Szülési fájdalmak enyhítésének lehetőségei
Főoldal / Női Klinika és Szülészet / Szülési fájdalomcsillapítás

Szülési fájdalomcsillapítás

Az elviselhetetlen fájdalom nem feltétlen velejárója a szülésnek. A várva-várt kisbaba jövetele iránti öröm teljesebb lehet, ha az anya uralni tudja a vajúdás kínjait.

A szülés alatti fájdalmat többféleképpen áll módunkban mérsékelni. Gyógyszerek felhasználása nélkül a testhelyzet változtatásával, relaxációs és légzőgyakorlatokkal, masszázzsal és vajúdás alatti meleg fürdővel segíthetünk. Ezeken kívül gyógyszeresen, méhnyak körüli helyi érzéstelenítéssel, ópium származékok intravénás adásával, nitrogénoxid és oxigén gázkeverék belélegeztetésével, valamint az epidurális – gerincközeli – érzéstelenítéssel.

A leghatásosabb eljárás ezek közül az epidurális – gerinközeli – érzéstelenítés (EDA) és a kéjgáz.

 

AZ EDA ELJÁRÁS TECHNIKAI KIVITELEZÉSE

Az eljárás során a szülőnő a bal oldalán fekszik, lábait csípőben behajlítja, térdeit átfogva a hasához húzza, közben a fejét előre hajtja és a hátát kidomborítja. A szúrást a gerinc alsó szakaszán (lumbálisan) végezzük, ahol a gerincvelő már csak vékony rostok formájában van jelen a csigolyatérben, így a gerincállomány nem sérül.

A bőr fertőtlenítését követően a bőr érzéstelenítése következik. 1-2 perc várakozás után történik az epidurális tér felkeresése speciális tűvel és fecskendővel. Amikor a tűvel a megfelelő helyzetet elértük, rajta keresztül egy vékony kanült juttatunk be az epidurális térbe, majd a tűt kihúzzuk, a kanült pedig visszahagyva rögzítjük. Ebbe a kanülbe fecskendezzük a helyi érzéstelenítőszert (esetleg más fájdalomcsillapítót). A gyógyszer hatásbeállásának ideje kb. 15-20 perc. Ekkor a kismama már hanyatt fekvő helyzetben van. Az egyszeri adag hatástartama kb. 45–120 perc. Ezután a gyógyszer adagolása többször is ismételhető, illetve folyamatosan is adagolható.

MIKOR VÉGEZZÜK AZ EDA-T?

Amennyiben nincs ellenjavallata, és a szülőnő megkapta a felvilágosítást a tevékenységről, a szövődményekről, valamint a beleegyező nyilatkozatot aláírta, akkor a szülés alatt „bármikor” elvégezhető. Ideális esetben akkor tesszük, ha a fájások rendszereződtek. Azonban, ha valaki biztosan tudja, hogy így szeretne szülni, a kanült a fájások erősödése, rendszereződése előtt is be lehet helyezni, a gyógyszer adagolását pedig később kell csak megkezdeni. Kitolási szakban – a fájások legintenzívebb időszakában – pedig nem érdemes, mert a hatás lassú kialakulása miatt már kevésbé tudjuk kihasználni.

A "SÉTÁLÓ" EDA-RÓL

A gyógyszereket lehet úgy adagolni az epidurális kanülbe, hogy a szülőnő a vajúdás alatt felügyelet mellett akár sétálhat is, így könnyebbé, kellemesebbé téve a nehéz órákat. Szeretnénk Önöket megfelelőképpen tájékoztatni az eljárásról, ezért szükségesnek tartjuk, hogy a beavatkozás megkezdése előtt felvilágosítást kapjanak az EDA kivitelezéséről, az esetleges szövődményekről és kérdéseikre választ kaphassanak. Ezt biztosítjuk az évente 4 alkalommal tartott felvilágosító előadásainkon vagy munkanapokon az aneszteziológiai ambulanciánkon.

KÉJGÁZ

Pontos nevén dinitrogén-oxid

Bevezető áron 2013.december 15-től hozzáférhető klinikánkon a fájdalomcsillapítás sajátos eszköze, a dinitrogén-oxid, más néven kéjgáz használata, ami "egyszerű, akár a lélegzet"

Már a 19. században végeztek fájdalomcsillapítást a kéjgáz segítségével. Ma ismét a reneszánszát éli, számos Nyugat-európai országban és az USA-ban is előszeretettel használják, mint hatékony, kombinált fájdalomcsillapító. Nyugtató és relaxáló hatása miatt segít a vajúdás elviselésében, egyúttal csökkenti a szorongást. Gyorsan kifejti hatását és gyorsan kiürül.

Az anya és a baba számára egyaránt biztonságos és nem igényli aneszteziológus vagy szakorvos segítségét.

Bevezető ára 15.000 Ft/szülés

Fájdalommal szülöd meg gyermeked...

A Biblia azt sugallja, hogy a fájdalom kötelező kísérője a szülésnek. Mi is a fájdalom funkciója? Eredetileg arra hívta fel az anya figyelmét, hogy itt az idő. A következő órákban védtelen lesz ő is, gyermeke is. Nyugalomra, biztonságra van szüksége. Itt az idő elvonulni, biztonságos helyet keresni, és átadni magát a természet erejének. És azt követően? A fájdalom a szülés során a folyamat állapotáról informál. Tágul-e a méhszáj? Kell-e nyomással segíteni a kitolási szakban? Valóban elkerülhetetlen hát a fájdalom?

Az volt, amíg a technológia nem biztosította azokat a műszereket, amelyek hajszálpontos képet adnak a magzat állapotáról, valamint a méhösszehúzódások időpontjáról és intenzitásáról.

Ugyanakkor a fájdalomcsillapításnak egyszerre kell megvédeni az anyát az elviselhetetlen kínoktól, és megőrizni teljesen tiszta tudatát, hogy birtokában maradjon aktivitásának, együttműködő képességének. Erre a leghatékonyabb módszer az EDA, amelynek előnye, hogy biztos és teljes fájdalmatlanságot okoz, miközben a tudat érintetlen marad. A magzat számára ez a módszer inkább előnyös, mert javítja a méh vér- és oxigénellátását. Legnagyobb hátránya, hogy képzett személyzetet igényel, ezért csak kevés helyen csinálják Magyarországon. Leggyakoribb szövődménye az, ha nem sikerül. Elterjedt tévképzet, hogy végleges bénulás is létrejöhet. Ez lehetetlen, ugyanis a gyógyszer okozta "bénulás" a gyógyszer lebomlása után teljesen elmúlik.

Ugyancsak hatékony és egyszerű megoldás a kéjgáz használata.

Ide kattintva 3D VIRTUÁLIS SÉTÁT* tehet a három megújult, gyönyörű szülőszobánkban. Mindhárom szoba hatalmas térrel, kényelmes franciaággyal, térbe állított fürdőkáddal, különleges igényeket is kielégítő szülőággyal és a baba fogadását és ellátását szolgáló komplex részleggel áll a születendő Róbert Gidák rendelkezésére

*OCUPLAN – 3D az építészet minden területét támogatja 3D megoldásaival. Legújabb, innovatív virtuális 3DInTour szolgáltatásukkal az épületek, üzletek, szolgáltatók mutathatják be magukat különleges és egyedi módon. További részletekért IDE KATTINTSON 

Hírek

Szülés után 3 héttel később mehettünk haza először, Nimród ekkor már stabil volt :)

Tisztelt Róbert Kórház! Évek óta a Magánklinika egyik állandó ügyfele vagyok. Azért írok most Önöknek – remélve a Vezetőséghez is eljut a levelem – mert szeretném itt is kifejezni hálámat! 2018. július 16-án azonnali császármetszéssel megszületett első…

Hosszú kálvária után, 27 hetes “Bébibogyóval” a pocakomban könnyekig hatódva emlékszem vissza arra, ahogy…

Tisztelt Vezetőség!   Elérkezettnek láttuk az időt, hogy kifejezzük hálánkat az Önök intézménye és kollégái felé.  Hosszú kálvária után, 27 hetes “Bébibogyóval” a pocakomban könnyekig hatódva emlékszem vissza arra, ahogy egy reménytelennek tűnő, és…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.