A visszeres láb pontos diagnózisa után hatékony a gyógyulás
Főoldal / Sebészet / Visszér betegség

Visszér betegség

VISSZÉR TÜNETEIVEL FORDULJON HOZZÁNK

 • Minden részletre kiterjedő alapos diagnózist állítunk fel

 • Visszér műtétjét egynapos sebészet keretében megoldjuk

 • Várólista nélkül azonnal kezeljük panaszait

 • Néhány nap, és visszér problémái megszűnnek, lába ismét egészséges és esztétikus lesz

A hatékony gyógyulás titka a pontos diagnózis és a kis megterhelést jelentő egynapos műtét

 

 

A BILLENTYŰK ÁLLAPOTÁNAK DIAGNÓZISA

Alapos manuális és műszeres vizsgálattal beazonosítjuk a szükséges visszér műtét típusát. Figyelmesen kikérdezzük panaszait, korábbi betegségeit, műtéteit. Ezt követően álló helyzetben megvizsgáljuk és megtapintjuk a kitágult vénákat. Ezután fekvő helyzetben a mélyvénák és a felszíni vénák közötti billentyű állapotát vizsgáljuk meg egy ultrahangos készülékkel (Doppler), amely eredménye eldönti, hogy pontosan mit is kell majd operálni.

Amennyiben a fő felszíni vénák billentyűje ép, akkor csak a tágult mellékvénákat kell majd eltávolítani. Ha azonban a billentyű károsodott, akkor egész hosszában el kell távolítani a fő felszíni vénát, valamint a tágult mellékvénákat is. Természetesen az eltávolított vénák szerepét teljes egészében átveszik a megmaradó vénák.

Érdemes tudni, hogy a kis mellékági visszerek tágulatai, az úgynevezett pókháló visszerek csak esztétikai problémát okoznak. Ezek injekciós kezeléssel nagyrészt eltüntethetők.

VISSZÉR MŰTÉT METSZÉSSEL

 • Az egynapos sebészet keretében elvégezhető műtét alacsony megterhelést jelent a szervezetnek

 • Apró metszésből (5-15mm) eltávolítható a törzs, a mellékágak pedig szúrt sebekből húzhatók ki

 • A páciens a műtét után néhány órával távozhat a kórházból

 • Kb. 1 hét múlva visszatérhet a munkába

 • A fájdalom minimális

LÉZERES VISSZÉR MŰTÉT

Lényege az, hogy a beteg vénákat nem eltávolítjuk, hanem speciális lézeres optikával lezárjuk. Konkrétan az történik, hogy a tágult visszértörzsbe optikai szálat vezetünk, majd a környező területet érzéstelenítjük. Ezután elzárjuk a visszeret a lézerfény segítségével.

Eredménye az, hogy új, még jobb esztétikai eredmény születik, mivel metszést egyáltalán nem ejtünk.

A LÉZERES VISSZÉR MŰTÉT ELŐNYEI

 • A kiújulás és a szövődmény előfordulása igen ritka

 • Esetenként elvégezhető helyi érzéstelenítésben is, ilyenkor az altatás mellékhatásai kiküszöbölhetők

 • Kevesebb és kisebb sebek keletkeznek

 • Mivel a visszértörzs eltávolítására nincs szükség, így sokkal kisebb a szöveti károsodás

Az eljárás valóban új mérföldkövet jelent a visszér beteg páciensek gyógyításában, és még a hagyományos műtéttől ódzkodó páciensek körében is elfogadott alternatíva lehet.

MI A VISSZÉR BETEGSÉG OKA?

A visszér betegség az alsó végtagon a vénás rendszer egyes szakaszainak a tágulata. Kialakulását örökletes, valamint életmódbeli tényezők is befolyásolják, ám a visszér betegség alapvető oka a mélyvénás rendszert összekötő vénák billentyűinek a hibája. Ezek a billentyűk normál esetben csak a mélyvénák felé engedik a véráramlást, de ha nem záródnak tökéletesen, akkor az áramlás megfordul, és a felszíni vénák felé irányul. A mélyvénákban lévő nagyobb nyomás a gyengébb falú felszíni vénákba tevődik át, és fokozatosan kitágítja azokat.

MIÉRT KELL OPERÁLNI A VISSZÉR BETEGSÉGET?

A kitágult vénákban a véráramlás lelassulása miatt a lábakban pang a vér, emiatt oxigénhiányos állapot alakul ki, főleg egy helyben álláskor. Ez az oxigénhiány okozza a visszér panaszait – fájdalom, végtagfeszülés, fáradtságérzés. A tágult visszér betegségei trombózis, gyulladás lehetnek, a későbbiekben a bőr rossz vérellátása miatt a végtagon ekcéma, fekély is kialakulhat.

A kialakult visszér tágulat magától nem gyógyul meg, a folyamat idővel rosszabbodik. Az időben elvégzett operáció elejét veszi az idő múlásával bekövetkező súlyosabb következményeknek. Kezdődő visszér tágulat kezelésére szóba jön a különböző fokozatú kompressziós harisnyák viselése, ám ez nem gyógyítja a visszér betegséget, csak lassítja a folyamat romlását. Kifejlődött visszér betegség esetén kizárólag műtéttől várható a gyógyulás.


Kapcsolódó Munkatársak

Dr. Sándor Ferenc

Dr. Sándor Ferenc

Érsebész szakorvos

Dr. Bányász Zsolt

Dr. Bányász Zsolt


Sebész, érsebész főorvos

Hírek

“Csodálatos természetes szülésem volt…”

Tisztelt Róbert Károly Kórház! Mint sok más kismama, anyagi okok miatt én is rengeteget dilemmáztam, hogy belevágjunk-e a magánkórházi szülésbe. Végül Önök mellett döntöttünk, és 2018. július 23-án megszületett a kisfiam.  Csodálatos természetes szülésem volt. A fogadott…

EGY POZITÍV VISSZAJELZÉS :)

Tisztel Róbert Kórház! Szeretnék visszajelzést adni az Önök részére egy kollégájukkal kapcsolatban. Reményeim szerint észrevételem eljut majd az illetékeshez, jelen esetben akár Keresztes Éva vezetőjéhez. A tegnapi napon igénybe vettük a 18. hetes genetikai ultrahangot a…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.