Tervezzünk családot!
Főoldal / Női Klinika és Szülészet / Családtervezés

Családtervezés

Tervezzünk családot!

A családtervezés szó kicsit lerágottnak tűnik, pedig ha valamikor van értelmes tartalma a szónak, az bizony a tudomány mai állása. Mivel egyre többet tudunk az emberi test és a környezet egymásra hatásáról, képesek lettünk arra is, hogy a leendő babának a lehetőségek szerint legjobban előkészítsük nem csupán a gyönyörű gyerekszobát, hanem magát a tökéletes fogantatást is. Sőt képesek vagyunk hatni arra is, hogy a további testvérek születése optimális időben történjen.

Az az első tizenkettő…

Az első terhességi vizsgálat bizony már későn történik meg, hiszen mire az anya orvoshoz jut, addigra letelik az első harmad fele! A legérzékenyebb időszakon már túl vannak mindketten! Biztosabb, ha amikor a baba még csak gondolatban létezik, máris törődünk vele! Ehhez persze nem szükséges semmiféle csodaszer. A prekoncepcionális gondozást végző orvos kiadós beszélgetéssel kezdi az együttes munkát. Célja, hogy a lehető legtöbbet megtudja a leendő anyáról és apáról, persze, csak azt, ami a „hatáskörébe” tartozik. Kíváncsi a korábbi és jelenlegi betegségekre, a leendő kismama nőgyógyászati múltjára, esetleges műtéteire. Fontosak a szülők munkakörülményei, a környezet, ahol élnek, az életkor, a testsúly, a káros szenvedélyek jelenléte, és minden, ami hathat a fogamzásra, magzatra.

 

Szépen, sorban, kézben tartva…

Családtervezés esetén nem csak a születendő gyerekek számát tervezik meg a leendő szülők, hanem a születési időt is, és persze a gyerekek egészségi állapotába is van beleszólásuk. Ha a pár nem azon nyomban szeretne babát, megbeszélik az orvossal, mikor lenne optimális. Addig az időpontig meg kell oldani az adott pár számára legmegfelelőbb fogamzásgátlást. Így kapnak időt a terhességre való felkészülésre. Szinte biztosan elkerülik a nem várt terhességet. Kézzelfogható idő marad a káros környezeti hatások megszüntetésére, vagy elkerülésére. Az anya szervezetének fölkészítésére, hogy a lehető legnagyobb biztonságban tudja méhe befogadni, és teste táplálni magzatát.  Ha nem csak az első babát tervezik pontosan, hanem a következő(ke)t is, így előre ki lehet alakítani a két baba közti korkülönbséget. Ez nőgyógyászati szempontból legalább 18-24 hónapot jelent. Ebben az esetben a szoptatási időszak alatt is alkalmazható biztonságos fogamzásgátlás tekintetében segít az orvos, valamint támogatja az anyát abban, hogy vitaminokkal, ásványi anyagokkal tartsa karban szervezetét.

Így a család tudatosan alakíthatja az életmódját az érkező kisbabával együtt érkező különleges igényekhez. Nem kell kapkodni, nem kell ügyeskedni a munkahelyen, és nem kell hirtelen döntéseket hozni. Annak, aki amúgy is szereti a kezében tartani a saját élete döntéseit, most sem kell mást tennie. Megkezdheti a közös munkát a prekoncepcionáls gondozást végző szakemberrel, lépkedjenek végig együtt ezen a gyönyörű úton!

Hírek

…sietve vettem egy másik tesztet ami bizony határozottan kimutatta a második csíkot! :)

Kedves Fülöp Doktor és a Robért Károly Klinika csapata! 2018 januárjában jelentkeztünk párommal meddőségi kivizsgálásra a klinikán! Tudtuk hogy a lehető legjobb helyet választottuk, hiszen 2012-ben Dr. Fülöp István endometriozissal műtött és  a műtét után sikerült spontán…

“Életem legszebb ajándékát kaptam, s 9 hónappal később ki is bonthattam.”

Kedves Róbert Károly Magánkórház,  2017 tavaszán 3 évi sikertelen próbálkozás után kerestük fel Fülöp doktor urat, hogy segítsen Nekünk is szülővé válni. Reméltünk, bíztunk és hittünk… Tudtuk, hogy jó kezekben vagyunk. Ez így is lett, hisz október 20-án 2 nappal a…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.