Térdízületi porckopás okozta fájdalmak megszüntetése
Főoldal / Ortopédia / Porckopás

Porckopás

TÜNETEI

A kor előrehaladtával a térdízület mozgásai erősen beszűkülnek és fájdalmassá válnak. A felkelést követően nehezen indul be a mozgás, majd egy rövid fájdalom nélküli periódus után ismét jelentkezik a fájdalom. Az erős fájdalom gyakran éjszaka is felébreszti a pácienst. A térdízület gyakran beduzzad, súlyos esetben deformálódik, sántítást okoz a járásban.

OKAI

Elsődleges kopás esetén a tünet együttes oka az ízületi porcfelszínek elöregedése, állományuk mennyiségi és minőségi változása.

Másodlagos kopás esetén korábbi ízület közeli sérülés, tengelyeltérés, anyagcsere betegségek, rendszer betegségek állnak a panaszok hátterében.

A porckopások kialakulásának mélyebb okai jelenleg még ismeretlenek, valójában a porcsejtek regenerálódásai képességének hiánya áll a háttérben.

DIAGNOSZTIKA

A vizsgálat fizikai része az alábbiakból áll

A végtag tengelyállásának vizsgálata

Az ízület stabilitásának, az ízület mozgástartományának és nyomásérzékenységének a vizsgálata

A fájdalmas tartományok felderítése

Izmok vizsgálata

Ideggyógyászati, érsebészeti jelek vizsgálata

Szükség esetén röntgen felvétel és/vagy MR vizsgálat pontosíthatja a diagnózist.

KEZELÉSE

Konzervatív (nem műtéti) kezelés: porcerősítők szedése, injekciós kezelés, fizioterápia, gyógytorna

Operatív (műtéti) kezelés: térdprotézis beültetés

Első lépés a fájdalom és a gyulladás enyhítése gyógyszerekkel. Az orvos nem szteroid jellegű gyulladáscsökkentőket ír fel ennek céljából. Egyes porcerősítő gyógyszerek szintén hatásosak lehetnek, az ízületbe adott hiarulonsav származékot tartalmazó injekciók szintúgy. Ezek a problémát ugyan nem oldják meg, de átmenetileg csökkentik a panaszokat és megállítják a rosszabbodást.

A műtéti megoldás a porckopásos esetek nagy részében idővel elkerülhetetlen, mégpedig ízületi protézis beültetése. Ennek során az ortopéd specialista a kopott porcfelszínt eltávolítja és a helyére fémből vagy műanyagból készült műízületet helyez.

A műtét utáni rehabilitáció speciálisan felépített gyógytornából és fürdőkezelésekből áll, amelyeket kezelőorvosával kell egyeztetnie. Az izomerő visszanyerése, az ízület mozgástartományának a visszaállítása hatékonyan rehabilitálja az operált térdízületet.

Porckopás

Artrózissal élni

A térdízületi porckopás sikeres kezelése esetén is jó megfogadni néhány életmódra vonatkozó tanácsot. Ha ortopéd orvosa javasolja, kezdjen sportolni, hiszen a térdízület védelmének egyik kulcsa az erős combizomzat. Az úszás és a kerékpározás segíthet. Szobabiciklizésnél nem szabad nagy ellenállást használni, terepkerékpározásnál pedig kerülni kell a szintkülönbséget.  A térízület kopása erőteljesebb a túlsúlyt hordó betegeknél. A megfelelő mozgás mellett az egészséges életmód, energiaszegény táplálkozás is segíti a gyógyulását mindenkinek, aki térdízületi problémákkal küzd. A további térdfájdalom elkerülése érdekében fontos, hogy megfelelő lábbelit hordjunk, mind a mindennapi életben, mind sportoláshoz. Ennek kiválasztásához kérje ortopéd orvosa tanácsát!

Térdműtét után

A térdsebészet ma már olyan eredményekre képes, amelyekről pár évtizede még csak álmodtak a térdfájdalommal élő betegek.  Ám a térdműtéttel még nincs vége a munkának. A térdprotézis beültetés után a térdspecialista további kezelést fog javasolni. A műtét után közvetlenül passzív térdmozgató géppel kezdik el a rehabilitációt. A térd lassú mozgatása a betegnek – bár ez meglepő, de - nem okoz fájdalmat.  Néhány nap múlva, amikor a térdműtét utáni seb fájdalma csökken, bevezetik az aktív térdízületi tornát, így elkerülhető az ízület mozgáskorlátozottsága.  A gyógytornász által betanított térdízület mozgató tornát érdemes a kórházból való távozás után is rendszeresen, naponta két alkalommal elvégezni. 

Hírek

“Csodálatos természetes szülésem volt…”

Tisztelt Róbert Károly Kórház! Mint sok más kismama, anyagi okok miatt én is rengeteget dilemmáztam, hogy belevágjunk-e a magánkórházi szülésbe. Végül Önök mellett döntöttünk, és 2018. július 23-án megszületett a kisfiam.  Csodálatos természetes szülésem volt. A fogadott…

EGY POZITÍV VISSZAJELZÉS :)

Tisztel Róbert Kórház! Szeretnék visszajelzést adni az Önök részére egy kollégájukkal kapcsolatban. Reményeim szerint észrevételem eljut majd az illetékeshez, jelen esetben akár Keresztes Éva vezetőjéhez. A tegnapi napon igénybe vettük a 18. hetes genetikai ultrahangot a…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.