáról. A műtét után meg kell ismételni néhány vizsgálatot (ultrahang, szövettan, röntgen, CT), melyek igazolják, hogy a daganat teljes egészében eltávolításra került. A rendszeres orvosi kontroll szükséges, így lehet megelőzni a kiújulást és az áttétek kialakulását.

 

 


Nőgyógyászati onkológiai sebészet szakértői

Dr. Siklós Pál

Dr. Siklós Pál

Orvosigazgató, Szülész-nőgyógyász főorvos

Dr. Szegedi Zoltán

Dr. Szegedi Zoltán

Sebész főorvos

Hírek

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.