Terhesség megállapítása megbízható vizsgálatokkal
Főoldal / Női Klinika és Szülészet / A várandósság útján

A várandósság útján

Ahhoz, hogy biztos legyen a terhesség, egyértelmű és objektív vizsgálatokra van szükség. Ez pedig a terhességi teszt és az ultrahang vizsgálat. A terhességi tesztet a reggeli első vizeletből, a menstruáció elmaradását követő 4-5. napon végezzük el.

 

Az ultrahang vizsgálat segítségével a terhesség 5-6. hetétől, tehát a menstruáció elmaradását követő 3-4. héttől a beágyazódás helye és a magzati szívműködés is megállapítható.

A kereskedelemben kapható tesztek csaknem 100%-ban megbízhatók. A terhességi hormon szint csak akkor mérhető, akkor lesz a teszt pozitív, ha a termelt HCG mennyisége elért egy bizonyos értéket. Ez általában a fogamzást követő 10-12. napnál következik be. Ha ezután végezzük a tesztet, akkor az eredményben biztosak lehetünk.

 

MI TÖRTÉNIK PONTOSAN?

Az egyik petefészekből kiszabadul egy érett petesejt és bekerül a petevezetékbe, ahol 24 órán keresztül él. Érte indul versenybe 20-40 millió hímivarsejt. A győztes feloldja a petesejt külső falát, és miután bejutott a belsejébe, farka leválik, feje pedig összeolvad a petesejttel. A következő 72 órában a sejt 4, 8, 32, 64 sejtre oszlik, alakja miatt szedercsírának nevezik ekkor. Osztódás közben a petevezetőben folyamatosan halad a méh felé, ahová a megtermékenyülést követő 5-7. napon megérkezik. A 11-12. napon beágyazódik a méh nyálkahártyájába és nyúlványaival az anyai érhálózathoz kapcsolódik.

A szedercsíra sejtjei két irányba fejlődnek. Az egyikből kialakul az embrió, a másikból a magzatburok, a méhlepény és a köldökzsinór. Már ebben a korban eldől minden – génekkel kapcsolatos – tulajdonsága, jellemzője. Eldől, hogy milyen lesz a testalkata, szeme színe, haja színe, tartása, kire hasonlít majd és így tovább… A teherbeesés megtörtént. Mindez szabad szemmel nem is látható. Ám az anya érzékeli testében az új élet jelenlétét.

ELMARAD

A legnyilvánvalóbb jel a menzesz elmaradása. Sok nő szabálytalan ciklusa miatt ez nem nevezhető megbízható jelnek.

MEGJELENIK

  • A mellek túlérzékenysége, kényelmetlen feszülése, különösen a mellbimbóké.

  • Aluszékonyság, szokatlan fáradtság. Az aktív, örökmozgó nő azon kapja magát, hogy legszívesebben mindig csak aludna.

  • Émelygés, hányinger. Főleg reggelente furcsa, kellemetlen fizikai közérzet.

  • Étvágy változásai. Étvágytalanság vagy váratlanul megjelenő sóvárgás valamilyen étel iránt, az eddig kedvelt ételek iránti undor.

  • Szagérzékenység felfokozottsága. Kellemes illatok taszító szaggá változnak és órákig kísértenek az orrban.

Hangulatingadozás. A nevetés, sírás, érzelmek gyors és látszólag ok nélküli váltakozása.

Gyakori vizelési inger.

A terhesség megállapítására a mai korszerű tesztek elődje a „békateszt” volt. A nő vizeletét béka bőre alá fecskendezték, majd mikroszkóp alatt vizsgálták a béka vizeletét. És ha a vizelet kellő koncentrációban tartalmazott HCG-t, akkor a béka vizeletében spermiumok jelentek meg. A teszt 90 %-os biztonságúnak számított. A mai tesztek alapja is a HCG-érzékenység. A human chorionic gonadotropin kizárólag várandós nők vérében - vizeletében jelenik meg, ugyanis a placenta termeli.

Ide kattintva 3D VIRTUÁLIS SÉTÁT* tehet a három megújult, gyönyörű szülőszobánkban. Mindhárom szoba hatalmas térrel, kényelmes franciaággyal, térbe állított fürdőkáddal, különleges igényeket is kielégítő szülőággyal és a baba fogadását és ellátását szolgáló komplex részleggel áll a születendő Róbert Gidák rendelkezésére

*OCUPLAN – 3D az építészet minden területét támogatja 3D megoldásaival. Legújabb, innovatív virtuális 3DInTour szolgáltatásukkal az épületek, üzletek, szolgáltatók mutathatják be magukat különleges és egyedi módon. További részletekért IDE KATTINTSON

Hírek

“Csodálatos természetes szülésem volt…”

Tisztelt Róbert Károly Kórház! Mint sok más kismama, anyagi okok miatt én is rengeteget dilemmáztam, hogy belevágjunk-e a magánkórházi szülésbe. Végül Önök mellett döntöttünk, és 2018. július 23-án megszületett a kisfiam.  Csodálatos természetes szülésem volt. A fogadott…

EGY POZITÍV VISSZAJELZÉS :)

Tisztel Róbert Kórház! Szeretnék visszajelzést adni az Önök részére egy kollégájukkal kapcsolatban. Reményeim szerint észrevételem eljut majd az illetékeshez, jelen esetben akár Keresztes Éva vezetőjéhez. A tegnapi napon igénybe vettük a 18. hetes genetikai ultrahangot a…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.