Rekeszizom sérv (hiatus hernia)
Főoldal / Sebészet / Rekeszizom sérv (Hiatus hernia)

Rekeszizom sérv (Hiatus hernia)

Gyomorégés, fájdalom, köhögés, torokban keletkező maró érzés, savanyú íz, csuklás, hányinger, haspuffadás és még hosszan sorolhatnánk, hogy milyen kellemetlen, visszatérő tünetekkel jár a betegség. A tünetek időnként jól reagálnak a beteg által kitapasztalt diétára, néha viszont minden elővigyázatosság ellenére is megjelennek. A gyomor savas tartalmának visszaáramlása a nyelőcsőbe tartósan súlyos szövődményekkel is jár, és nagy mértékben rontja a normál életvitel minőségét. Legtöbb esetben elkerülhetetlen a gyógyszeres, vagy műtéti beavatkozás

 

A tünetek hátterében többféle elváltozás is állhat

Reflux betegség esetén a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe. Ennek oka az elégtelenül záródó nyelőcső-gyomor átmenet szelepmechanizmus. A probléma tartós fennállása a nyelőcső alsó szakaszának gyulladásához vezet, mely többször jelentkező gyomorégést, szegycsont mögötti fájdalmat okoz. Tartós fennállása zavarhatja az éjszakai nyugalmat, később köhögési rohamhoz is vezethet.

Rekeszizom sérvről (Hiatus hernia) akkor beszélünk, ha a rekeszizom kitágult nyílásán keresztül a gyomor egy része a mellüregbe jut, mely kóros állapotokhoz vezet. (feszülés, fájdalom, puffadás, savvisszaáramlás okozta panaszok, stb.)

 

A refluxbetegség és a hiatus hernia gyakran együttesen áll fenn.

 

 

Út a pontos diagnózisig

Háziorvosi és/vagy belgyógyászati vizsgálat során az orvos a panaszok és tünetek alapján állít fel diagnózist, melynek megerősítéséhez gasztroenterológiai kivizsgálás szükséges. A kivizsgálás része a gyomortükrözés, nyomásmérés és savas kémhatás mérés a nyelőcsőben, röntgen kontrasztanyagos vizsgálat, szükség esetén CT.

A panaszok csökkenése, esetleges megszűnése a megfelelő gyógyszerek szedésétől várható. Amennyiben azonban a hónapokon keresztül alkalmazott gyógyszeres kezelés nem vezet jó életminőség kialakulásához, műtéti megoldás szükséges.

A nagyobb, panaszokat okozó rekeszizom sérv tüneteit műtéttel javasoljuk korrigálni. A nagy, különösebb panaszt nem okozó hiatus hernia is műtétet igényel az esetlegesen előforduló komplikációk megelőzésére. A reflux betegséggel együtt járó – még jelentős tüneteket nem okozó – tágult rekeszizom nyílás ugyanazon műtéttel kezelhető.

Sebészeti megoldás

  • A műtétet laparoszkóp segítségével végezzük. Ez azt jelenti, hogy a hasüreget széndioxid gázzal feltöltjük, kis nyílásokon a hasüregbe vezetett szondákon keresztül speciális eszközökkel végezzük a műtétet. Ha ez nem kivitelezhető, nyílt műtétre térünk át, illetve eleve nyitott műtétel kezdjük a beavatkozást.
  • A műtét lépései:

-          A rekeszszárakat ultrahang kés segítségével kipreparáljuk, a sérvtartalmat (a gyomor mellüregbe csúszott részét) és a nyelőcső alsó szakaszát is visszahúzzuk a hasüregbe, majd a gyomor nagygörbületi részét érmentessé tesszük. 

-          A rekeszszárakat - ha szükséges - öltésekkel összehúzzuk. Amennyiben ezek a varratok túlfeszülnek szövetbarát hálót is fektetünk rá, hogy a sérvkapu varratait tehermentesítsük. Van olyan eset is, hogy a tág sérvkaput csak hálóval kell és lehet fedni.

-          A nyelőcső mögött a gyomor nyelőcsőközeli részéből (fundus) mandzsettát képzünk, ezzel pótolva a nyelőcső-gyomor között meggyengült szelepmechanizmust. A kialakított mandzsettát öltésekkel rögzítjük.

 

 

 

 

 

 

A refluxbetegség és/vagy hiatus hernia miatti műtét minden esetben altatásos érzéstelenítésben (narcosis) végezhető. 

 

A javasolt gyógymód/műtét elmaradásának kockázatai/következményei: 

  • A refluxbetegség tünetei súlyosbodhatnak, szövődmények alakulhatnak ki. (pl: ún. Barrett oesophagus kialakulása /ez rosszindulatú sejtek megjelenésével jár/, vérzés, szűkület, stb.)
  • Rekeszizom sérv (Hiatus hernia) során a sérvtartalom - leggyakrabban a gyomor - kizáródhat, vérzés, perforáció léphet fel.

 

Műtét után

A műtét utáni néhány hét fontosabb teendői:

A műtétet követően az orvos utasítása szerinti időpontban, leghamarabb hat óra elteltével felkelhet. Két napig csak infúziót kap, utána folyadékot fogyaszthat, majd újabb két-három napig folyékony-pépes étrend javasolt. Otthon: normál diétás étrend, gyakori kis mennyiségű étkezések, zsír- és fűszerszegény diéta. Fizikai kíméletre két-három hétig szükség lehet. Ezt követően normális testgyakorlás, óvatos fokozatos terhelés megengedett. A műtéti sebet gyógyulásig víz közvetlenül ne érje (kb. egy hét), ezután zuhanyfürdő már javasolt. Egy hónap múlva fürdés, úszás lehetséges. Fontos, hogy a megbeszéltek alapján megjelenjen a kontroll vizsgálaton. Rendellenesség észlelése esetén természetesen hamarabb is várjuk jelentkezését.

 

Hírek

“Csodálatos természetes szülésem volt…”

Tisztelt Róbert Károly Kórház! Mint sok más kismama, anyagi okok miatt én is rengeteget dilemmáztam, hogy belevágjunk-e a magánkórházi szülésbe. Végül Önök mellett döntöttünk, és 2018. július 23-án megszületett a kisfiam.  Csodálatos természetes szülésem volt. A fogadott…

EGY POZITÍV VISSZAJELZÉS :)

Tisztel Róbert Kórház! Szeretnék visszajelzést adni az Önök részére egy kollégájukkal kapcsolatban. Reményeim szerint észrevételem eljut majd az illetékeshez, jelen esetben akár Keresztes Éva vezetőjéhez. A tegnapi napon igénybe vettük a 18. hetes genetikai ultrahangot a…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.