Húgyúti kövesség gyors és pontos diagnosztikája, kezelése
Főoldal / Urológia, Andrológia / Húgyúti kövesség

Húgyúti kövesség

 A vese- vagy hólyagkő okozta gyötrő fájdalom megelőzhető! Forduljon urológus specialistánkhoz, aki alapos vizsgálatokat követően előírja személyesen az Ön számára leghatékonyabb terápiás folyamatot. Jelentkezzen be urológiai szakrendelésünkre!

A leggyakoribb urológiai betegségnek számító húgyúti kövesség rendkívüli változatosságot mutat. Attól függően, hogy a kő hol helyezkedik el, mekkora méretű, milyen a kémiai összetétele, keménysége – többféle tünetcsoporttal találkozhatunk. Ezek függvénye azután a személyre szabott diagnózis, gyógyítás, gondozás és prevenció.

A kövesség idősebb korban és férfiaknál nagyobb számban fordul elő. Kőképzésre hajlamos, sókkal túltelített vizelet okozza, valamint az, hogy a vizeletből hiányzik a kőképződést megakadályozó citrát. 80%-ban a kövek kalciumból állnak, a maradék 20% pedig más különféle anyagokból, úgy mint húgysav, cisztin vagy struvit. Kövesedésre hajlamosít a magas fehérjetartalmú étrend, és kevés víz fogyasztása. A magnézium, ammónium, és foszfát összetételű struvit kövek csak fertőzött vesében jöhetnek létre.

Vesekő 

Tünetei

Hosszú ideig tünetmentes lehet. Amíg nem jelentkeznek fájdalmas tünetek, addig gyakran nem is tud róla az érintett, hogy veseköve van. Amikor azonban hát és deréktáji érzékenység, ivarszervekbe kisugárzó ok nélkül fellépő fájdalom, vagy erős vesegörcs (vesekólika) lép fel, olyankor már nagy biztonsággal diagnosztizálható, hogy vesekő van a fájdalmak hátterében.

Diagnosztikája

A panaszok és vizsgálat alapján felállított diagnózist kiegészíti vizelet vizsgálat, amiben gyakran vér vagy genny kimutatható.

További diagnosztikai eljárás a röntgenvizsgálat, és az ultrahangos vizsgálat. Ezekkel főleg a kálcium, cisztin és struvit összetételű kövek azonosíthatók be, a húgysavas köveket intravénás urográfia segítségével keresik meg. Ez utóbbi eljárás lényege az, hogy kontrasztanyagot fecskendeznek a vénába, ami ha a vesébe ér, jól kivehetővé teszi a röntgenfelvételen a húgysav követ. A húgysavköves betegekre jellemző a piknikus alkat, pirospozsgás kerekded arc. A betegséget időnként köszvény kíséri

Ct vizsgálat csak olyankor szükséges, ha az eljárások egyike sem alkalmas a teljes diagnózis felállítására.

Vesekövek nem műtéti kezelése

A kalciumos vesekő spontán távozását elősegítendő a vesekő nagyságától, helyétől, a beteg alkatától függően az urológus gyógyszert rendelhet el. Ezen kívül bőséges, napi 2-3 liter egyenletes folyadékfogyasztást és ezzel együtt testmozgást ír elő.

A húgysav kövek gyógyszeres kezeléssel jól gyógyíthatók, sőt megelőzhetők azzal, hogy a vizeletet lúgosítják. Ezzel együtt az erősen lúgosított vizeletben baktériumok szaporodhatnak el, erre fokozottan ügyelni kell.

Megelőzés

Valamennyi húgyúti kövesség, így a vesekő megelőzésére is nagy mennyiségű, a nap folyamán egyenletesen elfogyasztott folyadék bevitele és rendszeres testmozgás a leghathatósabb eljárás.

Vesevezeték kő

Tünetei

Legtöbb esetben combba, ivarszervekbe sugárzó súlyos fájdalom, hirtelen támadó heves veseköves görcs (vesekólika). A vesegörcs egyike az emberi szervezet legintenzívebb fájdalommal járó görcsös állapotának. Mivel a vizelet kiürítése a kő vesevezetékbe szorulása miatt nem lehetséges, ezért a vizelet a vesemedencében és a kelyhekben felszaporodik, pang. A vesetok ettől feszül és az ott lévő receptorokból származik a fájdalominger. A vesevezeték kő sűrű vizelési ingert és vérvizelést okozhat még.

Vesevezeték kövek nem műtéti kezelése

Az akut vesekólika megszüntetésére lehetőleg intravénás görcsoldók és fájdalomcsillapítók használatosak. A fellépő hányingert szintén csillapítani kell. Bőséges folyadékbevitel elengedhetetlen.

Vesekövek műtéti kezelése

Ha a vesekő nem képes spontán kiürülni, akkor ESWL (Extracorporeal Shock Wave Lithotripsy), egyszerű nevén kőzúzás eljárás oldja meg a problémát. A lökéshullámokon alapuló „kődarabolódás” előnye, hogy nincs szükség operációra, és mindössze 30-40 percig tart. Megkíméli a pácienst a vágástól. A kő eltávolítása endoszkópos módszerrel vagy a bőr, vagy a húgycsövön keresztül történik. Nagyon ritkán van szükség nyílt kőeltávolító módszerre.

Hólyagkövesség

Ez főleg az alsóhúgyutak elzáródásának következményeként jön létre. Tünetei gyakori, fájdalmas vizelés, véres vizelet, hólyaggyulladás. Ha a kő teljesen elzárja a húgycsőnyílást, vizelési képtelenség alakul ki. Ez mozgással és a testhelyzet változásával megoldódhat.

Megelőzés

A kövek kialakulásának megelőzése attól függ, hogy a meglévőek milyen összetételűek. A kövek analizálása, valamint a vizelet kőképződést okozó tartalmának alapos vizsgálata nyomán az orvos elrendeli, hogy milyen étrend és milyen gyógyszerek vagy egyéb szerek használata szolgálja a vesekő ismételt kiújulását. Ami minden esetben elengedhetetlen, az a napi 8-10 pohár folyadék egyenletesen elosztott elfogyasztása.


Kapcsolódó Munkatársak

Dr. Fischer Gábor

Dr. Fischer Gábor


Urológus, andrológus

Hírek

KÖSZÖNET! :)

Kórházuk sebészeti osztályán feküdtem november 16 és 19-e között. Méheltávolító műtétem volt plasztikával. Mind az elővizsgálatok, a műtéti előkészítés és műtét, valamint az utógondozás során magasfokú hozzáértéssel, empátiával találkoztam az egész kórházi…

UNICEF GYEREKHANG PROGRAM

Az 1989. november 20-án, az ENSZ által elfogadott Gyermekjogi egyezmény 28. évfordulóját ünnepeljük idén. Ez az az egyezmény, amelyben részletesen és lényegre törően fogalmazódnak meg azok a speciális jogok, amelyek a gyermekeket megilletik. Kevesebb mint egy éven belül, 1990…

Visszahívást kérek

A Róbert Károly Magánkórház a 2007-ben alapított - korábban Róbert Károly Magánklinika nevet viselő - magánklinika jogutódja.