Endokrinológiai szakrendelésünk célja súlyos tüneteinek enyhítése
Főoldal / Szakrendelések / Endokrin szakrendelés

Endokrin szakrendelés

Karmester

A karmester szerepét az emberi szervezet harmonikus összhangja érdekében – a neurohormonális rendszer látja el.

A hormonrendszer – másképpen endokrin rendszer – termeli a hormonokat, amelyek az egyes szervek közötti összehangolt információáramlást biztosítják. Az endokrin rendszer (belső elválasztású mirigyek) eltéréseivel foglalkozó orvosi szakterület az endokrinológia.

A folyamatok áramlása

Részben hormonok szabályozzák a növekedést és a fejlődést. Befolyásolják reakcióinkat, temperamentumunkat. Részt vesznek a szaporodás és az anyagcsere folyamataiban. Meghatározzák, hogy testünk hogyan hasznosítja a bevitt táplálékot.

Az endokrin rendszer szervei a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy, a hasnyálmirigy, a mellékvese, az agyalapi mirigy, a hipotalamusz, nőknél a petefészek, férfiaknál a herék.

Eltérések

Az endokrin rendszer komplexitása miatt egy-egy panaszokat okozó kórkép rendkívül összetett és gyakran több szervet is érint.

A betegségek egy része szorosan összefügg endokrinológiai eltéréssel. Ilyen például a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás.

Az anyagcserezavarok – kóros elhízás vagy éppenséggel rohamos fogyás – hátterében is igen gyakran a belső elválasztású mirigyek zavara áll.

Előfordulhat a mirigyeket érintő daganatos megbetegedés is.

A nőgyógyászati panaszok egy részének az oka is endokrin jellegű – a változó kor tüneteivel együtt járó csontritkulás, a meddőséget okozó PCOS betegség, vagy a vérzészavar.

Finomhangolás

Az endokrinológus célja az, hogy helyreállítsa a megbillent egyensúlyt, optimalizálja a megbetegedett belső elválasztású mirigy(ek) működését. Ehhez a páciens alapos kikérdezését, tüzetes vizsgálatokat és gondosan felépített kezelések sorát alkalmazza.


Kapcsolódó Munkatársak

Dr. Szigeti Sándor

Dr. Szigeti Sándor
Endokrinológus

Hírek

“Csodálatos természetes szülésem volt…”

Tisztelt Róbert Károly Kórház! Mint sok más kismama, anyagi okok miatt én is rengeteget dilemmáztam, hogy belevágjunk-e a magánkórházi szülésbe. Végül Önök mellett döntöttünk, és 2018. július 23-án megszületett a kisfiam.  Csodálatos természetes szülésem volt. A fogadott…

EGY POZITÍV VISSZAJELZÉS :)

Tisztel Róbert Kórház! Szeretnék visszajelzést adni az Önök részére egy kollégájukkal kapcsolatban. Reményeim szerint észrevételem eljut majd az illetékeshez, jelen esetben akár Keresztes Éva vezetőjéhez. A tegnapi napon igénybe vettük a 18. hetes genetikai ultrahangot a…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.