Endometriozis Centrum a Róbert Károly Magánkórház
Főoldal / Női Klinika és Szülészet / Endometriózis

Endometriózis

Az ENDOMETRIÓZIS CENTRUM tevékenysége hazánkban ritkaságszámba megy, mivel

 • lézeres sebészeti eljárást alkalmazunk az endometriozis műtéti megoldásában, ami tovább finomítja a kezelést, és nehezen hozzáférhető helyeken is kiirthatóvá teszi a rendellenésseget
 • az endoszkópos eljárásokat komplex módon alkalmazzuk az endometriozis hatékony kezelésében
 • rendelkezünk egy néhány hónapja az Egyesült Államokban kifejlesztett algoritmussal, ami képes nagy pontosságú becslésre az endometriozis betegségből felgyógyult nő terhességi esélyének beazonosítására

Panaszaival forduljon hozzánk bátran!

 • a lehető legkisebb megterhelésű diagnosztikai eljárással beazonosítjuk tünetei okát
 • időbeni felismeréssel elejét vesszük az endometriozis végzetes következményeinek kialakulásának
 • szükség esetén endoszkópos műtéti eljárás alkalmazásával felszabadítjuk szervezetét a nemkívánatos endometrium csomóktól
 • tanácsadás keretében tervezhetővé tesszük gyermekvállalási elképzeléseit

MI AZ ENDOMETRIOZIS?

Kiszabadulva – elszabadul

A név az „endometrium” szóból származik, amely a méh belső felszínét borító nyálkahártya. A méhnyálkahártya a menstruációs ciklus során minden hónapban felépül, és vérzés formájában leválik. Az endometriosis betegségben az endometriumhoz hasonló szövet elhagyja eredeti helyét, és megtalálhatóvá válik a szervezet más területein is, a méh üregén kívül. Ezt, a méh üregén kívül elhelyezkedő endometrium szövetet nevezzük endometriozisnak.

Mindenhol lehet endometriozis?

Az endometriózis csomók leggyakoribb elhelyezkedése a hasüreg, ideértve a petefészkeket, a petevezetőket, a méhet függesztő szalagokat, a hüvely és végbél közötti réteget, a méh külső felszínét, a méh vastag izomrétegét, a beleket és a medence hashártyaborítékát valamint a hólyagot. A petefészken elhelyezkedő endometriozis tipikus példája az ún. „csokoládé ciszta”, mely súlyos tüneteket és következményeket okoz.

Nem lehet más, csak mi önmaga

Az endometriozis csomók követik eredeti természetüket, éppúgy viselkednek méhen kívül is, mint ahogy méhen belül kellett. Hasonlóan reagálnak a női hormonokra a menstruációs ciklus során. Minden hónapban felépülnek, megduzzadnak és vérzés formájában leválnak. Viszont a méh üregén kívül elhelyezkedő endometriozis szövet számára nincs lehetőség a testüregből való kijutásra, mint a méh nyálkahártyájának. Ennek következménye belső hasüregi vérzés, a szövettörmelék szétesése majd kijutása a csomóból, a csomót övező terület következményes gyulladása és hegképződés.

 

ENDOMETRIOZIS FELISMERÉSE

Miért nehéz beazonosítani?

Az endometriozis felismerését nagyban megnehezíti, hogy tünetei emlékeztetnek más betegségek tüneteire úgy, mint petefészekciszta, vastagbélrák, stb.

Zsákutcák

Egy beteg jellegzetes életútja kedvezőtlen esetben az, hogy fiatal korában fájdalmas menstruációktól szenved, néhány év múlva eljut az orvoshoz. Felnőtt nő, amikor először felmerül az endometriozis gyanúja, kis idő múlva műtéttel eltávolítják az endometriális csomókat, majd gyógyszeres kezelés következik. Előfordul, hogy mire gyermekvállalásra szánná magát, már késő, az endometriozis végzetes nyomokat hagyott szervezetében.

Az endometriozis megállapítása átlag nyolc évig tart, holott az endometriozis időben való felismerésével megelőzhető lenne a meddőség.

Fel a fejjel a homokból!

Amennyiben az endometriozis tünetek közül felismeri saját panaszait, keressen fel endometriozis specialistát!

ENDOMETRIOZIS DIAGNOSZTIKA

Biztos, ami biztos

Amennyiben a legkisebb gyanúja is felmerül az endometriozis betegségnek, keresse fel Endometriozis Centrumunkat, ahol pontosan diagnosztizáljuk panaszait.

Az endometriozis panaszokat gyakran csak olyankor okoz, amikor már előrehaladottabb stádiumban van. Kezdeti stádiumban nem könnyű diagnosztizálni klinikailag. Csak a tipikus tünetekből lehet rá következtetni. Ilyen tünetek az erős, alvadékos, görcsös menstruáció, középidős fájdalom, házasélettel összefüggő fájdalmak, fájdalmas széklet és vizelet menses alatt, teherbe esési nehezítettség.

Forduljon hozzánk a diagnózis megállapításáért!

Ambuláns vizsgálattal az endometriozisnak az alábbi formáit tudjuk beazonosítani - petefészek csokoládé cisztája, a méh izomfalának endometriozisa, a méh tartószalagjának és a hüvely-végbél közötti kötőszövet sövényének heges endometriozisa, húgyhólyagon található endometriozis.

A diagnózis megállapítása az alábbi módokon zajlik:

 • ultrahangos vizsgálattal
 • hagyományos bimanuális vizsgálattal
 • valamint néhány laboratóriumi teszt segítségével

Az endometriozis diagnosztizálásában nemzetközileg elfogadott eljárás még a hasüregi tükrözés, a laparoszkópia.

A korszerű nőgyógyászati endoszkópia segítségével a betegség diagnosztizálása hatalmas lépést tett előre. Mivel nagyfelbontású, jó képminőségű endoszkópos eszközökkel rendelkezünk, így már extrémen korai fázisában beazonosíthatóvá tesszük az endometriozist.

ENDOMETRIOZIS KEZELÉSE

Azon országokban, ahol az endoszkópos sebészeti eljárások elterjedtek és könnyen hozzáférhetők, valamint a kezelőorvosok endoszkópos készséggel is rendelkeznek - a legelterjedtebb és leghatékonyabb kezelés az operáció.

Nagy, multicentrikus tanulmányok alapján az endometriozis kezelése - tünetmentesítés és kiújulás szempontjából is - sebészi úton a leghatékonyabb jól képzett sebész által történik jól felszerelt endoszkópos centrumunkban - ahol minden tárgyi és személyi feltétel rendelkezésre áll. A műtétet követően gyermekvállalási szándék esetén javasoljuk a minél hamarabb történő teherbeesést, szükség esetén mesterséges úton.

ENDOSZKÓPOS MŰTÉT ELŐNYEI:

 • megszabadítja szerveit az endometriozis csomóktól, mentesíti az összenövésektől
 • néhány napos lábadozást követően munkaképessé teszi Önt
 • megőrzi a női has esztétikáját
 • elhárítja a teherbeesés akadályait
 • jelentős minőségi javulást eredményez életminőségében

Felmerülhetnek még az alábbi kezelési lehetőségek:

Fogamzásgátló. Azon hölgyeknél, ahol nincs családtervezési szándék, ott gestaten tartalmú egykomponensű fogamzásgátló tablettát ajánlunk, amely a menstruációt kontrollálva csökkenti az endometriozis újbóli kialakulásának veszélyét.

Immunerősítés. Az egyik etiológiai teória szerint a legyengült immunrendszer elősegíti a betegség kialakulását. Ennek megfelelően műtét után - teljesen kitisztított kismedencét hátrahagyva – érdemes immunerősítő étrend kiegészítők alkalmazása, mint pl.: grapefruit magolaj, aloe-vera termékek, C-vitamin, speciális vitamin és nyomelem komplexek.

Homeopátia. Szintén az immunrendszerünkre és hormonrendszerünkre hatva hívhatjuk segítségül a homeopathiát. Jól képzett homeopátiás szakemberek segítségével a - kiújulást tekintve - nagyon jó műtét utáni eredményeket tudunk elérni."

SZAKÉRTŐINK

 1. Dr.Fülöp István

  szülész- nőgyógyász főorvos, endometriozis specialista és orvosteamje kimagasló eredményeket tudhat magáénak a magyarországi endometriozis kezelésben

       

 

 1. Dr.Tekse István

  szülész-nőgyógyász, meddőségi specialista

      

 

 1. Dr.Nyéky Boldizsár

  szülész-nőgyógyász, meddőségi specialista

      

 

 

ENDOMETRIOZIS VILÁGHÉT

Március első hetében Új-Zélandtól Puerto Ricoig, Szingapurtól Svédországig szerte a világban szervezetek százai fókuszálnak a minden 10. nőt érintő betegségre – az endometriozisra. Az elkötelezett szervezetek, szakemberek, betegségen túlesett nők előadásokat tartanak, felvilágosító kampányokat folytatnak, információs hálózatokat aktivizálnak.

Teszik ezt azért, mert

 • világszerte közel 176 millió nő szenved az endometriozis tüneteitől (Adamson et al. J of Endometriosis 2010;2 (IN PRESS)

 • fájdalmat okoz és rontja az életminőséget

 • a meddőség leggyakoribb oka az endometriozis

 • még mindig vannak, akik ismeretlenül állnak a betegség előtt

 • gyakran félrekezelik, elhanyagolják vagy bagatellizálják, ezzel helyrehozhatatlan következményeket okozva

Hazánkban a sajtó végre a megérdemelt figyelmet szentelte a témának. Az endometriozis világhét alkalmával sikeres gyógyulástörténeteket kutattak fel, endometriozis műtétet követően teherbe esett anyákkal készítettek riportokat, forgattak az endoszkópos műtőben, az endometriozis szakértőit faggatták.

Sokat tettek azért, hogy egyre több nő legyen felkészültebb, kerülje el az endometriozis végzetes következményeit és szabaduljon meg betegségétől

A 2016-os endometriózis világhét alkalmából online konferenciát tartott Dr.Fülöp István. Az Ördög Nóra által vezetett konferencia vendége volt még Árvai Nóra pszichológus és Karosi Júlia páciensünk és családja. Az online beszélgetés teljes terjedelmében ide kattintva érhető el.

 

 

 

Sikersztori

 

Megírom a történetünket, mert azt hiszem, néhány éve még én is örömmel merítettem volna erőt minden hasonló sikersztoriból, azt pedig, hogy ez velünk is megtörtént, szinte még most sem hiszem el.

Emmára sokat vártunk. Éveket. Alkalmatlannál alkalmatlanabb orvosokkal hozott össze a sors, míg végül Fülöp doktor és csapata örökre lekötelezett minket azzal, hogy az első lombikból megszületett a ma már 19 hónapos Gyönyörűségünk. Vele úgy éreztük, teljes a családunk és semmi másra nem vágyunk. Persze rögtön jöttek a kérdések... Tovább olvasom

 

Az Endometriozis Centrum

tevékenysége hazánkban ritkaságszámba megy, mivel

Lézeres sebészeti eljárást alkalmazunk az endometriozis műtéti megoldásában, ami tovább finomítja a kezelést, és nehezen hozzáférhető helyeken is kiirthatóvá teszi a rendellenésseget Az endoszkópos eljárásokat komplex módon alkalmazzuk az endometriozis hatékony kezelésében Rendelkezünk egy néhány hónapja Egyesült Államokban kifejlesztett algoritmussal, ami képes nagy pontosságú becslésre az endometriozis betegségből felgyógyult nő terhességi esélyének beazonosítására

Panaszaival forduljon hozzánk!

A lehető legkisebb megterhelésű diagnosztikai eljárással beazonosítjuk tünetei okát Időbeni felismeréssel elejét vesszük az endometriozis végzetes következményeinek kialakulásának Szükség esetén endoszkópos műtéti eljárás alkalmazásával felszabadítjuk szervezetét a nemkívánatos endometrium csomóktól Tanácsadás keretében tervezhetővé tesszük gyermekvállalási elképzeléseit

 

Endoszkópos műtéti beavatkozásunk előnye az, hogy

megszabadítja szerveit az endometriozis csomóktól

mentesíti összenövésektől

néhány napos lábadozást követően munkaképessé teszi Önt

megőrzi a női has esztétikáját

elhárítja a teherbeesés akadályait

és jelentős minőségi javulást eredményez életminőségében

 1. Fülöp István szülész- nőgyógyász főorvos, endometriozis specialista és orvosteamje kimagasló eredményeket tudhat magáénak a magyarországi endometriozis kezelésben.

Kapcsolódó Munkatársak

Dr.Fülöp István

Dr.Fülöp István
Meddőségi részlegvezető főorvos

Dr.Nyéky Boldizsár

Dr.Nyéky Boldizsár
Meddőségi specialista, szülész- nőgyógyász szakorvos

Dr.Tekse István

Dr.Tekse István
Meddőségi specialista, szülész- nőgyógyász szakorvos

Hírek

Szülés után 3 héttel később mehettünk haza először, Nimród ekkor már stabil volt :)

Tisztelt Róbert Kórház! Évek óta a Magánklinika egyik állandó ügyfele vagyok. Azért írok most Önöknek – remélve a Vezetőséghez is eljut a levelem – mert szeretném itt is kifejezni hálámat! 2018. július 16-án azonnali császármetszéssel megszületett első…

Hosszú kálvária után, 27 hetes “Bébibogyóval” a pocakomban könnyekig hatódva emlékszem vissza arra, ahogy…

Tisztelt Vezetőség!   Elérkezettnek láttuk az időt, hogy kifejezzük hálánkat az Önök intézménye és kollégái felé.  Hosszú kálvária után, 27 hetes “Bébibogyóval” a pocakomban könnyekig hatódva emlékszem vissza arra, ahogy egy reménytelennek tűnő, és…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.