Róbert Károly Magánkórház - magánklinika Budapesten
Főoldal / Szakrendelések / Anyajegy eltávolítás

Anyajegy eltávolítás

Azon pácienseink, akik már részt vettek a Melanomamobil professzionális bőrrákszűrésen, anyajegy eltávolító műtétet is végeztethetnek nálunk. A műtét történhet orvosi javaslatra és esztétikai okokból is. Ez utóbbit azonban csak akkor tudjuk elvállalni, ha előtte egy szűrés alkalmával a páciens teljes bőrfelületét, összes anyajegyét megvizsgáltuk, és meggyőződtünk róla, hogy nincs melanoma gyanús anyajegye.


1. Orvosi javaslatra történő műtétek:

Terápiás műtét: Ha a szűrés során melanoma gyanús anyajegyet, vagy bőrrákot diagnosztizálunk, azonnali operációt javasolunk. Fontos, hogy melanoma gyanú esetén minden nap számíthat, így az ilyen jellegű műtéteket nem szabad halogatni! A terápiás műtéteket az Országos Onkológiai Intézetben szervezzük meg pácienseinknek.

Megelőző műtét: A túlzott szabálytalanságot mutató anyajegyeknél, melyeknél a szerkezet, vagy a változás alapján felmerül a melanoma kialakulásnak veszélye, megelőző műtétet javasolunk. Ezeket a műtéteket is érdemes nagyon komolyan venni, mivel az ilyen operációknál nem egyszer derül ki a szövettani eredményből, hogy már egy korai melanomát távolítottunk el a páciensről. Megelőző műtétet bárhol elvégeztethet, a Melanomamobilnál Dr. Farkas Emil orvosunk végzi a beavatkozásokat budapesti (Budafoki út) rendelőnkben. Kérjük, ha más helyen történik a műtét, mindenképpen jutassa el hozzánk a szövettani eredmény másolatát (e-mailben, faxon vagy levélben).

2. Esztétikai műtétek

Esztétikai okból is végzünk anyajegy eltávolítást a Melanomamobilnál, azonban ezt csak akkor tudjuk elvállalni, ha a páciens a műtét előtt Melanomamobil anyajegyszűrésen vett részt, hiszen a műtőben nincs idő és lehetőség az összes anyajegy megvizsgálására. A témáról bővebben itt olvashat:

3. Anyajegy eltávolítás módszere:

Az anyajegyek eltávolításának egyetlen biztonságos, orvosilag elfogadott módja – legyen szó orvosi vagy esztétikai okból eltávolított anyajegyről – a sebészi úton, szikével történő kimetszés. Egyedül ez a sebészeti beavatkozás jelenti az anyajegy biztonságos eltávolítását, és engedi a megbízható szövettani lelet elkészítését. Lézerrel, égetéssel vagy fagyasztással anyajegyet eltávolítani tilos, mert ezek a fenti két elvárásnak nem tesznek eleget. Mi a Melanomamobilnál kizárólag szikével végzünk anyajegy eltávolítást.

4. Hogyan zajlik egy anyajegy eltávolító műtét?

A műtét steril kisműtőben történik. A műtéti terület fertőtlenítése és izolálása (steril anyaggal körbevétel) után jön az érzéstelenítés – az eltávolítandó növedék alá és köré adott érzéstelenítőszerrel. Ez a páciens számára a műtét egyetlen kellemetlen, fájó pontja, mely csupán néhány másodpercig tart. Az érzéstelenítés azonnal hat a bőrben, így kezdődhet a szikével történő eltávolítás. A kimetszés babérlevél alakban, biztonsági zóna ráhagyásával történik, a bőr teljes vastagságában. Az eltávolított bőrdarab formalinba kerül, és a sebet össze lehet varrni. A varratok behelyezése után vékony plasztikai csíkok kerülnek a sebre, hogy még szebb legyen a sebgyógyulás. Erre jön rá végül az a steril kötés, amit nem érhet víz és szennyeződés, így a páciensnek óvatosan szabad csak tisztálkodnia, és az esetleges megizzadás miatt a sportolás ezidő alatt kerülendő.

A műtétet követően néhány nappal a sebet egyszer át kell kötözni, hogy kiderüljön, minden rendben van-e. Két hét múlva történik a varratszedés, ekkor kapják meg a páciensek a szövettani leletet, és ez alapján a felvilágosítást. Az anyajegy eltávolító műtét kb. 20 percet vesz igénybe, és nem szabad éhgyomorral érkezni rá!

5. Tévhitek az anyajegy eltávolításról:

Az anyajegy eltávolítással kapcsolatban számos tévhit él a köztudatban.

Jobb, ha nem nyúlunk hozzá, nem bolygatjuk meg”. Itt azt fontos tudni, hogy a műtétből nem lehet baj, csak abból, ha valami a bőrön marad, ami nem oda való. A műtét maximum felesleges lehet, de egy anyajegy rosszindulatú elfajulását, vagy egy daganat tovább terjedését nem okozhatja.

Távolítsunk el minél több anyajegyet”. Lehet, de felesleges és csúnya, illetve ezzel csak részben tudjuk csökkenteni a melanoma kialakulásának rizikóját, hiszen az az ép bőrön is kialakulhat, nem csak anyajegyek talaján.


Kapcsolódó Munkatársak

Hírek

“Csodálatos természetes szülésem volt…”

Tisztelt Róbert Károly Kórház! Mint sok más kismama, anyagi okok miatt én is rengeteget dilemmáztam, hogy belevágjunk-e a magánkórházi szülésbe. Végül Önök mellett döntöttünk, és 2018. július 23-án megszületett a kisfiam.  Csodálatos természetes szülésem volt. A fogadott…

EGY POZITÍV VISSZAJELZÉS :)

Tisztel Róbert Kórház! Szeretnék visszajelzést adni az Önök részére egy kollégájukkal kapcsolatban. Reményeim szerint észrevételem eljut majd az illetékeshez, jelen esetben akár Keresztes Éva vezetőjéhez. A tegnapi napon igénybe vettük a 18. hetes genetikai ultrahangot a…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.