Ultrahang diagnosztika
Főoldal / Ultrahang diagnosztika
menü

Ultrahang diagnosztika

Belelátni az emberi szervezetbe, ezzel eseteként megelőzni az orvosi beavatkozást, megelőzni a nagyobb bajt, mindezt a legkisebb kockázat nélkül - ez az ultrahangos diagnosztika szerepe a modern orvoslásban.

Várakozás és beutaló nélkül fogadja pácienseinket Dr. Petrenkó Mariann ultrahang diagnoszta főorvos.

 

 

HASI ÉS KISMEDENCEI ULTRAHANGVIZSGÁLAT

Célja a hasüreg és a kismedence betegségeinek diagnózisa

Máj, epehólyag, hasnyálmirigy, lép, vesék, húgyhólyag, méh, petefészek, a hasüregben futó nagyobb erek, a hasi főverőér mellett található nyirokcsomók vizsgálata

A hasi és kismedencei ultrahang segítségével pontos képet kaphat a hasi fájdalmak okáról - esetlegesen epekő, vesekő, húgyúti kövek létéről, a belső szervek megnagyobbodásairól, ciszták, hasűri folyadék vagy genny gyülemről.

Nőgyógyászati panaszok esetén a kismedencei szervek állapotáról

COLOR DOPPLER ÁRAMLÁS VIZSGÁLAT

Felső végtagon

A végtag ereinek vizsgálata. Az ultrahang részletes képet alkot a végtagok teljes vénás és artériás rendszeréről, kóros eltéréseiről, az erek működéséről. Leggyakrabban mélyvénás trombózis és fisztulák esetén ajánljuk a vizsgálatot.

Nyaki erek Color Doppler vizsgálata

Keringési problémák, szív- és érrendszeri eltérések, magas vérnyomás esetén a központi idegrendszert ellátó nagy erek vizsgálata biztosítja a legpontosabb diagnózist és az érelmeszesedést korai stádiumában kezelhetővé teszi.

Végtagi artériák és vénák ultrahang vizsgálata Color Dopplerrel

Az érszűkületet okozó artériás érelmeszesedés és vénás billentyűelégtelenség kimutatására alkalmas vizsgálat. Súlyos esetben az ér elzáródásával, a vér áralmásának leállásával jár ez a betegség. Az ultrahangos vizsgálat pedig a meszesedések kiterjedését és a szűkületek mértékét, esetlegesen embólia jelenlétét, vénás szakaszon a trombózis jelenlétét mutatja ki. A vizsgálat során visszértágulatok ,a visszerek gyulladásai is beazonosíthatók.

EMLŐ ÉS HÓNALJ ULTRAHANG

Az emlők ultrahangvizsgálata mellplasztika előtt álló páciensek esetében elkerülhetetlen. Ezen kívül minden 45 év alatti hölgynek ajánlott évi egy alkalommal a mell ultrahangos vizsgálata. 45 év fölött az ultrahangos vizsgálat mellett évi egy alkalommal mammográfia is szükséges a mellrák kiszűrésére.

NYAKI ULTRAHANG (pajzsmirigy, nyálmirigyek, lágyrészek)

A pajzsmirigy ultrahang során láthatóvá válik a szerv nagysága, a pajzsmirigy elváltozásai, légcsővel való kapcsolata. Megállapítható benne gyulladás, daganat vagy ciszta. A nyaki ultrahang vizsgálatnál láthatók a nyálmirigyek (nyálkövesség, daganatok, gyulladások), nyaki nyirokcsomók (gyulladásos-reaktív nyirokcsomók, daganatos illetve áttéti nyirokcsomók).

FONTOS TUDNI

  • Az ultrahang vizsgálat fájdalom- és sugármentes

  • Semmilyen káros hatása nincs

  • Rendkívül megbízható

  • Széles körben alkalmazott és elfogadott módszer

HOGYAN TÖRTÉNIK?

A vizsgálat során az orvos zselét alkalmaz a vizsgált testrészen, amely a vizsgálófej által kibocsátott ultrahang hullámok jeleinek torzulását akadályozza.

A vizsgálófejet mozgatva a vizsgált szerv képe megjelenik a monitoron valamint a készülék memóriájában. A készített kép kinyomtatható.

FIGYELEM!

Előfordulhat, hogy a vizsgálat típusától függően éhgyomorra vagy telt hólyaggal kell megjelenni a vizsgálaton! Erre a vizsgálat időpontjának egyeztetésekor felhívjuk a figyelmet.

Dr. Petrenkó Mariann

Dr. Petrenkó Mariann - Ultahang diagnoszta főorvos

Hasi ultahangvizsgálat


Szakrendelések szakértői

Prof. Emeritus Dr. Hunyady János

Prof. Emeritus Dr. Hunyady János

Bőrgyógyász, klinikai immunológus

Hírek

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.