Terhesség megállapítása megbízható vizsgálatokkal
Főoldal / Női Klinika és Szülészet / A várandósság útján

A várandósság útján

Ahhoz, hogy biztos legyen a terhesség, egyértelmű és objektív vizsgálatokra van szükség. Ez pedig a terhességi teszt és az ultrahang vizsgálat. A terhességi tesztet a reggeli első vizeletből, a menstruáció elmaradását követő 4-5. napon végezzük el.

 

Az ultrahang vizsgálat segítségével a terhesség 5-6. hetétől, tehát a menstruáció elmaradását követő 3-4. héttől a beágyazódás helye és a magzati szívműködés is megállapítható.

A kereskedelemben kapható tesztek csaknem 100%-ban megbízhatók. A terhességi hormon szint csak akkor mérhető, akkor lesz a teszt pozitív, ha a termelt HCG mennyisége elért egy bizonyos értéket. Ez általában a fogamzást követő 10-12. napnál következik be. Ha ezután végezzük a tesztet, akkor az eredményben biztosak lehetünk.

 

MI TÖRTÉNIK PONTOSAN?

Az egyik petefészekből kiszabadul egy érett petesejt és bekerül a petevezetékbe, ahol 24 órán keresztül él. Érte indul versenybe 20-40 millió hímivarsejt. A győztes feloldja a petesejt külső falát, és miután bejutott a belsejébe, farka leválik, feje pedig összeolvad a petesejttel. A következő 72 órában a sejt 4, 8, 32, 64 sejtre oszlik, alakja miatt szedercsírának nevezik ekkor. Osztódás közben a petevezetőben folyamatosan halad a méh felé, ahová a megtermékenyülést követő 5-7. napon megérkezik. A 11-12. napon beágyazódik a méh nyálkahártyájába és nyúlványaival az anyai érhálózathoz kapcsolódik.

A szedercsíra sejtjei két irányba fejlődnek. Az egyikből kialakul az embrió, a másikból a magzatburok, a méhlepény és a köldökzsinór. Már ebben a korban eldől minden – génekkel kapcsolatos – tulajdonsága, jellemzője. Eldől, hogy milyen lesz a testalkata, szeme színe, haja színe, tartása, kire hasonlít majd és így tovább… A teherbeesés megtörtént. Mindez szabad szemmel nem is látható. Ám az anya érzékeli testében az új élet jelenlétét.

ELMARAD

A legnyilvánvalóbb jel a menzesz elmaradása. Sok nő szabálytalan ciklusa miatt ez nem nevezhető megbízható jelnek.

MEGJELENIK

  • A mellek túlérzékenysége, kényelmetlen feszülése, különösen a mellbimbóké.

  • Aluszékonyság, szokatlan fáradtság. Az aktív, örökmozgó nő azon kapja magát, hogy legszívesebben mindig csak aludna.

  • Émelygés, hányinger. Főleg reggelente furcsa, kellemetlen fizikai közérzet.

  • Étvágy változásai. Étvágytalanság vagy váratlanul megjelenő sóvárgás valamilyen étel iránt, az eddig kedvelt ételek iránti undor.

  • Szagérzékenység felfokozottsága. Kellemes illatok taszító szaggá változnak és órákig kísértenek az orrban.

Hangulatingadozás. A nevetés, sírás, érzelmek gyors és látszólag ok nélküli váltakozása.

Gyakori vizelési inger.

A terhesség megállapítására a mai korszerű tesztek elődje a „békateszt” volt. A nő vizeletét béka bőre alá fecskendezték, majd mikroszkóp alatt vizsgálták a béka vizeletét. És ha a vizelet kellő koncentrációban tartalmazott HCG-t, akkor a béka vizeletében spermiumok jelentek meg. A teszt 90 %-os biztonságúnak számított. A mai tesztek alapja is a HCG-érzékenység. A human chorionic gonadotropin kizárólag várandós nők vérében - vizeletében jelenik meg, ugyanis a placenta termeli.

Ide kattintva 3D VIRTUÁLIS SÉTÁT* tehet a három megújult, gyönyörű szülőszobánkban. Mindhárom szoba hatalmas térrel, kényelmes franciaággyal, térbe állított fürdőkáddal, különleges igényeket is kielégítő szülőággyal és a baba fogadását és ellátását szolgáló komplex részleggel áll a születendő Róbert Gidák rendelkezésére

*OCUPLAN – 3D az építészet minden területét támogatja 3D megoldásaival. Legújabb, innovatív virtuális 3DInTour szolgáltatásukkal az épületek, üzletek, szolgáltatók mutathatják be magukat különleges és egyedi módon. További részletekért IDE KATTINTSON

Hírek

Szülés után 3 héttel később mehettünk haza először, Nimród ekkor már stabil volt :)

Tisztelt Róbert Kórház! Évek óta a Magánklinika egyik állandó ügyfele vagyok. Azért írok most Önöknek – remélve a Vezetőséghez is eljut a levelem – mert szeretném itt is kifejezni hálámat! 2018. július 16-án azonnali császármetszéssel megszületett első…

Hosszú kálvária után, 27 hetes “Bébibogyóval” a pocakomban könnyekig hatódva emlékszem vissza arra, ahogy…

Tisztelt Vezetőség!   Elérkezettnek láttuk az időt, hogy kifejezzük hálánkat az Önök intézménye és kollégái felé.  Hosszú kálvária után, 27 hetes “Bébibogyóval” a pocakomban könnyekig hatódva emlékszem vissza arra, ahogy egy reménytelennek tűnő, és…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.