Az ujjak mozgásának fájdalom nélküli helyreállítása
Főoldal / Sebészet / A kéz betegségei

A kéz betegségei

HA ÖNNEK PROBLÉMÁI VANNAK A KEZÉVEL, HA FÁJ, DUZZAD, SORVAD, NEM MOZOG JÓL, SÉRÜLT, KATTOG, ZSIBBAD...

Kézsebészeti szakorvosaink Magyarországon és nemzetközileg is ismert és elismert, jelentős tapasztalattal rendelkező kollégák. Egyebek között a Magyar Kézsebész Társaság (MKT), az Európai Kézsebészeti Társaság (FESSH) és a Világ Kézsebészeti Társaság (IFSSH) vezető tisztségviselői várják Önt.

Ha rendelésünkre jelentkezik, egyeztetett időpontban, kellemes körülmények közt fogadjuk, nem kell várakoznia.

Ha műtétre van szüksége, a legrövidebb időn belül előjegyezzük, nincs hosszú várólista. Kulturáltan berendezett kétágyas, fürdőszobás, légkondicionált szobában helyezzük el. Szükség esetén korszerűen felszerelt műtőben operáljuk meg.

A kézsebészeti műtétek jelentős hányada az egynapos sebészet keretében elvégezhető, s az operált beteg a műtét napján otthonába

távozhat.

KÉZSEBÉSZET – MI AZ, MIT JELENT, MIÉRT KELL?

Az egyetlen olyan biológiai szerv, amivel az egész élővilágban csak az ember rendelkezik, az a kéz!

Még a legfejlettebb emberszabású majmoknak is csak felső végtagja van, de az emberhez hasonló funkcióval, komplex mozgásokkal, érzékszervi tulajdonságokkal rendelkező KEZE csak az embernek van.

Az emberi agy területi elosztásán a legnagyobb részt az emberi kéz érző és mozgató központja foglalja el.

Nem véletlen, hogy a hihetetlen komplexitású, az érző és mozgató funkciókat magába foglaló szervünk pótlása még a mai napig, a robotizáció és informatika évszázadában is megoldatlan!

Nem véletlen, hogy igazán jól működő, hasznos „mű” kezet mind a mai napig nem sikerült előállítani.

Nem tudatosul bennünk, de ha utánanézünk, akkor rájövünk, hogy egy 1,5-2 cm átmérőjű ujj „visszavarrása” azért több órás műtét mert abban csontot, két vagy három hajlító inat, hajlító ínhüvelyt, két három feszítő ín szárat, legalább két ideget, két artériát, két három vénát kell összevarrni úgy, hogy a hajszálnál alig vastagabb ereket egymás végéhez úgy varrjuk, hogy bennük még vér is tudjon folyni a műtét után. Hiába van mikroszkópunk, az emberi kéz mozgásait, remegését nagyon nehéz úgy lecsökkenteni, koordinálni, hogy megfelelő technikai háttér segítségével visszaállítsuk az életképességét a kéz részeinek. Ugyanakkor az életképesség visszaállítása még egyáltalán nem végeredmény, hanem csupán az alapfeltétel egy mozgó, érző, működő funkció helyreállításának.

A kéz anatómiája, szerkezete, élettana, működése teljesen eltér a többi szervünkétől. A kéz sérülések, betegségek sikeres kezeléséhez szükséges rendelkezni ezekkel az anatómiai, élettani, sebésztechnikai ismeretekkel. A tudás mellett megfelelő technikai háttér, kiegészítő vizsgálati lehetőségek, és komoly műtét vagy kezelés utáni rehabilitáció, gyógytorna szükségesek. Mindezek azonban csak a sikerhez szükséges dolgok fele, mert a másik ugyanilyen fontos fél a beteg aki meg kell értse, be kell tartsa az utasításokat, kell akarja a gyógyulást és végig kell meneteljen a gyógyuláshoz vezető út sokszor unalmas, sokszor fájdalmas, sokszor kellemetlen és hosszú ösvényén.

KÉZSEBÉSZET MAGYARORSZÁGON

A kézsebészet, nem "kis sebészet" hanem külön szakma, melyet tanulni, sok évig gyakorolni kell, hogy a beteget kellő hatékonysággal gyógyítsuk. Ma Magyarországon nagyon sok sebész kezel és operál kezet úgy, hogy nem rendelkezik a megfelelő képzettséggel, tudással és ami a legszomorúbb, annak sincs tudatában, hogy mit nem tud, mitől fosztja meg a beteget azáltal, hogy nem küldi el egy képzett szakemberhez. Így sajnos számos kéz - amelyen segíteni lehetett volna - esetleg örökre nyomorék marad.

Nem véletlen, hogy a világ azon kevés országa közé tartozunk, ahol államilag elismert külön kézsebészeti szakvizsga létezik, melynek megszerzéséhez egy már szakorvos sebész még minimum két évet kell tanuljon, gyakoroljon és vizsgázzon.

Magyarország a világ kézsebészetében fontos helyet foglal el. 2004-ben Budapesten a Magyar Kézsebész Társaság Kézsebészeti Világkongresszust szervezett, melyen 1700 külföldi kézsebész vett részt. Az Európai Kézsebészeti Társaságok Szövetségének vezetőségében van magyar képviselő. Az Európai Kézsebészeti Szakvizsga Vizsgabizottságának Elnöke magyar Kézsebész, és 2007-ben Sydneyben a Kézsebészeti Világkongresszuson a Kézsebészeti Világszövetség következő Főtitkárának magyar kézsebészt választottak.

Ezért úgy gondoljuk, hogy e rengeteg tudást, ismeretet, kapcsolatot, tapasztalatot nem szeretnénk veszni hagyni, hanem a magyarországi betegek, sérültek jobbulására felhasználni. 


Kapcsolódó Munkatársak

Dr. Szabó Zsolt

Dr. Szabó Zsolt
Sebész főorvos, Kézsebész specialista

Dr. Csaba Ákos

Dr. Csaba Ákos

Sebész főorvos, Kézsebész specialista

Hírek

“Nagyon hálás vagyok, hogy megismertem a csodás Jósa Valéria Doktornőt”

Kedves Hölgyem/Uram, szeretnék visszajelezni Jósa Valéria Doktornőről. Pajzsmirigy műtétem utáni kórházban tartózkodásom során ismertem meg a Doktornőt. Bár akkor a betegét, egy kislányt látogatott, csak remélni mertem, hogy felnőttekkel is foglalkozik, így ha…

Szülés után 3 héttel később mehettünk haza először, Nimród ekkor már stabil volt :)

Tisztelt Róbert Kórház! Évek óta a Magánklinika egyik állandó ügyfele vagyok. Azért írok most Önöknek – remélve a Vezetőséghez is eljut a levelem – mert szeretném itt is kifejezni hálámat! 2018. július 16-án azonnali császármetszéssel megszületett első…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.