Mellplasztika
Főoldal / Sebészet / Mellplasztika

Mellplasztika

A mell plasztikai műtétei

A mell a kultúránkban a nőiség, a szexualitás szimbóluma. A szép dekoltázs, a vonzó vonalak önbizalmat adnak. Ez nem adatott meg mindenkinek. Akár öröklötten, akár az életkor előrehaladása miatt a mell formája nagyon eltérhet az ideálistól. Ma már teljesen elfogadott, ha ezt az eltérést egy nő plasztikai műtéttel szeretné korrigálni.


A jó melltartó csodákat tesz. Egy bizonyos pontig. Utána kínos… Meg, hát le is szeretné az ember venni néhanap. Van, akinek ez a pont keseríti meg az életét, de nagyon. Van, akinek már ruhában is nehéz elfogadnia a testét. Sokan tinikoruk végétől küzdenek a tudattal, hogy felemás, fiúsan lapos, vagy hátfájást okozóan nagy mellekkel kell élniük, és társat találniuk. A mell plasztikai műtéte a hatvanas évek óta sikeres ága a szakmának, volt idő arra, hogy kiforrjon. Ma már csak biztonságos és a kliens igényeinek megfelelő minőségű, méretű és formájú implantátumokat használnak plasztikai sebészeink. Nagyobbítás, felvarrás és kisebbítés során is előtérbe helyezik, hogy a mell idegei, erei, a tejcsatornák és a mirigyállomány lehetőleg ne sérüljön, így a műtét után születő kisbaba is élvezhesse a szoptatás előnyeit.

Mellnagyobbítás

A mellnagyobbítás legtartósabb mója ma is a szilikon implantátum beültetése. Három féle implantátum közül választhatunk: szilikongéllel töltött szilikontasak, kettős üregű szilikontasak, melynek belső üregében szilikongél van, a külsőt pedig a sebész tölti fel műtét közben sóoldattal, és a harmadik, amely nem tartalmaz szilikongélt, hanem teljes mértékben sóoldat tölti ki, melynek mennyiségét a sebész szabályozza. A protézis elhelyezkedhet a mirigyállomány alatt, illetve a mellizom alatt. A behelyezés történhet a mell alatti redő területén történt metszéssel, vagy a hónaljárok felől, vagy a bimbóudvaron át.
A műtét után egy éjszakát az intézményben kel tölteni. A páciens rugalmas kötéssel a mellkasán tér haza, majd öt héten át sportmelltartó viselése ajánlott, hogy az implantátum pontosan ott maradjon, ahova szánták. Varratszedésre két héttel a beavatkozás után kerül sor.
A kontrollvizsgálatok elhanyagolása veszélyes lehet, hiszen a mellnagyobbító műtét lehetséges szövődményeit  az orvos ismeri föl idejekorán, illetve ő tud segíteni a megelőzésben, elhárításban. Előfordulhat, hogy az implantátum körül kialakuló kötőszövetes tok megvastagszik, majd összehúzódik, így ráfeszül az implantátumra. Ez fájdalmat, feszességet okoz. A kellemetlenség kisebb műtéttel megszűntethető. Bizonyos külső hatásokra, vagy elöregedés miatt a szilikontasak sérülhet, a szilikongél vagy a fiziológiás oldat a szövetek közé kerülhet. Ilyenkor egy hónapon belül a protézis eltávolítására lehet szükség. A mell a végleges formáját nagyjából fél év múlva nyeri el.  A műtétet követő mammográfiai vizsgálatokon mindig jelezni kell az orvosnak, hogy mellnagyobbító műtéten estél át!

Mellkisebbítés, mellfelvarrás

Előfordulhat, hogy a mell mérete annyira nagy, hogy ez már a mozgásrendszer épségét veszélyezteti: állandósul a hátfájás a nagy súly cipelése miatt. Ebben az esetben mellkisebbítő műtéttel lehet segíteni, amely természetesen magával vonja a mell formázását, és azt, hogy a mellbimbó esztétikai szempontból optimális helyre kerüljön. Ugyanez vonatkozik a mellfelvarrásra is. A mell megereszkedhet terhesség, fogyás vagy pusztán az idő múlása okán is. Ebben az esetben lehet, hogy elég a felesleges bőrt kimetszeni, és újra formázni a melleket, de az is lehet, hogy szilikonimplantátum beültetésével is kombinálni kell az eljárást. A sebész számtalan módszert ismer, mindig az adott páciens arányainak, adottságainak és igényének ismeretében tervezi meg az operációt.

A mellkisebbítő és –formázó műtét altatásban történik, egy éjszakás bent fekvéssel. Négy hétig éjjel nappal ajánlott egy jól tartó melltartó viselése, majd utána újabb két hétig nappalra javasolt a melltartó használata.

A második hét végén a plasztikai sebész eltávolítja a varratokat, és ellenőrzi a mell állapotát. Utána kontrollvizsgálatok szükségesek lehetnek

Új dekoltázzsal

A szép mell a nő ékessége. Ám sajnos nem tarthat minden örökké: fel kell rá készülni, hogy a gyermekszülés vagy újabb hízás, fogyás újra befolyásolhatja a mell állapotát. Fogadd meg orvosod tanácsait, és további segítségét, hogy a lehető leghosszabb ideig örömmel tekints a tükörbe. Még meztelenül is.


Kapcsolódó Munkatársak

Dr.Awil Matanus

Dr. Awil Matanus
Plasztikai sebész

Hírek

“Csodálatos természetes szülésem volt…”

Tisztelt Róbert Károly Kórház! Mint sok más kismama, anyagi okok miatt én is rengeteget dilemmáztam, hogy belevágjunk-e a magánkórházi szülésbe. Végül Önök mellett döntöttünk, és 2018. július 23-án megszületett a kisfiam.  Csodálatos természetes szülésem volt. A fogadott…

EGY POZITÍV VISSZAJELZÉS :)

Tisztel Róbert Kórház! Szeretnék visszajelzést adni az Önök részére egy kollégájukkal kapcsolatban. Reményeim szerint észrevételem eljut majd az illetékeshez, jelen esetben akár Keresztes Éva vezetőjéhez. A tegnapi napon igénybe vettük a 18. hetes genetikai ultrahangot a…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.