A csontvelő működési zavara
Főoldal / Szakrendelések / A csontvelő működési zavara

A csontvelő működési zavara

A test sejtjeit a vér látja el oxigénnel és tápanyagokkal. A vérben keringő sejtek és más anyagok védenek meg minket a fertőzésekkel szemben. A vérlemezkék pedig a vér alvadásában játszanak jelentős szerepet. A vér alkotóit a csontvelő termeli. Ha működésében zavar lép fel, az egész szervezet veszélybe kerül, gyors és szakszerű beavatkozásra van szükség.

 

 

A hematológia egyik fő területe a sejtes haematologia, a csontvelő elégtelen, vagy túlzó működése. Alapos és korszerű vizsgálatokkal ma már rövid időn belül azonosítható maga a betegség és megkezdhető a betegre szabott terápia.

Leukémiák

A túlzó működés eredményezheti  a csontvelői sejtek burjánzása révén az akut vagy krónikus leukémiákat, valamint az ugynevezett myeloproliferativ betegségeket, (pl. polycythaemia, thrombocythaemia). Utóbbiak inkább az arteriás keringés  zavarát eredményezik. Ilyenkor rendellenes vörösvérsejtekből, fehérvérsejtekből vagy trombocitákból képződik túl sok. Az akut leukémia, a heveny fehérvérűség, amely rövid bevezető tünetek után gyorsan kibontakozó, kezelés nélkül rövid időn belül halálhoz vezető betegség. Az idejekorán történt felismerés esetében azonban altípusoktól is függően, nagy arányban gyógyíthatóak gyógyszeresen vagy csontvelőátültetéssel.  A krónikus leukémiák lassabban bontakoznak ki, tünetszegényebbek. A myeloidnak nevezett típus (krónikus myeloid leukemia) gyógyszeres kezelése nagyon jól megoldott, teljes minőségű és élettartamú életet lehet biztosítani. A lypmhoid típusú betegség lassú kibontakozású, időskori megbetegedés melynek eredményes kezelésével ugyancsak elérhető az átlagos élettartam és életkor. A limfómák a nyirokcsomó rendszert érintő betegségek. Ilyenkor a sejtszaporulat nem a csontvelőben, hanem döntően a nyirokcsomókban jelentkezik.

Ezek felismerése a gondos fizikális vizsgálat segítségével, tapintással, és az általános tünetek értékelése alapján, a laboratóriumi és képalkotó vizsgálatokra támaszkodva és szövettani vizsgálat révén lehetséges. A megfelelő időben történő felismerés az esetek jelentős részében lehetővé teszi a folyamat gyógyíthatóságát.

A csontvelőelégtelenség

Más eset a csontvelő elégtelen működése, mely anémiát (vérszegénységet), thrombocytopeniát (alacsony vérlemezke-számot) és leukopéniát (alacsony fehérvérsejtszámot) okozhat. Az aplasztikus anémia akkor alakul ki, ha a csontvelő sejtjei sérülnek, vagy működésük gátlás alá kerül. Ilyen rendellenes működést okozhatnak egyes autoimmun betegségek, parvovírus-fertőzés, sugárhatás, mérgek, kemoterápia vagy bizonyos gyógyszerek. Sajnos előfordul, hogy fiatalkorban a fenti okok nélkül, „derült égből” is megjelenik. A pontos diagnózishoz a csontvelő mikroszkópos vizsgálata szükséges, ehhez mintát kell venni a csontvelőből (sternumpunkció), egy pár perces beavatkozás keretein belül. Ha a vizsgálatok eredményei igazolják az aplasztikus anémiát, azonnali kezelés szükséges. A beteg állapotától és körülményeitől függően állapítja meg a szakorvos a gyógyítás további menetét. A kezelés felkészült központban történik, csíraszegény kórteremben, csöntvelőátültetés, speciális immunszuppressziv kezelés, valamint szürt és besugárzott vérkészitmnyek adásával.

 

 

Hírek

“Csodálatos természetes szülésem volt…”

Tisztelt Róbert Károly Kórház! Mint sok más kismama, anyagi okok miatt én is rengeteget dilemmáztam, hogy belevágjunk-e a magánkórházi szülésbe. Végül Önök mellett döntöttünk, és 2018. július 23-án megszületett a kisfiam.  Csodálatos természetes szülésem volt. A fogadott…

EGY POZITÍV VISSZAJELZÉS :)

Tisztel Róbert Kórház! Szeretnék visszajelzést adni az Önök részére egy kollégájukkal kapcsolatban. Reményeim szerint észrevételem eljut majd az illetékeshez, jelen esetben akár Keresztes Éva vezetőjéhez. A tegnapi napon igénybe vettük a 18. hetes genetikai ultrahangot a…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.