Együtt a fájdalommal
Főoldal / Női Klinika és Szülészet / Együtt a fájdalommal

Együtt a fájdalommal

Sok rémtörténetet hallottál? Esetleg már van egy fájdalommal teli szülésélményed? Ideje újragondolni, hogy mi fáj, miért, mikor és mennyire… Tudunk újat mondani.

Szülés során kemény munkát végez az anyai szervezet, van, ami összehúzódik, más kitágul, az izmok ezerrel dolgoznak. Ez fájdalommal jár, nem érdemes tagadni. Ám a természetes szülés és a klinikai keretek között folyó szülés egészen másképp közelíti meg a kérdést. Több szempontból is.

 

Nem okozunk fájdalmat!

Ha a dolgok rendben mennek, és a szülés természetes folyamat marad, az anya a saját tempójában hozza világra a kisbabát. Van idő arra, hogy a szövetek kitáguljanak, van lehetőség arra, hogy az anya a magzat haladásának megfelelő pozíciót vegye föl, a holtponton a számára megfelelő társas támaszt nyújtják számára, akik körülveszik. Nem kell a szülést gyógyszerrel gyorsítani, a „fájást erősíteni”, nem kell a méhszájat kézzel tágítani, nem kell a hasába könyökölni, és nem kell erőltetetten „nyomatni”. Így a fölösleges fájdalmat okozó helyzetekkel eleve nem kell számolni vajúdás és szülés alatt.

A fájdalom üzen

A szülés alatti fájdalom nagy segítség lehet. Jelt ad az anyának a szülés előrehaladásáról. Minden egyes méhösszehúzódással közelebb kerülünk a baba világra jöttéhez! A fájdalom segít kizárni a külvilág jeleit, segít befelé fordulni. A fájdalom arra sarkallja az anyát, hogy helyet változtasson, más testhelyzetet keressen, mozogjon, vagy éppen belemerüljön a kád kellemesen meleg vízbe. Ezzel egyben segíti a babát a haladásban.

Belső fájdalomcsillapítás

Ha nem avatkozunk be, a szülés munkája során a fájdalom belső csillapítására endorfinok (a test saját fájdalomcsillapító anyagai) szabadulnak fel, valamint más agyi átvivőanyagok, amelyek a szülési fájdalomhoz való lelki viszonyulást megváltoztatják.  De lépjünk túl a kémián! Régóta tudjuk, hogy a félelem és a feszültség fokozza a fájdalomérzetet. Ha ezt kivédjük, csökken a fájdalom! A magára hagyott, vagy éppen a környezetének megfelelni akaró rémült anya sokkal fájdalmasabbnak éli meg a szülést, mint aki bármikor számíthat a szüléskísérők testi – lelki segítségére, aki érzi, hogy tisztelik őt és érzéseit. Talán meglepő, de maga az evés, ivás is fájdalomcsillapító hatású. Vagyis inkább fordítva: ahol az anyát nem hagyják enni és inni, ott nagyobb a feszültség, rosszabb az anya kényelemérzete, ezzel együtt a fájdalomélménye is erősebb.

Érintés, gyógynövények, szabadság

A természetes szülést segítő technikák valamilyen mértékben mind csillapítják a fájdalmat. Ilyen a keresztcsontra gyakorolt nyomás, az illóolajok használata, a szakérten alkalmazott gátvédelem, a gyógynövényes borogatás, és a finom, de határozott masszázs. És van, amikor éppen az, hogy a segítők megértik: az anyának pont arra van szüksége, hogy békén hagyják, ne nyúljanak hozzá. És egyben hagyják, hogy úgy viselkedjen, ahogy éppen akar: sírjon, nevessen, kiáltson, énekeljen, adja ki magából érzéseit. Mert akkor a fájdalom megszelídül.

Fontos a felkészülés

A praxis szülészei és bábái nagyon jól ismerik a fájdalom természetét. Nem csak a szülésed alatt segítenek át a nehézségeken, de már a várandósgondozás és a felkészítő találkozók során is igyekeznek megismerni a fájdalommal kapcsolatos érzéseidet, várakozásaidat, félelmeidet. Így  segítenek új szemmel nézni a szülésre, ami valójában  - a tévhitekkel ellentétben – nem a fájdalommal való küzdelemről szól.

Ide kattintva 3D VIRTUÁLIS SÉTÁT* tehet a három megújult, gyönyörű szülőszobánkban. Mindhárom szoba hatalmas térrel, kényelmes franciaággyal, térbe állított fürdőkáddal, különleges igényeket is kielégítő szülőággyal és a baba fogadását és ellátását szolgáló komplex részleggel áll a születendő Róbert Gidák rendelkezésére

*OCUPLAN – 3D az építészet minden területét támogatja 3D megoldásaival. Legújabb, innovatív virtuális 3DInTour szolgáltatásukkal az épületek, üzletek, szolgáltatók mutathatják be magukat különleges és egyedi módon. További részletekért IDE KATTINTSON

Hírek

Szülés után 3 héttel később mehettünk haza először, Nimród ekkor már stabil volt :)

Tisztelt Róbert Kórház! Évek óta a Magánklinika egyik állandó ügyfele vagyok. Azért írok most Önöknek – remélve a Vezetőséghez is eljut a levelem – mert szeretném itt is kifejezni hálámat! 2018. július 16-án azonnali császármetszéssel megszületett első…

Hosszú kálvária után, 27 hetes “Bébibogyóval” a pocakomban könnyekig hatódva emlékszem vissza arra, ahogy…

Tisztelt Vezetőség!   Elérkezettnek láttuk az időt, hogy kifejezzük hálánkat az Önök intézménye és kollégái felé.  Hosszú kálvária után, 27 hetes “Bébibogyóval” a pocakomban könnyekig hatódva emlékszem vissza arra, ahogy egy reménytelennek tűnő, és…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.