A várva várt gyermek gondozása
Főoldal / Női Klinika és Szülészet / Újszülött gondozása

Újszülött gondozása

Megszületett! Itt van végre! 9 hónapig fürkészték titokzatos lényét szülei. Ultrahang felvételeket nézegettek, simogatták a ficánkoló fejecskét, találgatták, kihez hasonlít majd. És most itt van teljes valójában. Gyűrött még, picike, mókás arcokat vág, nyöszörög, bömbölget vagy ájultan alszik. Ő a világ legnagyobb csodája. Minden figyelmünk, szeretetünk immár az övé.

Magánklinikánk Neonatológiai Készenléti Szolgálata biztosítja, hogy a megszülető újszülöttek bármilyen nem várt alkalmazkodási zavar esetén azonnali, intenzív szakmai ellátást kapnak. „Az első életóra biztonsága” nevű program a megszületés pillanatától biztosítja a legmagasabb szintű újszülött-ellátást, az első életórában. („The First Golden Hour of the Newborn” Project)

Magánklinikánkon zajló valamennyi szülésnél a szülőszobai ellátásban, a mentésben, és az újszülött intenzív osztályos kezelésben is nagy gyakorlattal bíró neonatológus szakember van jelen, biztosítékot jelentve arra, hogy az esetleg váratlanul kialakuló kóros állapotok kezelése, a legmagasabb szakmai színvonalon kezdődhessenek meg. A neonatológus szakembereink rendszeres továbbképzését a Peter Cerny alapítvány munkatársai végzik.

Újszülött osztályunk főorvosa: Dr.Kovács Éva szemléletmódja és tapasztalata biztosíték a babaközpontú és rendkívüli biztonságot jelentő újszülött ellátásra.

 

 

ÚJSZÜLÖTT GONDOZÁS A RÓBERT KÁROLY MAGÁNKórházban

Születést követően a kórházi tartózkodás ideje legalább 3x24 óra, általában 3 nap, persze egyénileg ettől eltérő lehet. Az időtartam függ az újszülött és az anya egészségi állapotától, a baba testsúlyától, a tejelválasztás beindulásától és az esetleges sárgaságtól. Az anyatej belövellése általában a 3. napon történik. A minden újszülött számára kötelező anyagcsere szűrővizsgálatok (PKU) sikere attól függ, fogyaszt-e elegendő anyatejet a baba, ezért a levétel ajánlott ideje a 4. életnap.

Minden újszülött veszít testsúlyából. A kis súlyú babák esetében fontos megvárni az élettani súlyesés megállását, és a súlygörbe megindulását.

Az élettani sárgaság megjelenése a 3. életnapon, mint a neve is mutatja, normális állapot. Oka a méhen belüli életben nagy számban képződött, és a születés után részben feleslegessé váló vörösvérsejtek lebomlásából keletkező sárga festékanyag. Egyes újszülötteknél ez hirtelen jelentkezik, másoknál lassan, szinte észrevétlenül. Előre megmondani nem lehet, hogy az Ön babájánál ez hogy történik.

MINÉL KORÁBBAN HAZAMENNI?

Érthető, ha a boldog édesanya újszülöttjével – főleg ha van otthon már másik gyermek, minél hamarabb haza szeretne menni. Álláspontunk szerint 3 nap szükséges az édesanya megerősödéséhez, a megfelelő mennyiségű anyatej képződéséhez, és az újszülött méhen kívüli élethez történő teljes alkalmazkodásához.

Ha valaki a betöltött 3 nap előtt szeretne hazamenni, gyermekorvosától kérünk írásbeli nyilatkozatot, hogy az újszülött korai ellátását (esetleg a PKU szűrés elvégzését) vállalja. E nyilatkozathoz nyomtatványt mi biztosítunk.

Klinikánkon rooming-in rendszerű elhelyezést kapnak az újszülöttek. A rooming-in azt jelenti, hogy a babák annyi időt töltenek édesanyjukkal, amennyit az édesanya akar. Az újszülöttek saját, kerekeken guruló kis ágyban fekszenek, minden ágy légzésfigyelő monitorral ellátott. A kiságy könnyen mozgatható, így az anyukák betolhatják a kicsit az újszülött osztályra, ha pihenni akarnak. Az újszülöttek fürdetése, reggeli mérése az újszülött részlegben történik. Az édesanyák kérésére, a csecsemős nővér este megmutatja a fürdetést.

Gyermekorvosi vizit hétköznapokon reggel és délután, hétvégén és ünnepnapokon reggel van. Ilyenkor felvilágosítást kaphatnak gyermekükről, egészségügyi állapotáról, a vizsgálati eredményekről, és természetesen szívesen válaszolunk minden felmerülő kérdésre.

AZ ÚJSZÜLÖTTEK TÁPLÁLÁSA

Az újszülöttek legfontosabb, legjobb tápláléka az anyatej. Ennek megfelelően minden törekvésünk arra irányul, hogy a korai tejbelövellés megtörténjen, mert ezzel segítjük a kizárólagos anyatejes táplálást a leginkább elő. Ezt szolgálja a korai mellre tevés (közvetlenül a szülés után, császármetszés után amint az édesanya állapota engedi). A szakképzett csecsemős nővérek készséggel segítenek a megfelelő szoptatási és fejési technika megtanulásában.

Az anyatej belöveléséig az első 2 napban forralt vizes itatást alkalmazunk. Egyéb kiegészítő táplálás kizárólag orvosi utasításra, egyedi megítélés alapján, az édesanyával megbeszélve történhet!

GYERMEKORVOSI VIZSGÁLATOK

Részletes gyermekorvosi vizsgálatot a születést követően és hazaadás előtt az újszülött részlegen végzünk (a kórteremben naponta végzett ellenőrzés mellett).

  • A 3. életnapon vérvétel a sárgaság pontos meghatározására és CRP vizsgálat egy esetleges fertőzés kizárására.

  • Hallásvizsgálat hazaadás előtt

  • Vércsoport meghatározás köldökvérből, ha az édesanya 0-s, vagy Rh negatív vércsoportú.

  • Fülváladék tenyésztés (ha fertőzés lehetősége merül fel)

  • Csípővizsgálat születéskor és hazaadás előtt

  • PKU vizsgálat a 4. életnapon

KEZELÉSEK

  • K vitamin a születést követően

  • BCG oltás

  • Köldökkezelés (alkohol, hintőpor)

  • Egyéb terápiát egyedi esetben (szemcsepp, antibiotikum, Hepatitis oltás), az édesanyával történt megbeszélés után alkalmazunk kizárólag.

HAZATÉRÉS

A Róbert Károly Magánklinkáról történő hazatérés előtt az újszülött az egészségügyi kiskönyv mellett 2 példányos zárójelentést kap, melyben összefoglaljuk az első napok történéseit, a vizsgálati eredményeket.

Ide kattintva 3D VIRTUÁLIS SÉTÁT* tehet a három megújult, gyönyörű szülőszobánkban. Mindhárom szoba hatalmas térrel, kényelmes franciaággyal, térbe állított fürdőkáddal, különleges igényeket is kielégítő szülőággyal és a baba fogadását és ellátását szolgáló komplex részleggel áll a születendő Róbert Gidák rendelkezésére

*OCUPLAN – 3D az építészet minden területét támogatja 3D megoldásaival. Legújabb, innovatív virtuális 3DInTour szolgáltatásukkal az épületek, üzletek, szolgáltatók mutathatják be magukat különleges és egyedi módon. További részletekért IDE KATTINTSON 

Hírek

Szülés után 3 héttel később mehettünk haza először, Nimród ekkor már stabil volt :)

Tisztelt Róbert Kórház! Évek óta a Magánklinika egyik állandó ügyfele vagyok. Azért írok most Önöknek – remélve a Vezetőséghez is eljut a levelem – mert szeretném itt is kifejezni hálámat! 2018. július 16-án azonnali császármetszéssel megszületett első…

Hosszú kálvária után, 27 hetes “Bébibogyóval” a pocakomban könnyekig hatódva emlékszem vissza arra, ahogy…

Tisztelt Vezetőség!   Elérkezettnek láttuk az időt, hogy kifejezzük hálánkat az Önök intézménye és kollégái felé.  Hosszú kálvária után, 27 hetes “Bébibogyóval” a pocakomban könnyekig hatódva emlékszem vissza arra, ahogy egy reménytelennek tűnő, és…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.