A gerinc betegségei
Főoldal / Sebészet / A gerinc betegségei

A gerinc betegségei

Negyvenen túl szinte már természetes, ha valaki hátfájásra, derékfájásra panaszkodik. A bajok egy része megelőzhető, más részük pedig orvosolható, ha a beteg idejekorán jó szakembert keres. Forduljon kórházunk gerincspecialistájához!

 

Fölegyenesedtünk, s ez fajunk átütő sikerének egyik kulcsa lett. Szabaddá vált mindkét kezünk, eszközöket használunk, jobban tudunk kommunikálni, rohamléptekkel fejlődik a civilizáció. Ám ennek van ára: gerincünk nem mindig bírja jól az életmódot, amit a civilizáció diktál. A kevés mozgás, az ülőmunka, vagy éppen az egyoldalú fizikai megterhelés olyan elváltozásokat okozhat, amelyek akár évtizedekig fájdalomra, vagy mozgásban való korlátozottságra ítéli a beteget. A legtöbb később jelentkező gerincprobléma már kamaszkorban csírájában felfedezhető. A testtartási rendellenességek korai felismerésével és korrekciójával sok felnőtt megmenekülhetne a fájdalomban leélt közép- és időskortól. Sajnos nem ritka, hogy öröklődő probléma, vagy sérülés okozza a derék és hátfájdalmat.

Mi lehet a baj?

A diagnózis felállítása a beteg kikérdezése, fizikális vizsgálat és különböző képalkotó eljárások segítségével történik. Az alábbi elváltozások kezelését nagy szakértelemmel, minimál invazív műtéti technikával végzi a gerincbetegségek műtéti kezelésének specialistája, Dr.Erbszt András:

-          derékfájás;

-          gerincsérv; ágyéki, nyaki porckorongsérv;

-          lumbago;

-          isiász;

-          nyaki fájdalom;

-          csigolya csuszamlás (spondylolisthesis);

-          gerinccsatorna szűkület;

-          piriformis syndroma;

-          csigolya összeroppanás

Hogy fogok meggyógyulni?

Azt nem ígérhetjük, hogy a kopást vagy meszesedést visszafordítjuk. De számtalan módja van annak, hogy a beteg fájdalmát megszüntessük, és a szabad mozgás lehetőségét visszaadjuk:  gyulladáscsökkentők, fájdalomcsökkentők, izomlazító  gyógyszerek állnak rendelkezésre a többi terápiás lehetőség mellett. A gyógytorna megerősíti azokat az izmokat, melyek az érintett rész körül „segíthetnek”a fájdalommentes működésben. Fizioterápiás technikák (melegítés, elektroterápia, ultrahang és a többi) rövid- és hosszútávon javíthatják az állapotot. Anatómiai rendellenesség, vagy a csigolya illetve porckorong kóros alakváltozása esetén műtéti korrekcióra kerül sor. Ám nem elég az orvos szakértelme, a gyógyulásban hatalmas szerepe van annak, hogy betegünk megfelelő életmódot alakítson ki, így együtt tudunk vigyázni a gerincére!


Kapcsolódó Munkatársak

Dr. Erbszt András

Dr. Erbszt András
Sebész főorvos, Gerincspecialista

Hírek

KÖSZÖNET! :)

Kórházuk sebészeti osztályán feküdtem november 16 és 19-e között. Méheltávolító műtétem volt plasztikával. Mind az elővizsgálatok, a műtéti előkészítés és műtét, valamint az utógondozás során magasfokú hozzáértéssel, empátiával találkoztam az egész kórházi…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.