Gyógyszerszedés várandósság idején
Főoldal / Női Klinika és Szülészet / Gyógyszerszedés várandósság idején

Gyógyszerszedés várandósság idején

Magzatra ártalmas gyógyszerek és más anyagok

Rengeteg tévhit kering a magzatra veszélyes gyógyszerszedéssel kapcsolatban. A fogamzás előtti tanácsadás egyik legfontosabb területe, hogy a specialista segítsen az anyának abban, milyen gyógyszert tilos és bizonyos esetekben milyen gyógyszert kell bevennie az egészséges baba érdekében.

Tilalomfák – reális?

Általánosságban azt mondhatjuk - a kelleténél sokkal több gyógyszertől tiltják el a babára készülő, vagy babaváró nőket. És sajnos előfordul, hogy a terhesség megszakításához vezet, hogy nem a tényeket, hanem a tévhiteket ismerik.  Természetesen vannak veszélyes gyógyszerek, de korántsem annyi, mint amennyitől a magzatot féltik. És persze vannak betegségek, amelyek jóval veszélyesebbek az anyára – kisbabára, ha nem kezeljük, mintha gyógyszert adnánk rá. Az antibiotikumok túlnyomó többsége nem jelent veszélyt a várandósság alatt, a láz és fájdalomcsillapítók nagyon kicsi kockázatot jelentenek. A kezelés nélkül hagyott láz viszont kimutatottan teratogén, azaz veszélyt jelent a magzatra. A lázas, beteg várandóst tehát gyógyítani kell, nincs helye a gyógyszer miatti aggodalomnak! Sajnos nem jó kiindulópont a gyógyszerhez mellékelt tájékoztató sem. Az azon feltüntetett figyelmeztetés inkább a gyógyszergyár üzleti érdekeit védi, és nem a reális veszélyeket tükrözi.

Valóban veszélyes gyógyszerek

Léteznek valóban veszélyes gyógyszerek. Egyes bőrbetegségekre az A-vitamin szintetikus származékait adják, ezek sok esetben fejlődési rendellenességeket okoznak. Bizonyos epilepszia ellenes gyógyszerek kiemelkedően károsítják a magzatokat, de korántsem reménytelen egy epilepsziás nő számára nem káros hatású gyógyszert találni. Egyes pszichiátriai szerek ártalmasak lehetnek. És természetesen a rákgyógyításban használt citosztatikumok is károsítják a magzatot.  Ha a prekoncepcionális gondozás során fény derül arra, hogy a magzatra káros gyógyszer szedésére van szükség, ha erre mód van, a gyógyszer szedésének bevégeztéig el kell halasztani a fogamzást. Ha folyamatosan használandó gyógyszerről van szó, utána kell járni, van-e alternatívája, illetve melyik az a legkisebb, de még hatékony dózis, amellyel az anya egészsége fenntartható.  Mivel évről évre új gyógyszerek, hatóanyagok jelennek meg, azért nem támaszkodhat senki a régen szerzett tudására. Naprakész tudással a terület specialistái, például a prekoncepcionális gondozást végző szakorvosok rendelkeznek.

Szabad-e oltani?

Várandósság alatt, de a fogamzás környékén sem javasolt az élő, legyengített kórokozókat tartalmazó oltóanyaggal történő vakcináció. Jó, ha a fogamzás előtt meggyőződünk arról, hogy leendő szülők milyen gyermekbetegségeken estek át, milyen védőoltásokat kaptak meg, és azokat mikor kapták? Ha az anya még nem volt rózsahimlős vagy bárányhimlős, érdemes e betegségek ellen védőoltással felvérteződni. A rózsahimlő (rubeola) a korai terhesség során fejlődési rendellenességeket okozhat.

A terhesség alatt elszenvedett hepatitisz fertőzés szinte biztos, hogy újszülött kori fertőzést okoz. Ezért javasolják a szülőkorba lépés előtt a hepatitisz B elleni védőoltást mindenkinek. A szamárköhögés több környező országban felütötte a fejét. Ez a kórokozó újszülöttekre kifejezetten veszélyes, ezért a prekoncepcionális gondozást végző orvos minden szülőnek ajánlja a védőoltást, aki 11 éves kora után nem volt beoltva.

Mérgek kizárva

A nehézfémek közül az ólom és a higany jelenléte lehet veszélyes bizonyos munkahelyeken. Ha a munka körülményei veszélyeztetik az anyát vagy a magzatot, más munkakörben kell az anyát foglalkoztatni, vagy betegszabadságra engedni. A  prekoncepcionális ellátás során az orvos részletesen kikérdezi a beteget a környezetéről, körülményeiről, és ennek megfelelően segít abban, hogy elkerülhető legyen a magzati ártalom.

Hírek

…sietve vettem egy másik tesztet ami bizony határozottan kimutatta a második csíkot! :)

Kedves Fülöp Doktor és a Robért Károly Klinika csapata! 2018 januárjában jelentkeztünk párommal meddőségi kivizsgálásra a klinikán! Tudtuk hogy a lehető legjobb helyet választottuk, hiszen 2012-ben Dr. Fülöp István endometriozissal műtött és  a műtét után sikerült spontán…

“Életem legszebb ajándékát kaptam, s 9 hónappal később ki is bonthattam.”

Kedves Róbert Károly Magánkórház,  2017 tavaszán 3 évi sikertelen próbálkozás után kerestük fel Fülöp doktor urat, hogy segítsen Nekünk is szülővé válni. Reméltünk, bíztunk és hittünk… Tudtuk, hogy jó kezekben vagyunk. Ez így is lett, hisz október 20-án 2 nappal a…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.