Természetes szülés
Főoldal / Női Klinika és Szülészet / A természetes szülés

A természetes szülés

A természetes szülés folyamata

A nő szenved és nyög, apa dudálva száguld vele a kórház felé, a szőlőszobán sürgés-forgás, anya sikoltozik, a személyzet kiabál: nyomjon, nyomjon! Aztán hirtelen csend, majd kétségbeesett gyereksírás. Végül az anya teljes sminkben, átszellemült arccal ölel egy bő két hónapos kisbabát, apa kezét szorongatva. Na, a szülés az nem ilyen. Legföljebb a filmekben.

 

Mindenekelőtt azt szeretnénk megjegyezni, hogy a szülés általában lassú. Nem férne bele egy filmbe sem. Túlnyomórészt minden megtörténik magától, nem kell sürögni-forogni. Ha van teendő, legtöbbször akkor sem kell kapkodni. A baba nem biztos, hogy torkaszakadtából sír. És biztos, hogy újszülött J. De térjünk vissza az elejére!

Mikor induljak?

Annak, hogy a baba nemsokára megérkezik, már napokkal a szülés előtt lehetnek jelei. A tipikus „fészekrakás”, deréktáji fájdalom, hasmenés, rendszereződő méhösszehúzódások mind arra utalhatnak, hogy a pici készülődik kifelé. Ezekre a jelekre nem kell azonnal autóba ugrani, az úgynevezett „látens szakasz” akár négy napig is tarthat. A legjobb, ha a valódi vajúdás kezdetéig az anya inkább az otthon békéjét, és a család támogatását élvezi. Ennek ellenére fontos, hogy ilyenkor fölhívja a bábáját, vagy orvosát, aki segít eldönteni, mikor kell elindulni a szülészetre. Az sem nagy baj, ha kicsit hamar érkeznek, hiszen kórházunk egyágyas szobájában is a családjával maradhat az anya.

A vajúdás

A méh rendszeresen összehúzódik, a nyomás hatására lassan megrövidül a nyakcsatorna, eltűnik a méhszáj. Ezt úgy képzeld el, mintha a babának egy magas-nyakú pulcsiba kellene belebújni. Lehet, hogy egy két óra alatt felkészül a kitolásra a tested, de az is lehet, hogy a vajúdás két napig is eltart. A baba állapotát rendszeresen ellenőrzik bábáink szívhang-hallgatóval. Ha te is jól érzed magad, és a magzat is, akkor nincs szükség a szülés gyorsítására, burokrepesztésre, oxitocin infúzióra. Bábáink számtalan természetes praktikát ajánlhatnak neked, ha szeretnéd, hogy gyorsabban haladjanak a dolgok. Ilyen lehet a testhelyzet változtatás, a férjed ölelése, vagy éppen egy beszélgetés, ami átsegít a holtponton.

A titkos átmeneti szakasz

Azért titkos, mert valamiért főleg a természetes szülést kísérők vesznek róla tudomást. Miután eltűnt a méhszáj, sokszor tapasztaljuk azt, hogy az anya nem kezd el azonnal nyomni, nem indul el a kitolás. Olyan, mintha nem történne semmi. Azt gondolhatnánk, hogy elakadt a szülés, pedig erről szó sincs. Nem kell sürgetni, gyorsítani, nem kell az anyát rávenni, hogy nyomja ki a gyereket. A baba el fog indulni pár perc múlva, anélkül, hogy oxitocin infúziót kötöttünk volna be, vagy kézzel nyomnánk kifelé. Türelem!

Itt a baba!

A kitolási szakasz lehet néhány perc, de lehet egy-két óra is. A babának át kell haladni a szülőcsatornán, ez hatalmas nagy munka. Sokat segíthetsz neki, ha megtalálod azt a testhelyzetet, amelyet a legkényelmesebbnek tartasz. Először a pici feje bújik ki, általában olyan irányban, hogy az anya feneke felé fordul, majd egy fél fordulatot tesz, miközben az egyik válla, majd a másik is kibukkan, és végül a teste is megjelenik, „kicsusszan, mint egy halacska”. Ha jól esik, a kitolás közben kaphatsz egy olajos gátmasszázst, vagy éppen gátvédelmet. Gátmetszésre nagyon ritkán van szükség.

A lepény is megérkezik

Elvágják a köldökzsinórt, ha már nem lüktet. A bába megnézi a hüvelyt és a gátadat, nem sérült-e. Közben várja a méhlepényt, ami kb. öt perc – fél órán belül megérkezik. A lepényt soha nem kell a köldökzsinórnál húzni, hiszen a méhösszehúzódások hamarosan kitolják a méhből. Ekkor azt mondhatjuk, hogy a szülés lezajlott. Mégis fontos, hogy tudd, hogy a szülés utáni első napokban, amikor a kisbaba szopni kezd, újabb méhösszehúzódások várhatóak. Így csökken várandósság alatt kitágult méh mérete.

Ide kattintva 3D VIRTUÁLIS SÉTÁT* tehet a három megújult, gyönyörű szülőszobánkban. Mindhárom szoba hatalmas térrel, kényelmes franciaággyal, térbe állított fürdőkáddal, különleges igényeket is kielégítő szülőággyal és a baba fogadását és ellátását szolgáló komplex részleggel áll a születendő Róbert Gidák rendelkezésére

*OCUPLAN – 3D az építészet minden területét támogatja 3D megoldásaival. Legújabb, innovatív virtuális 3DInTour szolgáltatásukkal az épületek, üzletek, szolgáltatók mutathatják be magukat különleges és egyedi módon. További részletekért IDE KATTINTSON

Hírek

Szülés után 3 héttel később mehettünk haza először, Nimród ekkor már stabil volt :)

Tisztelt Róbert Kórház! Évek óta a Magánklinika egyik állandó ügyfele vagyok. Azért írok most Önöknek – remélve a Vezetőséghez is eljut a levelem – mert szeretném itt is kifejezni hálámat! 2018. július 16-án azonnali császármetszéssel megszületett első…

Hosszú kálvária után, 27 hetes “Bébibogyóval” a pocakomban könnyekig hatódva emlékszem vissza arra, ahogy…

Tisztelt Vezetőség!   Elérkezettnek láttuk az időt, hogy kifejezzük hálánkat az Önök intézménye és kollégái felé.  Hosszú kálvária után, 27 hetes “Bébibogyóval” a pocakomban könnyekig hatódva emlékszem vissza arra, ahogy egy reménytelennek tűnő, és…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.