Nemi betegség ambulanciánk
Főoldal / Női Klinika és Szülészet / Nemi betegség ambulancia

Nemi betegség ambulancia

MI AZ STD?

Az STD (Sexually Transmitted Diseases) a szexuális úton terjedő fertőző betegségek egy jellegzetes csoportját foglalja össze.

 

 

MÉG IDŐBEN

Mivel a diagnosztikai eszköztár széles spektrumával rendelkezünk, ezért fokozott figyelmet fordítunk az igen gyakori és késői szövődményeit tekintve igen súlyos fertőző betegségek időben való felismerésére és kezelésére.

ALATTOMOSAN TÁMAD

Gyakorlatilag a szexuális élet megkezdésétől, szükséges fertőzések szűrése, hiszen gyakoriságuk igen magas, azonban akut tünetképzésük igen szegényes. Az esetek 70-80 %-ban tünetmentes fertőzések vezetnek a súlyos végkifejlethez. A körültekintően és tudatosan elvégzett nőgyógyászati vizsgálat alkalmas e fertőzések korai, tünetmentes fázisának felderítésére, így a hatékony kezelés időbeni megkezdésére. A leggyakoribb figyelemfelkeltő tünet a szeretkezéseket követő gyakori felfázás, ilyen tünet halmozódásakor érdemes orvoshoz fordulni. A vizsgálatra legalkalmasabb időszak vagy a tünetek alatt vagy a menstruációt követő első pár nap.

AZ STD KÖVETKEZMÉNYEI

Az STD kórokozók által kiváltott betegségek a termékenységre is kihathatnak, időben történő, megfelelő kezelésük épp ezért rendkívül fontos. A tünetszegény, tünetmentes illetve elhanyagolt fertőzések növelik a meddőség esélyét, illetve problémákat okozhatnak a terhesség alatt (vetélés, koraszülés), a szülés idején, ezen kívül az újszülött fertőzését okozhatják. De el kell oszlatni az alaptalan félelmeket olyan esetekben, ahol a gyermekek vagy együtt élő családtagok megfertőződése miatt felesleges aggódni.

MI OKOZZA AZ STD-T?

A gyakori partnerváltás, a condom használat teljes vagy részleges (hüvelyi aktushoz igen, orális szexhez nem) hiánya, a szexuális szabadosság, és hiányos ismeretek játszanak szerepet terjedésében. A STD terjesztői leggyakrabban azok, akik még nincsenek tudatában a fertőzöttségüknek, de még szexuális kapcsolatban vannak partnereikkel. A fertőződéshez szoros testi kontaktus, nemi aktus szükséges.

A lappangási idő különböző, a néhány napos időtől évekig is eltarthat anélkül, hogy klinikai tüneteket okoznának. A magzat fertőződhet fertőzött anyától méhen belül, illetve a szülés során (pl. syphilis (vérbaj), gonorrhoea (tripper,kankó)], HIV-1, Cytomegalovírus (CMV), Hepatitis B (HBV, Chlamydia trachomatis D-K, HSV 2 és HSV 1, HPV, B csoportú Streptococcusok (Streptococcus agalactiae).

AZ ELVÉGEZNI JAVASOLT SZŰRŐVIZSGÁLATOK

Vírusos fertőzések esetén:

 • Humán Immunodeficiencia vírus (HIV 1-2),

 • Hepatitis B (HBV),

 • Hepatitis C (HCV),

 • nemi szervi herpes (HSV 1-2),

Bakteriális fertőzésekesetén: syphilis (lues, vérbaj).

HOGYAN ZAJLIK A SZŰRŐVIZSGÁLAT?

A nemi szervek váladékaiból tenyésztéses és molekuláris biológiai (PCR) vizsgálatokra vehetünk mintát. Ez által kimutatható a tünetmentes fertőzöttség a legtöbb kórokozókra:

 • Neisseria gonorrhoeae

 • Chlamydia trachomatis,

 • Ureaplasma urealyticum,

 • Mycoplasma hominis, Mycoplasma genitalium,

 • Trichomonas vaginalis,

 • Gardnerella vaginalis,

 • Herpes simplex virus,

 • Human papillomavirus,

 • B csopoprtuú Streptococcus

 • egyéb baktériumok, sarjadzógombák.

Ajánlott ezen szűrővizsgálatok elvégzése olyan szexuálisan aktív egyéneknél, akik a nemi kapcsolataikat tekintve veszélyeztetettek, vagy az új partnerkapcsolatban az óvszer elhagyása előtt. Gyermekvállalás előtt érdemes tájékozódni rejtett fertőzöttségről, mert ez a teherbeesést, illetve a terhesség kiviselését nehezítheti.

Azért fontos, hogy időben kiderüljön a tünetmentes fertőzöttség, mert a gyógyítható betegségeket (bakteriális fertőzés: chlamydiás, mycoplasmás fertőzések, szifilisz, gonorrhoea) meg tudjuk gyógyítani, és megakadályozható a kórokozók további szórása.

A HIV fertőzöttség esetén kezelésekkel a HIV fertőzöttek többségénél egy jó életminőség biztosítható.

A herpesz és hepatitis fertőzések gyógyszeres kezeléssel szinten tarthatóak, a HPV fertőzöttséget ajánlott folyamatosan nyomon követni.

HÚGYUTAK, NEMISZERVEK GYULLADÁSOS BETEGSÉGEI

A húgyutak-nemiszervek gyulladásos betegségei nem mindig szexuális érintkezéssel kerülnek az érintett nyálkahártyákra. Gyakran meggyengül a „védő” nyálkahártya, illetve bőrflóra, s emiatt baktériumok, gombák telepedhetnek meg szexuális életet nem élőkben is. A háttérben álló esetleges belgyógyászati betegségeket is ajánlatos tisztázni. Nőknél a normál hüvelyflóra egyensúlyának megbomlása egyaránt okozhatnak panaszokat (égés, viszketés, kellemetlen szagú folyás).

Összességében a nemiszervi gyulladásos panaszainak kivizsgálása többlépcsős, szerteágazó folyamat. Célszerű az akár teljesen tünet- és panaszmentes partnert/partnereket is vizsgálni, kezelni, mert visszafertőződés vagy „ping-pong fertőzés” kialakulásához vezethet!

Hírek

Szülés után 3 héttel később mehettünk haza először, Nimród ekkor már stabil volt :)

Tisztelt Róbert Kórház! Évek óta a Magánklinika egyik állandó ügyfele vagyok. Azért írok most Önöknek – remélve a Vezetőséghez is eljut a levelem – mert szeretném itt is kifejezni hálámat! 2018. július 16-án azonnali császármetszéssel megszületett első…

Hosszú kálvária után, 27 hetes “Bébibogyóval” a pocakomban könnyekig hatódva emlékszem vissza arra, ahogy…

Tisztelt Vezetőség!   Elérkezettnek láttuk az időt, hogy kifejezzük hálánkat az Önök intézménye és kollégái felé.  Hosszú kálvária után, 27 hetes “Bébibogyóval” a pocakomban könnyekig hatódva emlékszem vissza arra, ahogy egy reménytelennek tűnő, és…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.