Hematológiai szakrendelés
Főoldal / Szakrendelések /

Hematológiai szakrendelés

A vérképző szervek betegségei korábban ritka és súlyos, nehezen kezelhető, rossz lefolyású betegségek képzetét jelentették. Ez mára nagymértékben megváltozott, mert a szakterület kivételesen gyors fejlődési szakaszába érkezett így a rosszindulatú vérképzőszervi betegségek igen nagy arányban gyógyíthatóvá váltak. 

A teljes gyógyuláshoz persze rendkívül fontos a korai felismerés, amely lehetővé teszi a hatékony kezelési módok megfelelő időben és módon történő alkalmazását. Ebben a korai felismerésben kíván hatékony segítséget nyújtani rendelőintézetünk felnőtt hematológiai szakambulanciája, részben a diagnosztika területén, másrészt olyan módon hogy betegeinket biztonsággal olyan központokba tudjuk, tudom eljuttatni, ahol kezelésük igen hatékonyan és igen jó eredménnyel végezhető. 

 

Kórházunkban Dr. Udvardy Miklós belgyógyász, hematológus szakorvos és Dr. Tremmel Anna hematológus főorvos várja a meddőség és terhességi trombózisra hajlamos betegek mellett a haematológiai betegségre gyanakodó pácienseket is, legyen az vérszegénység, vashiány, kóros vérkép, alacsony vagy magas fehérvérsejt, thrombocyta (vérlemezkék), vörösvérsejt, illetve a lép vagy nyirokcsomó megnagyobbodástól szenvedőket.  Sok éves klinikai tapasztalatával és jó laboratóriumi háttér segítségével segít ezen betegségek gyanúját megerősíteni vagy elvetni és kezelni. 

Jellegzetes tünetek

Milyen okok miatt érdemes hematológushoz fordulni? Ha a vérkép szerint anémia (vérszegénység) áll fenn. Ennek leggyakoribb oka fiatal nőkben a vashiány, idősebb korosztályban esetleg vastagbél daganat okozta vérvesztés. A vérszegénység tünetei gyengeség, szédülékenység, sápadtság. Az alacsony hemoglobin érték általában 110 gramm per liter vagy az alatt található. Szakambulanciánkon speciális vizsgálati módszerekkel állapítjuk meg a vérszegénység, vashiány okait, hátterét. Akkor is haematológushoz kell fordulni, ha a fehérvérsejtszám túl alacsony (4 Giga per liter alatti), vagy túl magas (tartósan 12- 14 Giga per liter feletti), illetve a vérképben a fehérvérsejt altípusok aránya rendellenes, vagy thrombocyta száma 100 Giga per liter alatti. Ez ITP, krónikus májbetegség, esetleg több sejtvonal érintettsége esetében az aplasztikus anaemia lehetőségét veti fel.

Limfóma gyanúját kelti a jelentősebb testsúlycsökkenés, a három hétnél tartósabb lázas állapot és csomó tapintása a nyakon, vállgödörben, a hónaljban esetleg egyéb testtájakon. A bal bordaív alatt tapintható képlet gyakran a nagyobb lép. Ez gyakran hematológiai betegséget jelez. Lehet, hogy saját maga észleli vagy kezelőorvosa hívja fel a figyelmét, vagy éppen egy hasi ultrahang vizsgálaton fedezik föl. 

A trombózisok ellátása Magyarországon általában kórházi feltételeket igényel, de kivételesen otthon is megoldható a kezelés, ez azonban valóban ritkaság.

Vérzékenység esetén a bőrön, a nyálkahártyákon, vagy az emésztőrendszerben tapasztal a beteg szokatlan vérzést, kék foltok jelennek meg apróbb ütés esetén is a bőr felszínén, gyakori az orrvérzés, foghúzás után nem áll el a vérzés, illetve vérvétel esetén is elhúzódó vérzést tapasztal a beteg.

 

 

 

Hírek

“Csodálatos természetes szülésem volt…”

Tisztelt Róbert Károly Kórház! Mint sok más kismama, anyagi okok miatt én is rengeteget dilemmáztam, hogy belevágjunk-e a magánkórházi szülésbe. Végül Önök mellett döntöttünk, és 2018. július 23-án megszületett a kisfiam.  Csodálatos természetes szülésem volt. A fogadott…

EGY POZITÍV VISSZAJELZÉS :)

Tisztel Róbert Kórház! Szeretnék visszajelzést adni az Önök részére egy kollégájukkal kapcsolatban. Reményeim szerint észrevételem eljut majd az illetékeshez, jelen esetben akár Keresztes Éva vezetőjéhez. A tegnapi napon igénybe vettük a 18. hetes genetikai ultrahangot a…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.