Nemi betegség ambulanciánk
Főoldal / Női Klinika és Szülészet / Nemi betegség ambulancia

Nemi betegség ambulancia

MI AZ STD?

Az STD (Sexually Transmitted Diseases) a szexuális úton terjedő fertőző betegségek egy jellegzetes csoportját foglalja össze.

 

 

MÉG IDŐBEN

Mivel a diagnosztikai eszköztár széles spektrumával rendelkezünk, ezért fokozott figyelmet fordítunk az igen gyakori és késői szövődményeit tekintve igen súlyos fertőző betegségek időben való felismerésére és kezelésére.

ALATTOMOSAN TÁMAD

Gyakorlatilag a szexuális élet megkezdésétől, szükséges fertőzések szűrése, hiszen gyakoriságuk igen magas, azonban akut tünetképzésük igen szegényes. Az esetek 70-80 %-ban tünetmentes fertőzések vezetnek a súlyos végkifejlethez. A körültekintően és tudatosan elvégzett nőgyógyászati vizsgálat alkalmas e fertőzések korai, tünetmentes fázisának felderítésére, így a hatékony kezelés időbeni megkezdésére. A leggyakoribb figyelemfelkeltő tünet a szeretkezéseket követő gyakori felfázás, ilyen tünet halmozódásakor érdemes orvoshoz fordulni. A vizsgálatra legalkalmasabb időszak vagy a tünetek alatt vagy a menstruációt követő első pár nap.

AZ STD KÖVETKEZMÉNYEI

Az STD kórokozók által kiváltott betegségek a termékenységre is kihathatnak, időben történő, megfelelő kezelésük épp ezért rendkívül fontos. A tünetszegény, tünetmentes illetve elhanyagolt fertőzések növelik a meddőség esélyét, illetve problémákat okozhatnak a terhesség alatt (vetélés, koraszülés), a szülés idején, ezen kívül az újszülött fertőzését okozhatják. De el kell oszlatni az alaptalan félelmeket olyan esetekben, ahol a gyermekek vagy együtt élő családtagok megfertőződése miatt felesleges aggódni.

MI OKOZZA AZ STD-T?

A gyakori partnerváltás, a condom használat teljes vagy részleges (hüvelyi aktushoz igen, orális szexhez nem) hiánya, a szexuális szabadosság, és hiányos ismeretek játszanak szerepet terjedésében. A STD terjesztői leggyakrabban azok, akik még nincsenek tudatában a fertőzöttségüknek, de még szexuális kapcsolatban vannak partnereikkel. A fertőződéshez szoros testi kontaktus, nemi aktus szükséges.

A lappangási idő különböző, a néhány napos időtől évekig is eltarthat anélkül, hogy klinikai tüneteket okoznának. A magzat fertőződhet fertőzött anyától méhen belül, illetve a szülés során (pl. syphilis (vérbaj), gonorrhoea (tripper,kankó)], HIV-1, Cytomegalovírus (CMV), Hepatitis B (HBV, Chlamydia trachomatis D-K, HSV 2 és HSV 1, HPV, B csoportú Streptococcusok (Streptococcus agalactiae).

AZ ELVÉGEZNI JAVASOLT SZŰRŐVIZSGÁLATOK

Vírusos fertőzések esetén:

 • Humán Immunodeficiencia vírus (HIV 1-2),

 • Hepatitis B (HBV),

 • Hepatitis C (HCV),

 • nemi szervi herpes (HSV 1-2),

Bakteriális fertőzésekesetén: syphilis (lues, vérbaj).

HOGYAN ZAJLIK A SZŰRŐVIZSGÁLAT?

A nemi szervek váladékaiból tenyésztéses és molekuláris biológiai (PCR) vizsgálatokra vehetünk mintát. Ez által kimutatható a tünetmentes fertőzöttség a legtöbb kórokozókra:

 • Neisseria gonorrhoeae

 • Chlamydia trachomatis,

 • Ureaplasma urealyticum,

 • Mycoplasma hominis, Mycoplasma genitalium,

 • Trichomonas vaginalis,

 • Gardnerella vaginalis,

 • Herpes simplex virus,

 • Human papillomavirus,

 • B csopoprtuú Streptococcus

 • egyéb baktériumok, sarjadzógombák.

Ajánlott ezen szűrővizsgálatok elvégzése olyan szexuálisan aktív egyéneknél, akik a nemi kapcsolataikat tekintve veszélyeztetettek, vagy az új partnerkapcsolatban az óvszer elhagyása előtt. Gyermekvállalás előtt érdemes tájékozódni rejtett fertőzöttségről, mert ez a teherbeesést, illetve a terhesség kiviselését nehezítheti.

Azért fontos, hogy időben kiderüljön a tünetmentes fertőzöttség, mert a gyógyítható betegségeket (bakteriális fertőzés: chlamydiás, mycoplasmás fertőzések, szifilisz, gonorrhoea) meg tudjuk gyógyítani, és megakadályozható a kórokozók további szórása.

A HIV fertőzöttség esetén kezelésekkel a HIV fertőzöttek többségénél egy jó életminőség biztosítható.

A herpesz és hepatitis fertőzések gyógyszeres kezeléssel szinten tarthatóak, a HPV fertőzöttséget ajánlott folyamatosan nyomon követni.

HÚGYUTAK, NEMISZERVEK GYULLADÁSOS BETEGSÉGEI

A húgyutak-nemiszervek gyulladásos betegségei nem mindig szexuális érintkezéssel kerülnek az érintett nyálkahártyákra. Gyakran meggyengül a „védő” nyálkahártya, illetve bőrflóra, s emiatt baktériumok, gombák telepedhetnek meg szexuális életet nem élőkben is. A háttérben álló esetleges belgyógyászati betegségeket is ajánlatos tisztázni. Nőknél a normál hüvelyflóra egyensúlyának megbomlása egyaránt okozhatnak panaszokat (égés, viszketés, kellemetlen szagú folyás).

Összességében a nemiszervi gyulladásos panaszainak kivizsgálása többlépcsős, szerteágazó folyamat. Célszerű az akár teljesen tünet- és panaszmentes partnert/partnereket is vizsgálni, kezelni, mert visszafertőződés vagy „ping-pong fertőzés” kialakulásához vezethet!

Hírek

DIZÁJNBÉBIK A KÜSZÖBÖN – INTERJÚ VARGA ERIKÁVAL ÉS DR. TEKSE ISTVÁNNAL (2. RÉSZ)

Az “Amiről az orvos nem mindig beszél” című újságban megjelent Varga Erika és Dr. Tekse István interjújának második része, amely szintén izgalmas témát boncolgat. Az újság megvásárolható a Libri könyvesboltokban.

KÖSZÖNET :)

Tisztelt Igazgató Asszony, Ezúton szeretném köszönetemet és hálámat kifejezni az Ön által vezetett intézményben, a Róbert Károly Magánkórházban dolgozó Dr. Jósa Valéria fül-orr-gégész szakorvosnak. Szeretném megköszönni lelkiismeretes, segítőkész, empatikus munkáját a…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.