HAL-RAR műtét
Főoldal / Sebészet / HAL-RAR műtét

HAL-RAR műtét

Az orvostechnológia fejlődése immár a legsúlyosabb fokozatú aranyeret is néhány óra alatt kezelhetővé teszi. Az előrehaladott hármas-négyes stádiumú aranyér egy újonnan kifejlesztett készülék segítségével fájdalommentesen, záróizom szövődmény nélkül operálható. A beavatkozást kevesebb, mint fél óra alatt elvégezzük, és még a kórházban töltött éjszaka is elkerülhető.

 

A népbetegségnek számító aranyérbetegséget gyakran az érintettek halogatása miatt nem kellő időben diagnosztizálják. Emiatt az állapot egyre romlik és a végre orvoshoz kerülő beteg már nem kerülheti el az operációt. A súlyos állapotú aranyér gyógyítását eredetileg hagyományos műtéttel végezték, amely meglehetősen kényelmetlen, hosszadalmas és fájdalmas volt. Később jött a Longo műtét, amely kíméletesebbé vált, kevés fájdalommal és mindössze egynapos kórházi bennfekvéssel járt.

A bluetooth vezérléssel és beépített fényforrással rendelkező Trilogy készülék gyakorlatilag ambuláns kezeléssé egyszerűsíti a korábban annyi kényelmetlenséget járó aranyér műtétet.

A kezelés lényege a HAL-RAR módszer, amely eddig is ismert volt, ám az újonnan kifejlesztett Trilogy készülék segítségével a legkíméletesebb eljárást teszi lehetővé.

HAL-RAR (HAL: Haemorrhoid Artery Ligation  RAR: Recto-Anal Repair) eljárás lényege az, hogy Doppler vezérelt ultrahang segítségével az orvos beazonosítja az aranyeret ellátó verőeret, és egyszerűen és gyorsan aláölti. A műtét hatékonysága növeli az előeső szövet felvarrásával. A HAL-RAR eljárást támogatja a Trilogy beépített fényforrásával és bluetotth vezérlésével.

A műtét előkészületei

Ahogy az ambuláns gyűrűzés vagy az egynapos sebészeti eljárást jelentő Longo műtét, úgy a HAL eljárás sem igényel speciális előkészítést. Célszerű előző nap kevesebbet enni, esetleg enyhe hashajtót alkalmazni, de drasztikus hajtás vagy beöntés nem szükséges.

A műtét menete

A műtétet altatásban vagy gerincközeli érzéstelenítésben, esetleg nyereg blokkban végezzük. A géphez rögzített tükör (anoscop) segítségével megkeressük az aranyér törzset ellátó verőeret (arteriát). A különlegesen kiképzett anoscopon keresztül aláöltjük az eret, ezzel megszüntetve az aranyeret fenntartó magas vérnyomást. Ezután elforgatva a gépet további öltéseket helyezünk be, ezzel a kiforduló (prolabáló) szövetet felhúzzuk, megszűntetve a kellemetlen kitüremkedést. A műtét hossza kb. 20 perc. A készüléket úgy alakították ki, hogy műtéti szövődmény gyakorlatilag nem alakulhat ki: izomsérülés, a bél kilyukadása szinte kizárt.

Műtét után

A műtét után a páciensnek 6 óráig kell megfigyelés alatt maradnia. Ezt követően saját lábán távozhat a kórházból. Kontrollra a műtét után 1 héttel, majd 1 hónappal kell visszatérni. Antibiotikumot nem kell szedni. Gyenge fájdalomcsillapító szükséges lehet. A normális életmódját kb. 5 nap múlva folytathatja. Sportolás kb. 1 hét múlva megengedett. 

Miért érdemes időben orvoshoz fordulni?

Az I-III. stádiumú aranyérbetegséget legtöbbször ambuláns módon tudjuk kezelni ligatúra és koaguláció módszerrével. Vannak azonban esetek, amikor a belső komponens nagy, a nyálkahártya előesik vagy külső aranyér is társul. Ilyankor a HAL-RAR módszer a választandó. Amennyiben a nyálkahártya kicsúszása körkörös, az egész fal megereszkedett, a Longo műtéttől várható a legjobb eredmény.

 

A HAL-RAR műtét egy ultrahang diagnosztikával kombinált sebészi eljárás

A Trilogy készülék bluetooth vezérléssel és fényforrással rendelkezik

Az előrehaladott stádiumú aranyér az újonnan kifejlesztett készülék segítségével fájdalommentesen, szövődmény nélkül operálható


Kapcsolódó Munkatársak

Dr. Willner Péter

Dr. Willner Péter
Részlegvezető sebész főorvos

Dr. Szegedi Zoltán

Dr. Szegedi Zoltán

Sebész főorvos

Hírek

“Csodálatos természetes szülésem volt…”

Tisztelt Róbert Károly Kórház! Mint sok más kismama, anyagi okok miatt én is rengeteget dilemmáztam, hogy belevágjunk-e a magánkórházi szülésbe. Végül Önök mellett döntöttünk, és 2018. július 23-án megszületett a kisfiam.  Csodálatos természetes szülésem volt. A fogadott…

EGY POZITÍV VISSZAJELZÉS :)

Tisztel Róbert Kórház! Szeretnék visszajelzést adni az Önök részére egy kollégájukkal kapcsolatban. Reményeim szerint észrevételem eljut majd az illetékeshez, jelen esetben akár Keresztes Éva vezetőjéhez. A tegnapi napon igénybe vettük a 18. hetes genetikai ultrahangot a…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.