Fokozott szomjúság gyötri? Kérjen endokrin kivizsgálást!
Főoldal / Szakrendelések / Vízháztartás zavarai

Vízháztartás zavarai

 Elképesztő szomjúság, folyamatos vágy a hideg vízre, és persze ennek következménye, hogy mindig vécé közelében érzi biztonságban magát az ember… Az ok a vazopresszin (antidiuretikus hormon, ADH) hiánya, vagy csökkent termelődése. Bár a vizelet kiválasztással van problémánk, urológus helyett tanácsos endokrinológushoz fordulni. Ő segít megszabadulni a tünetektől.

 

A hormonháztartás legfőbb szabályozója

A hormonháztartás legfőbb szabályozója a hipofízis és a hipotalamusz nevű szervecske, mely az agyalapon található kis kamrácskában bújik meg. A vizelet szabályozásáért felelős vazopresszin a hipotalamuszban termelődik, de a hipofízis tárolja, és onnan kerül a véráramba. Akár egyik, akár másik szervecske sérül, ez hatással lehet a vazopresszin termelésére. Ha túl alacsony a hormonszint, a beteg folyamatosan szomjasnak érzi magát, rengeteget iszik, és nagyon sok vizeletet termel a szervezete. Ez egyrészt igen megnehezíti az életvitelét, másrészt veszélyeztetheti a kiválasztó szervek épségét, és kiszáradáshoz vezethet. A betegség neve centrális diabétesz inszipidusz. Nem keverendő össze a diabétesz mellitusszal (cukorbetegség), mely szintén sok folyadékfogyasztással és bőséges vizeletürítéssel jár, de a hasnyálmirigy által termelt inzulin hormon rendellenessége okozza.

 Folyamatos szomjúság, mint tünet

A centrális diabétesz inszipiduszban szenvedő beteg naponta akár 5-25 liter vizeletet is üríthetnek, a túlzott folyadékveszteség pótlására ugyanennyi folyadékot fogyasztanak. A beteg akkor is jelentős mennyiségű vizeletet választ ki, ha nem jut elég folyadékhoz, így nagy a veszélye a kiszáradásnak. A betegség lehet öröklött, de gyakoribb, hogy agysérülés, valamilyen sebészeti beavatkozás, daganat károsítja a hipofízist vagy az agyalapi mirigyet. Bizonyos rosszindulatú daganatokhoz és más betegségekhez is társulhat az állapot. A tünetek bármely életkorban megjelenhetnek, fokozatosan, vagy hirtelen.

 Vizelet és vérvizsgálat a pontos diagnózisért

A középkorban az orvos megkóstolta a vizeletet: ha édeskés volt, diabetes mellitusról lehetett szó, ha íztelen, akkor diabetes insipidusról. Ma is fontos a két kórállapot elkülönítése, de már más módszerrel méri a szakember a vizelet cukortartalmát. Az endokrinológus legtöbbször folyadékmegvonásos vizsgálatot rendel el, melynek során rendszeresen mérik a vizelet mennyiségét, koncentrációját és a beteg súlyát, vérnyomását. A kapott adatok alapján biztonsággal eldönthető, hogy centrális diabétesz inszipidusz áll-e fönn. Ha ez bebizonyosodott, fontos, hogy valamilyen képalkotó eljárás segítségével (röntgen, CT, MMRI) az orvos megbizonyosodjon róla, nincs-e fizikai eltérés (sérülés, daganat, bevérzés) a hipofízis vagy a hipotalamusz területén. A kapott eredmény alapján sebészeti beavatkozás is végezhető.

 Hormon az orrba

Fontos, hogy a beteg ne száradjon ki, mindig annyi folyadékhoz jusson, amennyire szüksége van. Sokat javít a helyzeten, hogy ma már orrspray formájában bejuttatható a szervezetbe a vazopresszin hormon bizonyos módosított változata. Más típusú gyógyszeres kezelés is szóba kerülhet.  Nagyon fontos, hogy a paciens együttműködjön az orvossal, és a meghatározott gyógyszert juttassa a szervezetébe, a meghatározott mennyiségben. Túladagolás esetén áteshetünk a ló másik oldalára: a szervezet kórosan sok vizet fog raktározni, ami fokozott folyadék visszatartáshoz, ödémához vezethet.


Kapcsolódó Munkatársak

Dr. Szigeti Sándor

Dr. Szigeti Sándor
Endokrinológus

Hírek

“Csodálatos természetes szülésem volt…”

Tisztelt Róbert Károly Kórház! Mint sok más kismama, anyagi okok miatt én is rengeteget dilemmáztam, hogy belevágjunk-e a magánkórházi szülésbe. Végül Önök mellett döntöttünk, és 2018. július 23-án megszületett a kisfiam.  Csodálatos természetes szülésem volt. A fogadott…

EGY POZITÍV VISSZAJELZÉS :)

Tisztel Róbert Kórház! Szeretnék visszajelzést adni az Önök részére egy kollégájukkal kapcsolatban. Reményeim szerint észrevételem eljut majd az illetékeshez, jelen esetben akár Keresztes Éva vezetőjéhez. A tegnapi napon igénybe vettük a 18. hetes genetikai ultrahangot a…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.