A visszeres láb pontos diagnózisa után hatékony a gyógyulás
Főoldal / Sebészet / Visszér betegség

Visszér betegség

VISSZÉR TÜNETEIVEL FORDULJON HOZZÁNK

 • Minden részletre kiterjedő alapos diagnózist állítunk fel

 • Visszér műtétjét egynapos sebészet keretében megoldjuk

 • Várólista nélkül azonnal kezeljük panaszait

 • Néhány nap, és visszér problémái megszűnnek, lába ismét egészséges és esztétikus lesz

A hatékony gyógyulás titka a pontos diagnózis és a kis megterhelést jelentő egynapos műtét

 

 

A BILLENTYŰK ÁLLAPOTÁNAK DIAGNÓZISA

Alapos manuális és műszeres vizsgálattal beazonosítjuk a szükséges visszér műtét típusát. Figyelmesen kikérdezzük panaszait, korábbi betegségeit, műtéteit. Ezt követően álló helyzetben megvizsgáljuk és megtapintjuk a kitágult vénákat. Ezután fekvő helyzetben a mélyvénák és a felszíni vénák közötti billentyű állapotát vizsgáljuk meg egy ultrahangos készülékkel (Doppler), amely eredménye eldönti, hogy pontosan mit is kell majd operálni.

Amennyiben a fő felszíni vénák billentyűje ép, akkor csak a tágult mellékvénákat kell majd eltávolítani. Ha azonban a billentyű károsodott, akkor egész hosszában el kell távolítani a fő felszíni vénát, valamint a tágult mellékvénákat is. Természetesen az eltávolított vénák szerepét teljes egészében átveszik a megmaradó vénák.

Érdemes tudni, hogy a kis mellékági visszerek tágulatai, az úgynevezett pókháló visszerek csak esztétikai problémát okoznak. Ezek injekciós kezeléssel nagyrészt eltüntethetők.

VISSZÉR MŰTÉT METSZÉSSEL

 • Az egynapos sebészet keretében elvégezhető műtét alacsony megterhelést jelent a szervezetnek

 • Apró metszésből (5-15mm) eltávolítható a törzs, a mellékágak pedig szúrt sebekből húzhatók ki

 • A páciens a műtét után néhány órával távozhat a kórházból

 • Kb. 1 hét múlva visszatérhet a munkába

 • A fájdalom minimális

LÉZERES VISSZÉR MŰTÉT

Lényege az, hogy a beteg vénákat nem eltávolítjuk, hanem speciális lézeres optikával lezárjuk. Konkrétan az történik, hogy a tágult visszértörzsbe optikai szálat vezetünk, majd a környező területet érzéstelenítjük. Ezután elzárjuk a visszeret a lézerfény segítségével.

Eredménye az, hogy új, még jobb esztétikai eredmény születik, mivel metszést egyáltalán nem ejtünk.

A LÉZERES VISSZÉR MŰTÉT ELŐNYEI

 • A kiújulás és a szövődmény előfordulása igen ritka

 • Esetenként elvégezhető helyi érzéstelenítésben is, ilyenkor az altatás mellékhatásai kiküszöbölhetők

 • Kevesebb és kisebb sebek keletkeznek

 • Mivel a visszértörzs eltávolítására nincs szükség, így sokkal kisebb a szöveti károsodás

Az eljárás valóban új mérföldkövet jelent a visszér beteg páciensek gyógyításában, és még a hagyományos műtéttől ódzkodó páciensek körében is elfogadott alternatíva lehet.

MI A VISSZÉR BETEGSÉG OKA?

A visszér betegség az alsó végtagon a vénás rendszer egyes szakaszainak a tágulata. Kialakulását örökletes, valamint életmódbeli tényezők is befolyásolják, ám a visszér betegség alapvető oka a mélyvénás rendszert összekötő vénák billentyűinek a hibája. Ezek a billentyűk normál esetben csak a mélyvénák felé engedik a véráramlást, de ha nem záródnak tökéletesen, akkor az áramlás megfordul, és a felszíni vénák felé irányul. A mélyvénákban lévő nagyobb nyomás a gyengébb falú felszíni vénákba tevődik át, és fokozatosan kitágítja azokat.

MIÉRT KELL OPERÁLNI A VISSZÉR BETEGSÉGET?

A kitágult vénákban a véráramlás lelassulása miatt a lábakban pang a vér, emiatt oxigénhiányos állapot alakul ki, főleg egy helyben álláskor. Ez az oxigénhiány okozza a visszér panaszait – fájdalom, végtagfeszülés, fáradtságérzés. A tágult visszér betegségei trombózis, gyulladás lehetnek, a későbbiekben a bőr rossz vérellátása miatt a végtagon ekcéma, fekély is kialakulhat.

A kialakult visszér tágulat magától nem gyógyul meg, a folyamat idővel rosszabbodik. Az időben elvégzett operáció elejét veszi az idő múlásával bekövetkező súlyosabb következményeknek. Kezdődő visszér tágulat kezelésére szóba jön a különböző fokozatú kompressziós harisnyák viselése, ám ez nem gyógyítja a visszér betegséget, csak lassítja a folyamat romlását. Kifejlődött visszér betegség esetén kizárólag műtéttől várható a gyógyulás.


Kapcsolódó Munkatársak

Dr. Sándor Ferenc

Dr. Sándor Ferenc

Érsebész szakorvos

Dr. Bányász Zsolt

Dr. Bányász Zsolt


Sebész, érsebész főorvos

Hírek

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.