Diagnosztizáljuk és megszüntetjük a sérv által okozott panaszait!
Főoldal / Sebészet / Sérv

Sérv

Sérvműtéte szinte rutinműtétnek számít abban az esetben, ha időben fordul orvoshoz és minimál invazív eljárással történik a sérv operációja.

Diagnosztizáljuk és megszüntetjük sérv panaszait! A sérv műtétet végző sebész főorvos, Dr. Szegedi Zoltán, aki szakorvosként aktív részese volt a korszerű varrógépek, a szövetbarát sérvhálók, majd a laparoscopia hazai bevezetésének. 

Laparoszkópos sebészeti eljárással legfeljebb egy nap a kórházi tartózkodás

A műtét utáni fájdalom minimális, gyakran semmiféle fájdalomcsillapítóra nincs szükség. Rendkívül gyors a rehabilitáció; a korábbi 6 héthez képest egyes műtéteknél már egy hét után Ön akár már sportolhat is

És a legfontosabb előny az alacsony kiújulási arány; bizonyos műtéteknél 1%-nál ritkábban van szükség ismételt műtétre a korábbi kb. 20%-kal szemben

Korszerű műtéti technikákat alkalmazunk melyeknek számos előnyük van a „hagyományos” módszerekkel szemben. Az újabb technikák legtöbbje műanyag háló vagy folt implantációját jelenti.

Ezek behelyezése történhet

  • nyitott módon, azaz a hasfalon ejtett hosszabb-rövidebb vágáson keresztül,
  • vagy pedig laparoszkóppal azaz a hasüregen keresztül, speciális optikai rendszer segítségével, 3-4 alig 5-10 mm-es metszésen át.

A hagyományos műtéti eljárásoknak természetesen megvan a helyük a sérvsebészetben, pl. amennyiben a páciens fiatal, jó izomzatú és a sérv még igen kicsi. Gyermekeknél sem helyezünk be implantátumot.

FONTOS TUDNI!

A sérv csak műtéttel orvosolható,megoldása egyértelműen a műtét.

Szembe kell nézni a ténnyel - a sérv a hasfal végleges sérülése, idővel csak nagyobbodik. Spontán megoldódása vagy visszafejlődése felnőtt korban nem fordul elő. A sérv észleléséhez képest mielőbb elvégzett műtét veheti elejét az állapot romlásának, az esetleges szövődmény kialakulásának.

Tévhitek a sérvek kezeléséről

Az interneten böngészve sok téves információ olvasható, pl. hogy a fájdalmatlan sérv esetén nem szükséges műtétet végezni. A sérv nem jár feltétlenül fájdalommal, így ez a megközelítés csupán tévhit.

Figyelem! Haskötő használata csak késlelteti ezt a folyamatot, ez a kezelési mód ma elavult!

A hasfali, műtét utáni sérv minél hamarabb megoldást kíván, mivel később a hasfal struktúrája már nem mindig állítható helyre tökéletesen!

EGYÜTT ÉLNI VAGY SZABADULNI?

Mi a veszélye a sérvnek? Alapvetően a sérv sok kellemetlenséget okozhat, vannak esetek, amikor komoly fájdalommal is jár vagy székrekedést okoz. Ám igazi veszélye az, ha a sérvtartalom kizáródik. Ilyenkor a kitüremkedett szervek visszaútja lezárul, a kiszorult rész megduzzad, kézzel visszailleszthetetlen. Ebben az esetben a kizáródott sérvtartalom vérellátása veszélybe kerül, esetleg megszűnik, így a szerv elhalhat. Ha például bélszakasz záródik ki és hal el, akkor életveszélyes állapot, bélelzáródás alakul ki, ami azonnali sebészi beavatkozás nélkül szinte biztosan halálhoz vezet.

Ez a folyamatosan jelenlévő veszély az oka annak, hogy minden sérv esetében a mihamarabbi operáció az optimális megoldás. Annál is inkább, mivel minél kisebb a sérv, annál kevesebb szövődménnyel, jobb eredménnyel operálható.

BELÜLRŐL KIFELÉ...

Mi a sérv? A sérv az a veleszületett vagy szerzett állapot, amikor a hasfal rétegei között vagy a lágyékcsatornán keresztül a hasűri tartalom kitüremkedik.

RÉS A PAJZSON...

Mi okozza a sérvet? A sérv oka lehet alkati adottság, például a kötőszövet gyengesége vagy túlsúly. Ilyenkor a szövetek lazábbak, könnyebben nyúlnak, illetve a normálisnál nagyobb nyomásnak vannak kitéve.

Erős terhelés, például nehéz tárgyak emelése vagy hirtelen mozdulat is okozhat sérvet. Hasi műtétek következményeként is felléphet sérv, amikor a műtét következtében meggyengült hasfal nem képes a hasűri nyomásnak ellenállni, és a belső szerveket megtámasztani. Makacs köhögés, székrekedés és más idült betegség szintén okozhat olyan helyzetet, ami sérv kialakulásához vezet.

ÉLETKORTÓL FÜGGETLEN

Ha valaki hajlamos a sérv kialakulására, már fiatalon is megszerezheti. Van, hogy születéskor is megvan. Ugyanakkor inkább 35-40 éves kor felett jellemző gond a sérv. Ennek az az oka, hogy a fiatal szervezet tónusa még erősebb, nem lazultak meg a szövetek. A mozgásszegény életmód, a súlynövekedés ronthatja a helyzetet, az öregedéssel pedig a szövetek fáradása szintén elősegíti a sérv kialakulását.

ARRA ÉBREDEK, HOGY SÉRVEM VAN?

A sérv kezdetben időközönként jelenik meg, például a napi terhelés következtében, de reggelre az alvást követően visszahúzódik. Előfordulhat, hogy még nagyon kicsi, de fájdalmat már okoz. Egy emelésnél, egy rossz mozdulatnál vagy köhögéskor érzékelheti a sérvbeteg, hogy a sérv előtüremkedik, és azután vagy visszahúzódik, vagy elöl marad. Alapvetően azonban nem nehéz megállapítani, és azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a sérv magától soha nem múlik el, sőt egyre növekszik, állandósul a kiboltosulás, sőt extrém méretűre is megnőhet.

MI IS VAN ABBAN A KITÜREMKEDÉSBEN?

A sérv tartalma bármilyen hasi zsigeri szerv (vékony- vagy vastagbél, féregnyúlvány, bélzsír, petefészek, húgyhólyag, hasfali zsír, stb.) lehet.


Kapcsolódó Munkatársak

Dr. Willner Péter

Dr. Willner Péter
Részlegvezető sebész főorvos

Dr. Szegedi Zoltán

Dr. Szegedi Zoltán

Sebész főorvos

Dr. Czóbel Miklós

Dr. Czóbel Miklós 

Sebész szakorvos

Hírek

“Csodálatos természetes szülésem volt…”

Tisztelt Róbert Károly Kórház! Mint sok más kismama, anyagi okok miatt én is rengeteget dilemmáztam, hogy belevágjunk-e a magánkórházi szülésbe. Végül Önök mellett döntöttünk, és 2018. július 23-án megszületett a kisfiam.  Csodálatos természetes szülésem volt. A fogadott…

EGY POZITÍV VISSZAJELZÉS :)

Tisztel Róbert Kórház! Szeretnék visszajelzést adni az Önök részére egy kollégájukkal kapcsolatban. Reményeim szerint észrevételem eljut majd az illetékeshez, jelen esetben akár Keresztes Éva vezetőjéhez. A tegnapi napon igénybe vettük a 18. hetes genetikai ultrahangot a…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.