Porclágyulás okozta fájdalmak alapos kivizsgálása, hatékony kezelése
Főoldal / Ortopédia / Porclágyulás

Porclágyulás

TÜNETEI

A térdízületi fájdalma, amely főleg terheléskor, guggoláskor, lépcsőn járáskor lép fel. Jellemzően fiatal emberek betegsége

Lassan alakul ki ez a típusú betegség. Eleinte kattanó, ropogó hang hallható egy-egy mozdulatnál – lépcsőzéskor, vagy ücsörgés utáni felálláskor. Fokozódhat a fájdalom térdhajlítással járó terhelés – guggolás, futás, ugrálás – esetén.

Ennek a fiataloknál sűrűbben felbukkanó tünet együttesnek a pontos okát máig nem derítette ki az orvostudomány.

A panaszok okainak a felderítése nagy gyakorlatot és alaposságot követel. Mivel például egy aktívan mozgó fiatal, aki tompa szúró fájdalmat érez a térdében, lehetséges, hogy csak edzésterv módosításra szorul. De lehetséges, hogy betegség áll a jelek hátterében.

OKAI

Az ízületi porcfelszín minőségileg megváltozik, a kemény felszín felpuhul.

Okai összefüggenek terheléssel, a végtagok tengely eltéréseivel, hormonális változásokkal.

Mivel a térd anatómiája rendkívül komplikált, ezért lehetővé teszi a nagy terhelést, de igen érzékeny a legapróbb tengely eltérésre, a rossz edzésformára vagy a túlzott megerőltetésre.

Serdülőknél más okok is felmerülhetnek:

X-láb, vagy normálisnál nagyobb rotáció a csípőkben

Combizomzat feszessége

Helytelen edzésterv, megerőltetés

Ütközés, esés közben létrejött sérülés

Megelőzés!

Jó minőségű cipő

Nyújtás mindenféle aktivitás előtt

Fájdalmas mozdulatok elkerülése

Futás távolság csökkentése

DIAGNOSZTIKA

Jelentősen növeli a diagnózis helyes felállításának az esélyét az, ha a beteg részletezi, hogy mennyi ideje tapasztal tüneteket, és hogyan változnak azok a terhelés hatására. Mi az a mozdulat, melyik az a pálya (salak-beton), mi az a gép, amely előidézi, vagy fokozza a fájdalmat.

Fizikai vizsgálat

Az alsó végtag tengelyállásának elemzése

A térdízület nyomásérzékenységének vizsgálata

Combizmok vizsgálata

Csípők, boka mozgásának felmérése

Szükség esetén mindkét alsó végtag megröntgenezése.

KEZELÉSE

Otthoni kezelése gyakran jegelés, ami alatt azt értjük, hogy törölközőbe csomagolt jéggel kell a fájdalmas területet hűteni. Ez a gyulladás okozta duzzanatot lohasztja és fájdalmat is csillapít.

Fontos a nem szteroid gyulladáscsökkentő, és a porcképződést elősegítő készítmények szerepe a kezelésben. A gyógyszerek típusát, adagolását és a kezelés időtartamát minden esetben ortopéd specialista írja elő.

Amíg a szövetek regenerálódnak, addig a térd panaszait okozó mozgások teljes felfüggesztése szükséges. Esetenként a testsúly csökkentése és a térdízületet stabilizáló térdvédő viselése javasolt

A térd eredeti mozgástartományának a visszaállítása speciális gyógytorna program segítségével történik. Ennek célja a teljes izomerű, az eredeti mozgás sebesség és koordináció visszaállítása. A gyógytornász felügyelete alatt végzett rehabilitáció nyújtó és bemozgató hatású tornák után fokozatos visszatérést jelent a korábbi mozgásformákhoz.

Szükség esetén – viszonylag ritkán – a probléma műtéti úton oldható meg hatékonyan.

Porclágyulás-egy életen át kísér? 

A porclágyulásból fakadó fájdalom szakszerű kezelés esetén többnyire elmúlik néhány hét alatt. Ám nem ülhetünk ölbe tett kézzel. Ortopéd orvosunk életmódbeli változtatásokat is javasolni fog. Porclágyulás esetén segít a különböző porcépítő szerek, táplálék-kiegészítők szedése, amelyek porcépítő anyagokat tartalmaznak (kondroitin-szulfát, glükózaminok). Aki túlsúlyos, az szó szerint nagy terhet ró a térdízületre. Sima talajon a saját testsúlyát kell vinnie, lépcsőzéskor vagy hegynek föl a testsúly többszöröse nehezedik a térdízületre. Akinek életében volt olyan periódus, amikor proclágyulás okozta térdfájdalommal küzdött, annak ajánlott a testsúlyát ideális szinten tartani, vagyis a BMI-t 20 és 25 között. Természetesen itt sem jó a hirtelen fogyás, amit általában hirtelen visszahízás követ. Érdemes dietetikushoz fordulni, aki egyénre szabott tanácsokkal látja el a beteget. A mozgásszegény életmód nem csak a túlsúly esélyét fokozza, de a térdízületeknek sem tesz jót. Ha nem elég erősek a láb izmai, a térdízület sokkal nagyobb terhelés alá kerül. Elsősorban a comb izmainak gyengülését kell elkerülni. Gyógytornász által tanított tornagyakorlatok rendszeres végzése, úszás, jóga, pilates, kerékpározás segít az izomerő fokozásában. Nagyon fontos, hogy testmozgás előtt hosszú és szakszerű bemelegítést végezzünk, utána pedig ne hagyjuk ki a nyújtást sem. Ha nem tudjuk, hogy kell, kérjük az ortopéd orvos, a gyógytornász vagy egy gyakorlott sportoló segítségét.

Hírek

“Csodálatos természetes szülésem volt…”

Tisztelt Róbert Károly Kórház! Mint sok más kismama, anyagi okok miatt én is rengeteget dilemmáztam, hogy belevágjunk-e a magánkórházi szülésbe. Végül Önök mellett döntöttünk, és 2018. július 23-án megszületett a kisfiam.  Csodálatos természetes szülésem volt. A fogadott…

EGY POZITÍV VISSZAJELZÉS :)

Tisztel Róbert Kórház! Szeretnék visszajelzést adni az Önök részére egy kollégájukkal kapcsolatban. Reményeim szerint észrevételem eljut majd az illetékeshez, jelen esetben akár Keresztes Éva vezetőjéhez. A tegnapi napon igénybe vettük a 18. hetes genetikai ultrahangot a…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.